Προβολή ντοκιμανταίρ.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαρf2c7d6eb-f4bb-4d42-86b0-33a438309048αγκού, θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στις 19:00, σε ένα εμβληματικό, ιστορικά και αρχιτεκτονικά, κτήριο της πόλης του Αγίου Νικολάου, το παλιό Ειρηνοδικείο.“Η Απολογία του Σωκράτη στο Kaufbeuren”, αποτελείται από δύο ανεξάρτητα έργα.
Το πρώτο έργο είναι ένα ψευδο-ντοκιμαντέρ, σε φιλμ 16μμ που παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, έναν ψυχικά ασθενή, που παριστάνει τον Σωκράτη (ο έξοχος Ηλίας Λογοθέτης), μέσα σ’ ένα άσυλο που υποτίθεται ότι είναι το ψυχιατρικό ίδρυμα Kaufbeuren, στη νότια Βαυαρία της Γερμανίας.Το δεύτερο έργο είναι μία ελαιογραφία σε καμβά μνημειακών διαστάσεων. Έχει 3 μέτρα ύψος επί 9 μέτρα μήκος και αποτελείται από 18 μέρη. Ο καλλιτέχνης εδώ παίζει με το fake παρουσιάζοντας μία σκηνή η οποία φέρνει τον θεατή μπροστά σε έναν ολόκληρο κόσμο, σουρεαλιστικά δοσμένο, μέσα στο ίδιο υποτιθέμενο ίδρυμα.Η Μαρία Μαραγκού, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, γράφει για την έκθεση:
…Ο Άγγελος Σπάρταλης, ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη των χρόνων μας, αλλά και αθώος σε εποχή πολιτισμικής κρίσης, καταπιάνεται με δύο παλιά τραγικά ζητήματα τα οποία επικαιροποιεί, μεταλλάσσοντάς τα σε ένα σουρεαλιστικό πανηγύρι.“Η Απολογία του Σωκράτη στο Kaufbeuren”, το πρόσφατο έργο του Σπάρταλη, αντλεί από την καταδίκη ενός φωτισμένου, σε μια εποχή όπου η Δημοκρατία είναι τρομαγμένη, άρα παράλογη. Με το πρόσχημα της αθεΐας, η Αθήνα του 5ου αιώνα, καταδικάζει τον Σωκράτη να πιεί το κώνειο.Το δεύτερο τραγικό γεγονός της ιστορίας, σε κοντινότερο χρόνο, συμβαίνει στον 20ο αιώνα στη Βαυαρία, μεταξύ 1939 και 1945, στο αναρρωτήριο ψυχικών ασθενειών Kaufbeuren και στο παράρτημά του στο Irsee, όπου περίπου 20.000 αθώοι, επιβάλλεται να πεθάνουν. Είναι μια πρακτική ευθανασίας, στη σειρά των πειραμάτων του Γ’ Ράιχ. Το τελευταίο παιδί, τριών ετών, πεθαίνει στο τέλος του 1945 από τη διευθύνουσα νοσοκόμα.Τα δύο γεγονότα, ο Άγγελος Σπάρταλης τα συνδέει, στην Ελλάδα, στην αυγή της τρίτης χιλιετίας, όπου και πάλι η Δημοκρατία είναι τόσο τρομαγμένη ώστε να παραλογίζεται.Ο σύγχρονος καλλιτέχνης, αναζητά την απάντηση στο προσωπικό του οντολογικό ερώτημα με τα μέσα που διαθέτει. Ανατρέχει στην ιστορία, ανατρέχει τις πηγές και διαχειρίζεται το τελάρο, το χρώμα και το φιλμ, ουδεμία σημασία στην τέχνη έχει το μέσον, με γνώμονα τις δικές του ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες, απέναντι στο χρόνο του. Οι κοινωνίες, που ενίοτε εξολόθρευαν τις αντιφρονούντες, σήμερα διαθέτουν το προνόμιο να τις αγνοούν. Ο καλλιτέχνης, εξόριστος, τις περισσότερες φορές σε σχέση με τις τρέχουσες συμπεριφορές και το κοινό γούστο, αμύνεται. Η επιλογή του ζητήματος που θίγει ο Άγγελος Σπάρταλης, δηλώνει την ουσία των δικών του θέσεων για την τέχνη και τη ζωή. Η απολογία του Σωκράτη, στο χώρο του καταραμένου νοσοκομείου, ταυτίζει την ενοχή τις ανθρωπότητας απέναντι στα εγκλήματα συνενοχής που, έχει διαπράξει σιωπώντας και ενίοτε, απολογούμενη….Η διάρκειά τις έκθεσης θα είναι έως τις 11 Ιανουαρίου 2016.Είσοδος ελεύθερη Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 18:00 – 22:00

You may also like...