Προβολή και ανοιχτή συζήτηση : “Living together. Told and untold stories”

Προβολή και ανοιχτή συζήτηση

 

LIVING TOGETHER. TOLD AND UNTOLD STORIES

 

 

 

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021,19:30

 

Χώρος: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

Από την φυγή στην συνύπαρξη

Στο πλαίσιο του έργου προφορικής ιστορίας Archiv der Flucht  [Αρχείο Φυγής]

Πώς οι αφηγήσεις διαμορφώνουν την κοινωνία, στην οποία ζούμε; Πώς οι ιστορίες που λέγονται –και αυτές που δεν λέγονται– επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε, δρούμε και συνυπάρχουμε; Πως οι μοναδικότητες συνταιριάζουν με το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε καθημερινά;

Από τα βιώματα μέχρι τη δράση μας, από τις δικές μας μέχρι τις προσωπικές ιστορίες φίλων και αγνώστων, μια αφήγηση μπορεί να μας βοηθήσει να θυμηθούμε ή και να ξεχάσουμε, μετατρέπει το άγνωστο σε γνώριμο και το οικείο σε ξένο, δημιουργεί ή αναχαιτίζει τις συνθήκες στις οποίες μπορεί να χτιστεί η συμβίωση.

Από την φυγή στην συνύπαρξη, υπάρχουν εν τέλει κοινές ιστορίες ανάμεσα σε εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σε μητροπόλεις όπως η Αθήνα;

Το Goethe-Institut Athen σε συνεργασία με το Generation 2.0 for Rights,

Equality & Diversity, το Anasa Cultural Center, το Victoria Square Project και τον Ηλία Κουνέλα, θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τις παραπάνω ερωτήσεις, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης με σημείο αναφοράς το Archiv der Flucht  [Αρχείο Φυγής],

ένα έργο προφορικής ιστορίας που αποτελείται από εμπειρίες φυγής και εκδίωξης, ιστορίες για την πατρίδα και την εξορία, του ανήκειν και του νέου ξεκινήματος.

ΠΛΑΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Προβολή σύντομου αποσπάσματος από το online έργο προφορικής ιστορίας Archiv der Flucht [Αρχείο Φυγής]

Ομιλίες

 

H δύναμη της αφήγησης
Ηλίας Κουνέλας, ηθοποιός – σκηνοθέτης

Η συλλογική μας ταυτότητα στην Αθήνα του σήμερα. Reality Check
Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, Διευθύντρια του Victoria Square Project

Η συνύπαρξη χωρίς λόγια. H μη-λεκτικη επικοινωνία των παραστατικών τεχνών
Νατάσα Χαντά-Μάρτιν, Ανθρωπολόγος χορού, μέλος Anasa Cultural Center

Ιστορίες σε α’ πρόσωπο: Συμβίωση ή Συμπερίληψη;
ΝίκοςΝτέτζι Οντουμπιτάν, Founder & Managing Director στο Generation 2.0 RED

Προσοχή στο κενό μεταξύ μιας ιστορίας και της Πολιτείας!
Σωτηρία Χήρα, Advocacy & Legal Coordinator στο Generation 2.0 RED

Ανοιχτή σύντομη συζήτηση με το κοινό

Γλώσσα προβολής: Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά

Γλώσσα παρουσιάσεων και συζήτησης: Ελληνικά

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Ο Ηλίας Κουνέλας γεννήθηκε στο χωριό Μπελογιάννης (Beloiannisz), της Ουγγαρίας το 1982. Μεγάλωσε στην Βουδαπέστη και την Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το ΚΘΒΕ το 2006. Την ίδια χρονιά λαμβάνει μέρος ως ηθοποιός, στο ιδιαίτερο εγχείρημα της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Οι Δέκα Εντολές, όπου δέκα διαφορετικοί σκηνοθέτες ανεβάζουν στη σκηνή με δέκα ίδιους, κάθε φορά ηθοποιούς, τις βιβλικές εντολές. Το 2010 κι αφού πέρασε από κάποιες εμπορικές παραστάσεις, αποφασίζει ν’ απομακρυνθεί από την κλασική Ιταλική σκηνή και τον συμβατικό τρόπο παραστάσεων και ονειρεύεται να φέρει εις πέρας μια θεατρική συνθήκη όπου ο ηθοποιός και το κοινό θα κάθονται στο ίδιο ύψος και θα μοιράζονται το ίδιο ψυχικό κόστος στην θεατρική εμπειρία. Έτσι δημιουργεί την παράσταση Κήπος Στάχτες / από το βελούδινο άλμπουμ του 20ου αιώνα που πρώτα παίζεται σε μια αίθουσα του εγκαταλειμμένου Παλαιού Αρσάκειου της Πάτρας κι αργότερα σ’ ένα έκθετο νεοκλασικό του Κολωνού. Έτσι του φανερώνεται μια θεατρική γλώσσα που δίνει πρόσωπο στο κοινό κι αρχίζει να δίνει παραστάσεις σε σπίτια, σε θαλάμους νοσοκομείων, σε φυλακές, σε αυλές εκκλησιών, σε ταράτσες πολυκατοικιών, στο δρόμο, πάντα σε περιορισμένο αριθμό θεατών. Φτάνει σε σημείο να κάνει θέατρο για έναν θεατή κάθε φορά, όπου πια η παράσταση αναδημιουργείται από τον θεατή που την βλέπει, χωρίς όμως να είναι διαδραστική. Αυτού του είδους η θεατρική εμπειρία φανερώνει πτυχές κοινωνικού θεάτρου και παίρνει προεκτάσεις πολιτισμικής παρηγορητικής φροντίδας. Το 2014 εμπνέεται την δράση Επισκεπτήριο του Εθνικού Θεάτρου και μαζί με την Ιφιγένεια Γρίβα, ξεπερνούν τις

