Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές «Ανακαλύπτω το παρελθόν, προστατεύω το περιβάλλον»

afisa_pras_pol_diadromes_telΚυριακή 7 Ιουνίου 2015
10:00-11:30
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί σε μια εκπαιδευτική δράση για γονείς και παιδιά, με επίκεντρο το περιβάλλον και τον πολιτισμό!
Τα παιδιά θα συμμετάσχουν βιωματικά σε «προσομοίωση ανασκαφής» στον αύλειο χώρο του μουσείου, αναλαμβάνοντας τα ίδια τον ρόλο των αρχαιολόγων-ανασκαφέων, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία τους, φέρνοντας στο φως θαμμένα ομοιώματα αρχαίων αντικειμένων και φροντίζοντας, παράλληλα, για την καταγραφή, φωτογράφιση, συντήρηση και αποκατάστασή τους, σε αντίστοιχες ομάδες εργασίας.
Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί με προτάσεις των ίδιων των παιδιών για τους πιθανούς τρόπους ανάδειξης, προστασίας και προβολής τού γύρω πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 9 έως 11 ετών, ενώ οι συνοδοί τους θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν από αρχαιολόγους του ΑΜΘ στη νέα μόνιμη υπαίθρια έκθεση του μουσείου με τίτλο «Μνήμη και … Λίθοι».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΜΘ, στο τηλέφωνο 2313.310.273, τις εργάσιμες μέρες από Παρασκευή 29 Μαΐου έως και Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, τις ώρες 11:00 – 13:00.
Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την ξενάγηση είναι δωρεάν.
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές στο ΑΜΘ
Παρασκευή 5 και Κυριακή 7 Ιουνίου 2015
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας και φέτος στη δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» της Διεύθυνσης Μουσείων του ΥΠΟΠΑΙΘ, διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πνεύμα του προγράμματος, που αφορά στην ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Αναλυτικότερα:
Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία:
«Ανακαλύπτω το παρελθόν, προστατεύω το περιβάλλον»
Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, 9:00 -12:00
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά της Ε’ Δημοτικού και στοχεύει στην κατανόηση της σύνδεσης μίας αρχαιολογικής ανασκαφής με την προστασία και ανάδειξη του αστικού, φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος της γύρω περιοχής. Και αυτό, γιατί συχνά η ανακάλυψη ενός αρχαιολογικού χώρου ή μνημείου που έχει έρθει στο φως μέσω της αρχαιολογικής σκαπάνης, καθώς και η επακόλουθη συντήρηση, προστασία και προβολή του, γίνονται μοχλός μίας βιώσιμης, αειφόρου ανάπτυξης.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 9-11 ετών:
«Ανακαλύπτω το παρελθόν, προστατεύω το περιβάλλον».
Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, 10:00-11:30
Τα παιδιά θα συμμετάσχουν βιωματικά σε «προσομοίωση ανασκαφής» στον αύλειο χώρο του μουσείου, αναλαμβάνοντας τα ίδια τον ρόλο των αρχαιολόγων-ανασκαφέων, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία τους, φέρνοντας στο φως θαμμένα ομοιώματα αρχαίων αντικειμένων και φροντίζοντας, παράλληλα, για την καταγραφή, φωτογράφιση, συντήρηση και αποκατάστασή τους, σε αντίστοιχες ομάδες εργασίας. Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί με προτάσεις των ίδιων των παιδιών για τους πιθανούς τρόπους ανάδειξης, προστασίας και προβολής του γύρω πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 9 έως 11 ετών, ενώ οι συνοδοί τους θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από αρχαιολόγους του ΑΜΘ στη νέα μόνιμη υπαίθρια έκθεση του μουσείου με τίτλο «Μνήμη και … Λίθοι».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΜΘ, στο τηλέφωνο 2313.310.273, τις εργάσιμες μέρες από Παρασκευή 29 Μαΐου έως και Τρίτη 2 Ιουνίου 2015, τις ώρες 11:00 – 13:00.
Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την ξενάγηση είναι δωρεάν.

You may also like...