Προβολές για Μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης “Θετικές ιστορίες” από την t-shOrt

Συνθέτοντας το έργο πέντε νέων σκηνοθετών, η t-shOrt και ο παραγωγός Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης δημιουργούν την 70λεπτη, σπονδυλωτή, μεγάλου μήκους ταινία, «Θετικές Ιστορίες» με κοινή θεματική τον ιό HIV (Aids).
Οι ιστορίες: “ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ” / “ΔΩΜΑΤΙΟ 0” / “ΤΟ ΛΑΘΟΣ” / “ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ” /
“ΑΦΟΥ ΜΕ ΞΕΡΕΙΣ” / “ΘΕΤΙΚΟ;” / “SAiD”
Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Δημήτρης Παπαθανάσης, Χάρης Σταθόπουλος, Δημήτρης Άντζους, Θανάσης Τότσικας και Δημήτρης Μπαβέλλας και συμμετέχουν μεταξύ άλλων, οι ηθοποιοί Σπύρος Παπαδόπουλος, Στράτος Τζώρτζογλου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μελέτης Γεωργιάδης, Στάθης Μαντζώρος, Ελευθερία Γεροφωκά και Πάνος Αρούκατος. Την υποστήριξή τους για τη δημιουργία της ταινίας έδωσαν η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθώς και οι ΜΚΟ Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής και PRAKSIS. Η ταινία πραγματεύεται καθημερινές ιστορίες ατόμων που ζουν με τον ιό του HIV, και θέτει, παράλληλα, προβληματισμούς, ανοίγοντας το διάλογο, απ’ τον οποίο δεν πρέπει να απέχει κανείς μας, γύρω από την ασθένεια του αιώνα μας και τα αυξανόμενα κρούσματα στη χώρα μας. Θεωρούμε απαραίτητο κομμάτι για την διαπαιδαγώγηση, την αναφορά στους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να προκύψουν από τις σεξουαλικές σχέσεις και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο από αναγκαίο να παρουσιαστεί η ταινία στους νέους, ώστε μέσω της ευαισθητοποίησής τους να υιοθετήσουν, τόσο ως νέοι όσο και ως ενήλικες αργότερα, υγιείς και ασφαλείς στάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες προστατεύουν και βελτιώνουν το επίπεδο υγείας τους και της ζωής τους. Σ’ αυτό ακριβώς συνίσταται και η παιδαγωγική αξία της ταινίας. Μ’ ένα λιτό τρόπο καταγραφής, αναδεικνύει τη σημασία του προβλήματος, χωρίς να τρομάζει, προσεγγίζει το θέμα με δυναμική σύγχρονη ματιά, με τη διακριτικότητα που του αρμόζει και με τη δέουσα προσοχή που του χρειάζεται. Δεν εστιάζει μόνο στην τραγικότητα του ζητήματος αλλά εμπεριέχει ανθρώπινες συμπεριφορές, που έτσι κι αλλιώς ποικίλουν ανάλογα με τις περιστάσεις. Ενημερώνει και επισημαίνει ότι η πρόληψη και η αλλαγή συνηθειών είναι ο βασικότερος τρόπος αντιμετώπισης του ιού.
Οι αριθμοί είναι δυστυχώς ανησυχητικοί και καταδεικνύουν τις επιπτώσεις από την έλλειψη ενημέρωσης και εγρήγορσης. Πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καταγράφει πρωτοφανή έξαρση του ιού του AIDS στην Ελλάδα, με τον αριθμό των νέων οροθετικών ατόμων να διπλασιάζεται σε σχέση με πέρυσι. Η ίδια έρευνα επισημαίνει ότι τα κρούσματα του ιού έχουν αυξηθεί σε ποσοστό της τάξης του 53%, και ειδικά για ειδικά για άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 1260%! Μια πραγματικότητα που δεν δικαιολογεί εφησυχασμό. Εν όψει και των τελευταίων στοιχείων σχετικά με το Aids, ας μην κλείσουμε τα αυτιά μας στον κώδωνα κινδύνου που σημαίνει δίπλα μας
.Μετά την προβολή της ταινίας, αν επιθυμείτε μπορεί να πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους μαθητές του σχολείου σας με εκπροσώπους από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Θετική Φωνή, Κέντρο Ζωής και PRAKSIS.

Ώρα: 10:30
Προβολές για Μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Οκτώβριος 2012 – Απρίλιος 2013, από Δευτέρα έως Παρασκευή
Υπεύθυνη για οργάνωση προβολών: Σταματία Αντωνάτου, τηλ.: 210 3418584, 697 4926755
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Εισιτήρια: €5

Τεχνικά στοιχεία: Σπονδυλωτή μεγάλου μήκους ταινία / Μυθοπλασία / Διάρκεια 70΄/ Format ψηφιακό / Έγχρωμη / 2010

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παραγωγή: t-shOrt
Παραγωγός: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαθανάσης,
Χάρης Σταθόπουλος,
Δημήτρης Άντζους,
Θανάσης Τότσικας,
Δημήτρης Μπαβέλλας

You may also like...