Προβολή ταινίας «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου

O Drakos N. Koundouros-2Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014, στις 20:30
Προβολή ταινίας
«Ο Δράκος»
του Νίκου Κούνδουρου
στο πλαίσιο της έκθεσης  «Τάσος Ζωγράφος, Αναδρομική»
Ο Τάσος Ζωγράφος υπήρξε σκηνογράφος της ταινίας
Προλογίζουν: Νίκος Κούνδουρος
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος
Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014, στις 20:30, προβάλλεται στο Ίδρυμα Μιχάλης  Κακογιάννης η ταινία  «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου με την οποία  ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Τάσος Ζωγράφος, Αναδρομική», που φιλοξενήθηκε στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (12 Μαΐου – 29 Ιουνίου 2014).
Το 1955 ο Νίκος Κούνδουρος σκηνοθετεί το «Δράκο», την ταινία που, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, συγκαταλέγεται στις 10 καλύτερες του ελληνικού σινεμά, και αναθέτει στον Τάσο Ζωγράφο τα σκηνικά. Η ταινία, που εκπροσώπησε το 1956 την Ελλάδα στη Mostra της Βενετίας, ήταν η πρώτη σκηνογραφική δουλειά του Τάσου Ζωγράφου για τον κινηματογράφο που τον έκανε ευρύτερα γνωστό.
Με εξαιρετικούς ηθοποιούς και πρωταγωνιστή τον Ντίνο Ηλιόπουλο, η ταινία βασίζεται στην παρεξήγηση που προκύπτει από τη φυσιογνωμική ομοιότητα του ήρωα με το «Δράκο», το φόβητρο της περιοχής.
Προλογίζουν: ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου
Σκηνοθέτης: Νίκος Κούνδουρος
Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλης
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Ηθοποιοί: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Μαρίκα Λεκάκη, Ανέστης Βλάχος, Φρίξος Νάσου
Διάρκεια: 105′
Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Η έκθεση «Τάσος Ζωγράφος, Αναδρομική»  (Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, 12 Μαΐου – 29 Ιουνίου 2014) ήταν ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη ενός πολυσήμαντου δημιουργού (ζωγράφος, σκηνογράφος, ενδυματολόγος αλλά και θεατρικός συγγραφέας κ.α.) που συνδέθηκε με την ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου στην Ελλάδα, έχοντας στο ενεργητικό του κοστούμια και σκηνικά για περισσότερες από 120 θεατρικές παραστάσεις και για 200 κινηματογραφικές ταινίες.
Περιελάμβανε 159 έργα, αντιπροσωπευτικά της μακρόχρονης θητείας του καλλιτέχνη στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με σκηνικά και κοστούμια από σημαντικές παραστάσεις, αλλά και τη ζωγραφική του ως μέσο προσωπικής έκφρασης βαθύτατα ποιητικής. Ακόμα, περιελάμβανε σκηνικά και κοστούμια και από το θέατρο της εξορίας στη Μακρόνησο, όπου το χρονικό διάστημα 1948-1950 ο Τάσος Ζωγράφος, παρακινημένος από το Νίκο Κούνδουρο που γνώρισε εκεί, δούλεψε για το ανέβασμα παραστάσεων.
Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014, στις 20:30
Προβολή ταινίας
«Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου
στο πλαίσιο της έκθεσης  «Τάσος Ζωγράφος, Αναδρομική»
Ο Τάσος Ζωγράφος υπήρξε ο σκηνογράφος της ταινίας
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Είσοδος Ελεύθερη
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος  Μ. Κακογιάννης Τηλ. 210 34 18 579, Δευτέρα – Παρασκευή 11.00 – 14.00.
Χορηγοί
Δήμος Αθηναίων, Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
The Newtons Laboratory
ΤΑΣΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ 1926-2011
Γεννήθηκε στη Λειβαδιά. Μια πόλη μέσα στον κάμπο, αντίκρυ στον Παρνασσό. Τη θάλασσα, που δε λείπει από κανένα σχεδόν έργο του, την πρωτοείδε στα έντεκα χρόνια του. Ως τότε την έφτιαχνε όπως την έβλεπε στη φαντασία του. Πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σ’ αυτήν την επαρχιακή πόλη, μέχρι πού ’ρθε ο πόλεμος και η οικογένειά του κουβάλησε στην πρωτεύουσα.
