Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2015

eyropos4 και 5 Ιουνίου 2015
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2015» με την υλοποίηση των ακόλουθων δράσεων που στοχεύουν στην προβολή του πολιτιστικού τοπίου της Π.Ε. Κιλκίς με τη συνεργασία και άλλων φορέων και βέβαια, τη συμμετοχή του κοινού, μαθητών και ενηλίκων:
1) Την Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015 και ώρα εκκίνησης στις 9:00 π.μ., θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλες διαδρομές που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, οι οποίες θα μετακινηθούν με λεωφορείο ταξιδιωτικού πρακτορείου.
Η 1η διαδρομή έχει ως αφετηρία το σπήλαιο λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς με ξενάγηση από τον φύλακα του σπηλαίου – σπηλαιολόγο κ. Βασίλη Μακρίδη, ενδιάμεσο σταθμό τον αρχαιολογικό χώρο Παλατιανού, με θεματική περιήγηση από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς κ.κ. Αναστάσιο Κεραμάρη και Μαρία Φαρμάκη και κατάληξη στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, με εκπαιδευτική δράση.
Η 2η διαδρομή έχει ως αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού, με θεματική περιήγηση από την κ. Θωμαή Σαββοπούλου, και με τη συμμετοχή του κ. Σταμάτη Χατζητουλούση, αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, ενδιάμεσο σταθμό με ξενάγηση το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης και κατάληξη στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου της οικογένειας Αϊδαρίνη, στη Γουμένισσα.
Σημειώνεται ότι οι δύο διαδρομές θα πραγματοποιηθούν με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων 50 άτομα και έναντι μικρού αντιτίμου που θα καλύψει τις ανάγκες μετακίνησης με λεωφορείο, καθώς και επίσκεψης – ξενάγησης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσίων. Επίσης, οι συμμετέχοντες μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους νερό και καπέλο και να φορούν μακρυά παντελόνια.
2) την Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η δράση με τίτλο «Η απεικόνιση του τοπίου στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή ζωγραφική», την οποία σχεδίασαν και θα υλοποιήσουν οι αρχαιολόγοι κ.κ. Μαγδαληνή Παρχαρίδου, Νίκος Παζαράς και Αθηνά Τοκμακίδου.
Η δράση περιλαμβάνει ξενάγηση σχολικών ομάδων (Ε΄ και Στ΄ τάξη Δημοτικού) στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον λόφο Κιλκίς, στις 11:00 π.μ., με επίκεντρο την τυπολογία του χριστιανικού ναού, την ιστορία του ναού του Αγίου Γεωργίου και ιδίως τον τρόπο απεικόνισης του φυσικού τοπίου στις παραστάσεις του ναού (β΄ μισό 19ου αιώνα).
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει εκπαιδευτική δραστηριότητα με τη συμμετοχή των ίδιων μαθητών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς στις 12:00 το μεσημέρι. Οι μαθητές θα δημιουργήσουν πίνακες με πα¬ραστάσεις φυσικού τοπίου, μικτής τεχνικής (ζωγραφική και κολάζ). Η δράση θα πλαισιωθεί από την προβολή εικόνων με θέμα «Η απεικόνιση του φυσικού τοπίου στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή ζωγραφική».
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους αρχαιολόγους της Εφορείας μας (κ.κ. Σταμάτης Χατζητουλούσης, Μαγδαληνή Παρχαρίδου), στα τηλέφωνα 2310801402 και 2310801428 από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 9:00 π.μ. – 11:00 π.μ.

You may also like...