1000 παραστάσεις σε ασθενείς θεατές συνήθως τελικού σταδίου. Το 2018 ιδρύει μαζί με τον Παναγιώτη Καμμένο τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Πρόσωπο, που αποσκοπεί να μεταφέρει το θέατρο εκεί που το έχουν άμεση ανάγκη, πάντα με την πεποίθηση πως ένας μονάχα θεατής αποτελεί ένα γεμάτο θέατρο. Από το 2012 διδάσκει στην Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, το μάθημα Κλόουν / Ένα μάθημα για την αποτυχία. Το 2018 εκδίδει το βιβλίου ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΚΛΟΟΥΝ, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Η Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου είναι η Διευθύντρια του Victoria Square Project και επιμελήτρια του μακροχρόνιου ερευνητικού του προγράμματος “Ποιος είναι ο Σύγχρονος Αθηναίος;”. Είναι υπότροφη (fellow) της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Η Νιόβη είναι συν-ιδρύτρια του ΜΕΣΑ Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων, ένα πρόγραμμα προσέγγισης της σύγχρονης τέχνης με κρατούμενους σε ελληνικές φυλακές. Πριν το Victoria Square Project εργάστηκε ως Διευθύντρια Τέχνης στο Δημόσιο Χώρο στην Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και συνέβαλε στη documenta 14 ως Σύνδεσμος Κοινότητας στην Αθήνα. Με σπουδές στην Αρχιτεκτονική και την Πολιτιστική Διαχείριση τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε κοινωνικά και πολιτικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ και στο δημόσιο χώρο ως τόπο κοινωνικών και πολιτικών μετασχηματισμών. Η εργασιακή της εμπειρία συμπεριλαμβάνει συνεργασίες με οργανισμούς όπως το The Peggy Guggenheim Collection (Βενετία), το T.A.M.A. (Αθήνα), το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,(Αθήνα GR), το Viafarini DOCVA (Μιλάνο, IT) και η Μπιενάλε της Βενετίας (Βενετία, IT).

Η Natasha Martin (Νατάσα Χαντά-Μάρτιν) χρησιμοποιεί το σώμα για να προσεγγίσει τον ρυθμό και τη μουσική και προωθεί τον διαπολιτισμικό διάλογο μέσα από τις παραστατικές τέχνες. Η Νατάσα κατέχει μεταπτυχιακό ανθρωπολογίας χορού και εθνοχορολογίας και στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας διεξήγαγε επιτόπια έρευνα στη νοτιοδυτική Νιγηρία πάνω στους ρυθμούς, την τοπική ομιλούσα διάλεκτο και τους παραδοσιακούς χορούς των Γιουρουμπά. Είναι ενεργό μέλος του Πολιτιστικού Κέντρου Anasa το οποίο μέσα από τις τέχνες και τον πολιτισμό της αφρικανικής ηπείρου και της διασποράς της  ενημερώνει το κοινό για τα δικαιώματα της Δεύτερης Γενιάς νέων αφρικανικής καταγωγής και κατ’επέκταση και συσπειρώνει και ενδυναμώνει τον γενικότερο πληθυσμό μεταναστευτικού και προσφυγικού πλαισίου.

Ο Νίκος-Ντέτζι Οντουμπιτάν γεννήθηκε στην Αθήνα από Νιγηριανούς μετανάστες γονείς. Σπούδασε Μηχανολογία Ιατρικών Συστημάτων και σήμερα σπουδάζει Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ο Νίκος έχει μακρά εμπειρία ως ακτιβιστής πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις μεταναστευτικές πολιτικές, τη νομοθεσία, τη συμβουλευτική, την προάσπιση δικαιωμάτων και έχει βαθιά γνώση σε θέματα που αφορούν τη μετανάστευση και τη δεύτερη γενιά στην Ελλάδα. Είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Generation 2.0 RED.

Η Σωτηρία Χήρα είναι νομικός. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Εργάζεται στο Generation 2.0 RED από τον Μάιο του 2020 και είναι υπεύθυνη Συνηγορίας Δικαιωμάτων και Νομικής Συμβουλευτικής.

Είσοδος ελεύθερη. Απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

You may also like...