Κατοχή και πείνα τον βρήκανε 14 χρόνων. Μοιράστηκε με το φτωχό λαό της πατρίδας μας όλα τα βάσανα. Στα 15 τού μιλήσανε για λευτεριά και τον μάθανε να χαράζει στο λινόλεουμ το όραμά της. Τα πρώτα έργα του ήταν στάμπες και γραψίματα για τις προκηρύξεις της Αντίστασης. Ύστερα, σαν περάσανε κατοχή και μετακατοχικές περιπέτειες, ο Τάσος Ζωγράφος άρχισε να δουλεύει στα σκηνογραφικά συνεργεία, πότε σαν ζωγράφος, πότε σαν μπογιατζής, ενώ αργότερα ειδικεύτηκε στις πλαστικές κατασκευές.
Σαν σκηνογράφος καθιερώθηκε το 1955 με την πρώτη σκηνογραφική του δουλειά στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Ο Δράκος». Από τότε έκανε σκηνογραφία και κοστούμια σε περίπου 200 ταινίες. Έχει πάρει 5 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ένα κρατικό βραβείο σκηνογραφίας κινηματογράφου. Επίσης, βραβεύτηκε με το βραβείο Ελληνικής Τηλεόρασης το 1992 για τη σκηνογραφία και τα κοστούμια της σειράς «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», καθώς και για τη σειρά «Γ. Βιζυηνός» το 2000.
Έχει σκηνογραφήσει πάνω από 120 θεατρικά έργα στο ελεύθερο θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Εθνικό, στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Ελλάδας, καθώς και στην Ε.Θ.Α.Λ. Κύπρου και στο Θ.Ο.Κ. Δούλεψε με όλους τους σκηνογράφους. Αυτός που του έκανε ξεχωριστή εντύπωση ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης. Μα κι εκείνος ξεχώρισε το νεαρό τότε Ζωγράφο και τον παρότρυνε να ζωγραφίζει. Ο Τάσος άργησε ν’ ακολουθήσει τις συμβουλές του «δασκάλου».
Έφτασε στα 45 του και τότε ζωγράφισε. Πρώτη ατομική του έκθεση στο «Ζυγό», το 1979. Από τότε παρουσίασε 16 ακόμα ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σε όλα τα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε τα εξώφυλλα δίσκων, βιβλίων και τις αφίσες θεατρικών έργων και φεστιβάλ που φέρουν την υπογραφή του.
Έργα του υπάρχουν στο Μουσείο Βορρέ, στην Εθνική Πινακοθήκη, σε Δημοτικές Πινακοθήκες της Ελλάδας, στο Musée d’Art Naïf de l’Ile de France και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.
Διετέλεσε μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε. Έχει λάβει μέρος σε πολλές επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ιδιότητα του εικαστικού. Δίδαξε επί σειρά ετών σκηνογραφία και ενδυματολογία και συμμετείχε σε συνέδρια ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το αντικείμενό του.
Τη δουλειά του παρουσίασαν:
Το περιοδικό «ΖΥΓΟΣ» το 1979, με κείμενο του Νίκου Κούνδουρου.
Το περιοδικό “ZYGOS ANNUAL” το 1982, με κείμενο επίσης του Νίκου Κούνδουρου.
Το περιοδικό «ΖΥΓΟΣ» το 1985, με κείμενο του Μ. Μποσταντζόγλου (Μποστ).
Η “WORLD ENCYCLOPEDIA OF NAÏVE ART”, τυπωμένη στα αγγλικά, γαλλικά, γιουγκοσλαβικά και γερμανικά, με ανάλυση της δουλειάς του από την Αγγέλα Ταμβάκη.
Το βιβλίο “LA CITE ET LES NAÏFS”, έκδοση του Max Fourny, διευθυντή του Μουσείου Τέχνης “MUSEE D’ART NAÏF” της Γαλλίας.
«ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΪΦ», έκδοση του οίκου «ΜΕΛΙΣΣΑ», με κείμενο του Λυδάκη.
«ΛΕΞΙΚΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ», έκδοση του οίκου «ΜΕΛΙΣΣΑ».
Κριτική, παρουσιάσεις, αφιερώματα και αναλύσεις της δουλειάς του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες και έχουν παρουσιαστεί από τα κρατικά και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr
Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.
Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

You may also like...