ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ – Τα μυστικά των κήπων

unnamed (2)ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Τα μυστικά των κήπων
28/4 – 4/5/2014
Οι κήποι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού αποκαλύπτουν τα μυστικά τους από τη Δευτέρα 28 Απριλίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου 2014. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτελεί ένα κτίριο βραβευμένο, κηρυγμένο διατηρητέο, το οποίο διακρίνει η ισορροπημένη σχέση με τους εξωτερικούς του χώρους.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους κήπους του, εκτός αλλά και εντός, με μια σειρά δράσεων που εντάσσονται στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, οι οποίες διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου, με στόχο την ανάδειξη της παρουσίας του φυτικού κόσμου σε αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση στους κήπους του Μουσείου με έμφαση στις βασικές αρχές που διέπουν τον σχεδιασμό τους και, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, θα διανεμηθούν αρωματικά φυτά, όμοια με αυτά που φύονται στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου. Τέλος, η σημασία της ισορροπημένης σχέσης του Μουσείου με τους εξωτερικούς του χώρους λειτουργεί ως αφορμή για τη διάλεξη του κ. Θ. Ζάγκα, καθηγητή της Σχολής Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., στην οποία εξετάζονται ζητήματα διαχείρισης του αστικού πρασίνου.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά:

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014
18:30: Διάλεξη στο αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη με θέμα «Η διαχείριση του αστικού πρασίνου στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης», με ομιλητή τον κ. Θ. Ζάγκα, καθηγητή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.

Τρίτη 29 Απριλίου 2014
12:00: Περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου με θεματικό άξονα τον φυτικό κόσμο. Οι επισκέπτες θα προσεγγίσουν τη μορφή και το συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Bυζαντινών μέσα από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγο του μουσείου.

Σάββατο 3 Μαΐου 2013
11:30: Ξενάγηση στους κήπους του Μουσείου με θέμα τις βασικές αρχές που διέπουν τον σχεδιασμό τους καθώς και τα κριτήρια επιλογής των δέντρων και των θάμνων που προτάθηκε να φυτευτούν σε αυτούς. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Χ. Ροΐδη, αρχιτέκτονα τοπίου, ο οποίος στο πλαίσιο της διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων τη δεκαετία του ’90 είχε συνεργαστεί με την τότε διευθύντρια του Μουσείου, Ε. Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου, και τον αρχιτέκτονα, Κ. Κρόκο.
Η ξενάγηση θα ολοκληρωθεί με τη διανομή αρωματικών φυτών, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κυριακή 4 Μαΐου 2014
12:00: Περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου με θεματικό άξονα τον φυτικό κόσμο. Οι επισκέπτες θα προσεγγίσουν τη μορφή και το συμβολισμό των φυτών στην τέχνη των Bυζαντινών μέσα από τα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από αρχαιολόγο του μουσείου.
Κατά την ολοκλήρωσή της θα διανεμηθούν αρωματικά φυτά, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες για το κοινό κατά τη διάρκεια του εορτασμού στο τηλ. 2313 306 403,κ. Μιχαλοπούλου.
Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.mbp.gr
Για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού: Δευτέρα – Κυριακή, 8:00 – 20:00.

 

You may also like...