Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού πραγματοποιεί και φέτος την πανελλήνια εκστρατεία «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα, από την Πέμπτη 25 Μαϊου έως την Κυριακή 28 Μαϊου 2017, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών συμμετέχει στην παραπάνω εκστρατεία, υλοποιώντας στους χώρους αρμοδιότητάς της τις παρακάτω δράσεις που απευθύνονται στην μαθητική κοινότητα και το ευρύ κοινό:
Α) Την Πέμπτη και την Παρασκευή 25-26 Μαΐου 2017 και ώρα 09:30 θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα αναζητήσουν και θα γνωρίσουν τον Διόνυσο στη Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης μέσα από τον μύθο, το Ιερό και τα μνημεία που είναι αφιερωμένα σε αυτόν αλλά και μέσα από τη φύση. Παράλληλα, με άξονα ενημερωτικές πινακίδες για την πανίδα και τη χλωρίδα του χώρου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εντοπίσουν γνωστά και άγνωστα είδη της πανίδας και της χλωρίδας που αναπτύσσονται και βρίσκουν καταφύγιο στο ειδυλλιακό, ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον της νότιας πλαγιάς της Ακρόπολης, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν για την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3214834, 210 9238747 (Α. Γιαννακοπούλου, Ε. Γιαννικαπάνη, αρχαιολόγοι).
Β) Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 και ώρα 10:00, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας/Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανάντη = αντίθετα στο ρεύμα του ποταμού», στους αρχαιολογικούς χώρους Κεραμεικού και Αρχαίας Αγοράς.
To πρόγραμμα απευθύνεται σε ομάδες μαθητών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης (Δ’-ΣΤ΄ Δημοτικού). Οι μαθητές θα εξοικειωθούν με την τοπογραφία των δύο αρχαιολογικών χώρων, καθώς και με όψεις του αρχαίου βίου που σχετίζονται με αυτούς. Θα γνωρίσουν τον βιότοπο του Ηριδανού ποταμού. Θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες οι οποίες επιχειρούν να αποκαταστήσουν νοητά την ενότητα του αρχαίου αστικού τοπίου αλλά και να αναδείξουν τη διασύνδεση φύσης και πολιτισμού.
Απαραίτητη συνεννόηση.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3210196 (Μ. Λιάσκα, Λ. Μπουρνιάς, αρχαιολόγοι).
Γ) Την Πέμπτη και την Παρασκευή 25-26 Μαΐου 2017 και ώρα 11.00, θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Θα αναδειχθούν η ιστορία της περιοχής της Ακαδημίας με οδηγό τον Κηφισό ποταμό και το φυσικό περιβάλλον, καθώς και ο τρόπος που το ποτάμι καθόρισε την ιστορική πορεία του τόπου και τη ζωή των ανθρώπων, όταν ήταν ορατό μέχρι σήμερα.
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Αρχαιολογικού Χώρου, Τριπόλεως και Κρατύλου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3313340 (Μ. Παναγιωτόπουλος, Τ. Χατζηευθυμίου, αρχαιολόγοι).
Δ) Το Σάββατο και την Κυριακή 27 και 28 Μαΐου 2017, στις 10:30, το Τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, σε συνεργασία με την Δρα Βιολογίας Ειρήνη Βαλλιανάτου, επιμελήτρια του Βοτανικού Κήπου Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους, οργανώνει θεματική ξενάγηση με τίτλο «Η πολύ-ποικιλότητα του έργου της συντήρησης των μνημείων. Η πράσινη διάσταση», στον αρχαιολογικό χώρο της Νότιας Κλιτύος της Ακρόπολης. Σταθμοί της ξενάγησης τα συντηρημένα μνημεία της Στοάς Ευμένους και του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού και θέμα της η ωφέλιμη συνύπαρξη της πλούσιας και ενίοτε σπάνιας ενδημικής χλωρίδας και των αρχαίων μνημείων με ήπιους περιβαλλοντικά τρόπους.
Η ξενάγηση απευθύνεται σε φοιτητές συντήρησης αρχαιοτήτων και συναφών επιστημών (Σάββατο) και σε ενήλικες και παιδιά 8-11 ετών (Κυριακή).
Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210-3233009 (Σ. Παπιδά, Μ. Παύλου, συντηρήτριες αρχαιοτήτων και έργων τέχνης).
Ε) την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 και ώρα 10:30, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς θα υλοποιηθεί η δράση με τίτλο «Πράσινες μυθιστορίες». Η δράση απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά 8-14 ετών.
Περιλαμβάνει παρουσίαση των ανασκαφών, της διαμόρφωσης και της δενδροφύτευσης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς και διαδραστικό θεματικό περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο, δομημένο ως παιχνίδι ρόλων. Κατά τη διάρκεια της πράσινης διαδρομής, οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν τη διαθεματική παρουσίαση 13 δέντρων και θάμνων της Αγοράς χρησιμοποιώντας σενάριο/εικονογραφημένους διαλόγους και σχετικό εποπτικό υλικό. Πολυαισθητηριακές δραστηριότητες και κατασκευές ζωντανεύουν την Ιστορία και τις ιστορίες, τη χρήση, τους μύθους, και τις απεικονίσεις στην τέχνη των 13 φυτών, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές διασυνδέσεις φύσης και πολιτισμού.
Απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3210196 (Μ. Λιάσκα, αρχαιολόγος)
Στ) Την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου. Θα γίνει αναδρομή στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής από το 1959, όταν συλλαμβάνεται η ιδέα δημιουργίας του Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας, ως τη διενέργεια σωστικών ανασκαφών για την ανέγερση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 1996, την αποκάλυψη της παλαίστρας και την ανάδειξη της θέσης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 210 3251744 (εσωτ. 0120) (Ν. Σακκά, αρχαιολόγος).

You may also like...