Προβολές ταινιών από το Ινστιτούτο Γκαίτε

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

 

apropos documenta

 

Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

 

4 ταινίες μικρού μήκους και

«The Slow Business of Going / Η διαρκής αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ»

Δευτέρα 3 Απριλίου, 19:00

στο Goethe-Institut Athen

Ομήρου 14-16, Αθήνα, Τηλ. 210 3661000

Είσοδος ελεύθερη

Στους Έλληνες καλλιτέχνες που παρουσίασε η documenta στην 60χρονη ιστορία της συγκαταλέγεται και η σκηνοθέτις και παραγωγός Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

Γεννημένη στην Αθήνα, σπούδασε Λογοτεχνία και Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν. Η πτυχιακή της ακόμα ταινία „The Slow Business of Going/Η διαρκής αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ“ (2001) έτυχε διθυραμβικής υποδοχής από τη διεθνή κριτική ενώ συμπεριλήφθηκε και στη μόνιμη συλλογή του MoMa.

Αλλά και οι επόμενες ταινίες της „Attemberg“ (2010) και „Chevalier“ (2015), τιμήθηκαν με μεγάλα διεθνή βραβεία και παρουσιάστηκαν σε φεστιβάλ και κινηματογραφικά προγράμματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ως συν-ιδρύτρια της εταιρείας παραγωγής «Haos Film», με έδρα την Αθήνα από το 2004, έχει κάνει την παραγωγή μεταξύ άλλων και των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου.
Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη εργάζεται σήμερα ως σκηνοθέτις, παραγωγός, αλλά και ως σχεδιάστρια προβολών και δημιουργός εικαστικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ 2017 σκηνοθετεί τη Lulu του Frank Wedekind.
Περισσότερα σχετικά με τη βιογραφία και τη φιλμογραφία της δημιουργού:

http://www.haosfilm.com/en/about/athina-rachel-tsangari/
Με τις μικρού μήκους ταινίες Fit“ και „The Capsule“ και τις μεγάλου μήκους „The Slow Business of Going“ και „Attemberg“ η documenta 13 (2012) διοργάνωσε μια μικρή αναδρομή στο έργο της.
Στις εκδηλώσεις μας apropos documenta φιλοξενούμε με ιδιαίτερη χαρά ένα ωριαίο πρόγραμμα με 4 ταινίες μικρού μήκους της Αθηνάς Τσαγγάρη που δεν προβάλλονται συχνά καθώς και την πρώτη της μεγάλου μήκους«The Slow Business of Going / Η διαρκής αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ», την οποία προλογίζει η Εύα Στεφανή, ντοκιμαντερίστρια και Αν. Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρόγραμμα
19:00

FIT(1994, 8´)
Η Lizzie συνεχίζει να πειραματίζεται.
(σε αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)

http://www.haosfilm.com/en/works/films/fit/
MARINA № 5 / 20:04–21:10 UTC+8 / 31° 10′ N 121° 28′ E (2008, 13‘)

με τη Μαρίνα Γιώτη
To Marina No 5 είναι το πρώτο επεισόδιο του instant instants [Στιγμιαία Στιγμιότυπα]. Πρόκειται για μια σειρά από αυθόρμητες λήψεις στιγμιαίων συναντήσεων που έγιναν στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2008. Ο τίτλος κάθε επεισοδίου απαρτίζεται από το όνομα του προσώπου που πρωταγωνιστεί, την ακριβή διάρκεια του επεισοδίου, τη ζώνη ώρας, το γεωγραφικό πλάτος και μήκος της ακριβούς τοποθεσίας της λήψης.
Στο Marina No 5 ακολουθούμε τη Μαρίνα που αναζητά ένα μπουκάλι κινέζικη βότκα μια καλοκαιρινή νύχτα με αποπνικτική ζέστη στους δρόμους της Σαγκάης.
Όταν ολοκληρωθεί η σειρά, όλα τα Στιγμιότυπα, διάρκειας 5΄΄ ως 15΄, θα ενσωματωθούν και θα εναλλάσσονται σε «mix and pix» λίστες αναπαραγωγής με τυχαία σειρά. Κάθε θέαση θα παράγει ένα νέο, προσωρινό απόθεμα τόπων, αισθήσεων, σχέσεων και ερωτημάτων.
(χωρίς διαλόγους)

http://www.haosfilm.com/en/works/films/marina-%E2%84%96-5-2004%E2%80%932110-utcplus8-31%C2%B0-10-n-121%C2%B0-28-e/

THE CAPSULE (2012, 35´)

Επτά νεαρές γυναίκες. Μια βίλα χτισμένη στο βράχο ενός κυκλαδίτικου νησιού. Μια σειρά μαθημάτων πάνω στην πειθαρχία, τον πόθο, την ανακάλυψη και την εξαφάνιση. Ένας αναπόδραστος κύκλος μελαγχολίας στο κατώφλι της γυναικείας ενηλικίωσης – στο διηνεκές.

Στη documenta 13 „The Capsule“ προβλήθηκε ως work-in-progress (15‘) και ήταν η ταινία έναρξης ενός εκθεσιακού προγράμματος που με μια σειρά προβολών εστίαζε σε σκηνοθέτες που «διαμορφώνουν την άποψή μας για τον κόσμο και τη θέση μας εντός αυτού».

Προβάλλεται η ολοκληρωμένη πλέον ταινία.

(σε διάφορες γλώσσες με ελληνικούς υπότιτλους)

http://thecapsule.info

24 FRAMES PER CENTURY (2013, 2‘, 32‘‘)

Science-fiction

Συμμετοχή στο επετειακό πρόγραμμα “Venezia 70 Cinema Reloaded” – 70 Directors On the Future of Cinema

(με ελληνικούς υπότιτλους)

http://www.haosfilm.com/en/works/films

20:30

THE SLOW BUSINESS OF GOING / Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΓΚΟΙΝΓΚ (2001, 95’)
Προλογίζει η Εύα Στεφανή, ντοκιμαντερίστρια και Αν. Καθηγήτρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η Πέτρα Γκόινγκ είναι ένα cyborg που ταξιδεύει ανά τον κόσμο ως πράκτορας του Παγκόσμιου Νομαδικού Προγράμματος (ΠΝΠ). Το ΠΝΠ είναι ένα διεθνές «πρακτορείο συλλογής εμπειριών» που στέλνει εκατοντάδες «δέκτες», σαν την ίδια, να περιπλανηθούν στην υφήλιο και να καταγράψουν μια σειρά από τυχαίες συναντήσεις. Κατά καιρούς, οι «δέκτες» επιστρέφουν στα κεντρικά γραφεία του πρακτορείου και καταχωρούν τις συσσωρευμένες αναμνήσεις τους σε ένα αρχείο. Το αρχείο αυτό είναι διαθέσιμο σε χρήστες που στη συνέχεια μεταβαίνουν νοερά και εικονικά στα προκατασκευασμένα τοπία τουριστικής συνειδητότητας. Το μότο του ΠΝΠ είναι «Νοσταλγία προς ενοικίαση».
Στο Μανχάταν η Πέτρα γνωρίζει έναν ανασφαλή δολοφόνο. Στο Τόκιο πείθει έναν γκάνγκστερ με υποθερμία να γδυθεί. Στην Πράγα, μια πίτα πέφτει πάνω σ’ έναν άντρα και τον ρίχνει κάτω αναίσθητο. Στη Θεσσαλονίκη η πρωταγωνίστρια χορεύει ένα παθιασμένο ταγκό. Στην Ταγγέρη ένας ποδοσφαιριστής σκέφτεται να σηκωθεί από το κρεβάτι. Και στην Αβάνα… Στην Αβάνα η Πέτρα συναντά τη Μίκα για εκείνο το μάθημα κολύμβησης που περίμενε καιρό. Ύστερα όμως η Πέτρα διαπράττει το ένα και μοναδικό ασυγχώρητο σφάλμα στο επάγγελμά της: επιτρέπει στον εαυτό της να θυμηθεί.
Τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν πέντε χρόνια, με το συνεργείο να μετακινείται διαρκώς από πόλη σε πόλη. Στη δημιουργία της ταινίας συνέβαλαν οι ίδιοι οι ηθοποιοί με τους ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς τους και τις προσωπικές τους ιστορίες. Η «Διαρκής Αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ» καλύπτει ένα ευρύ γεωγραφικό αλλά και κινηματογραφικό φάσμα: από το μπουρλέσκ και το σουρεαλιστικό σινεμά, ως το φιλμ νουάρ και την επιστημονική φαντασία, από τη δραματική ταινία και την ταινία δρόμου ως τη χρήση πολυμέσων και το μελόδραμα.
Ένα χρονικό συγκρούσεων ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό, το σωματειακό και το σωματικό, το προσωπικό και το παγκόσμιο, η «Διαρκής Αναχώρηση της Πέτρα Γκόινγκ» αποτίει φόρο τιμής στα 100 χρόνια κινηματογράφου και τη νέα χιλιετία των οραμάτων του σύγχρονου νομαδισμού.
(Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους)

http://www.haosfilm.com/en/works/films/the-slow-business-of-going

www.haosfilm.com

Το ‘apropos documenta’ είναι ένα ανοικτό πρότζεκτ που διοργανώνει το Goethe-Institut και απαρτίζεται από προβολές ταινιών, ιστορικό υλικό, αναγνώσεις, συζητήσεις, συναυλίες και από τη δημιουργία ενός παραγωγικού αρχείου.

Ανταποκρινόμενο στην επικείμενη documenta 14, την έκθεση που φιλοξενείται από τις πόλεις του Kassel και της Αθήνας το 2017, το ‘apropos documenta’ προσφέρει ποικίλο υλικό από τις προηγούμενες διοργανώσεις (1955-2012), ενώ καλεί το αθηναϊκό κοινό να συναντηθεί με σημαντικές φωνές της σύγχρονης τέχνης.
www.goethe.de/aproposdocumenta
—————————————————————————————-

Με την παράκληση της αναφοράς

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό:

Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661043, vicky.trachani@athen.goethe.org

 

 

You may also like...