Πού βαδίζει η Ευρώπη; Διάλεξη του διεθνούς φήμης οικονομολόγου Λουίτζι Τζινγκάλες

Πού βαδίζει η Ευρώπη;
Διάλεξη του διεθνούς φήμης οικονομολόγου Λουίτζι Τζινγκάλες,
Καθηγητή
στο Πανεπιστήμιο
Chicago Booth School of Business
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Δευτέρα 14 Απριλίου, 19:00
Ώρα έναρξης: 19:00   Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Η διάλεξη γίνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με:
το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας
το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Ο Λουίτζι Τζινγκάλες (Luigi Zingales) θεωρείται από τους εκατό σημαντικότερους στοχαστές του κόσμου, έχει πάθος με την πολιτική και πιστεύει ότι «οι οικονομολόγοι δεν αρκεί να ερμηνεύουν απλώς τον κόσμο, αλλά οφείλουν να τον αλλάζουν και να τον βελτιώνουν».
Έρχεται στην Αθήνα για μια διάλεξη-συζήτηση γύρω από το μέλλον της Ευρώπης και το αυριανό της τοπίο – θα αναφερθεί στις σημαντικές προκλήσεις αλλά και στις ευκαιρίες που υπάρχουν. Τη συζήτηση συντονίζει ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα συμμετάσχει, ως σχολιαστής, ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στην London School of Economics, όπου διευθύνει το κέντρο Paul Wooley για τη μελέτη των δυσλειτουργιών των αγορών κεφαλαίου.

Γεννημένος στην Πάντοβα της Ιταλίας το 1963, ο Λουίτζι Τζινγκάλες διδάσκει από το 1992 στην περίφημη Booth School of Business του Πανεπιστημίου του Σικάγου και τα ενδιαφέροντά του αποκαλύπτουν έναν επιστήμονα μεγάλου ορίζοντα. Από τη διακυβέρνηση των επιχειρήσεων έως τη χρηματοπιστωτική ανάπτυξη και από την πολιτική οικονομία έως τις επιπτώσεις της οικονομίας στον πολιτισμό, ο πολυβραβευμένος αυτός οικονομολόγος, συνθέτει τις ριζοσπαστικές του προτάσεις και δουλεύει για την ανάπτυξη των καλύτερων δυνατών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Στο πρόσφατο βιβλίο του, Ένας καπιταλισμός για το λαό: Επανακτώντας τη χαμένη Ιδιοφυΐα της αμερικανικής ευημερίας (Ιούνιος 2012), ο Τζινγκάλες υποστηρίζει ότι, «διοχετεύοντας κατάλληλα τη λαϊκή οργή, μπορούμε να αναζωογονήσουμε τη δύναμη του ανταγωνισμού και να αναστρέψουμε την κίνηση προς ένα γερασμένο σύστημα». Την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε το βιβλίο αυτό, ο Τζινγκάλες  συμμετείχε στο πρόγραμμα «Planet Money» της No-Brainer Economic Platform και πρότεινε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης σε έξι στάδια, το οποίο περιλαμβάνει την κατάργηση των φόρων στο εισόδημα, στις μισθωτές υπηρεσίες και στα κέρδη των επιχειρήσεων και την αντικατάσταση αυτού του συστήματος με έναν διευρυμένο φόρο κατανάλωσης.

Ο Λουίτζι Τζινγκάλες συμμετείχε τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία του Δείκτη  Χρηματοπιστωτικής Εμπιστοσύνης, ο οποίος σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί και να καταγράφει το βαθμό εμπιστοσύνης των Αμερικανών στο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα. Παράλληλα με τη θέση του καθηγητή στανεπιστήμιο του Σικάγου, είναι και συνεργάτης- ερευνητής στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών και στο Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής. Έχει επίσης τη θέση του Διευθυντή στην Αμερικανική Χρηματοπιστωτική Ένωση, συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διακυβέρνησης και είναι μέλος της Επιτροπής Ρύθμισης της Κεφαλαιαγοράς. Αρθρογραφεί στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, που είναι το ιταλικό αντίστοιχο των Financial Times.

Για το ερευνητικό του έργο κέρδισε το 2003 το Βραβείο Barnacer, για τον καλύτερο ευρωπαίο οικονομολόγο. Για την εργασία του για τη δημιουργία κεφαλαίου κέρδισε το Βραβείο Nasdaq και το βραβείο του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών.

Το παλαιότερο βιβλίο του, Σώστε τον καπιταλισμό από τους καπιταλιστές, που έγραψε με τον επίσης οικονομολόγο Ραγκουράμ Ραζάμ, χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς ως μια από τις πιο δυναμικές υπερασπίσεις της ελεύθερης αγοράς που έχει γραφτεί ποτέ. Το 2012, το περιοδικό  Foreign Policy κατέταξε τον Τζινγκάλες στους εκατό σημαντικότερους στοχαστές του κόσμου με το σκεπτικό ότι «μας υπενθυμίζει τι ήταν κάποτε ο καπιταλισμός».

Ο Λουίτζι Τζινγκάλες γεννήθηκε στην Ιταλία, χώρα με υψηλό πληθωρισμό και ανεργία και το περιβάλλον αυτό τον έκανε να επιλέξει τα οικονομικά ως επάγγελμα. Πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, το 1987 και έκανε το διδακτορικό του στο ΜΙΤ, το οποίο ολοκλήρωσε το 1992. Την ίδια χρονιά πήρε θέση στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Η μέθοδος διδασκαλίας του παρακάμπτει τις λεπτομέρειες και επικεντρώνεται στη διαμόρφωση του τρόπου σκέψης των φοιτητών. «Σε είκοσι χρόνια θα έχουν ξεχάσει όλες τις λεπτομέρειες, αλλά ελπίζω ότι δεν θα έχουν ξεχάσει τον τρόπο να σκέπτονται».

Οικογένεια Καίτης Κυριακοπούλου
Ο συντονιστής της συζήτησης Νίκος Βέττας είναι καθηγητής στο Οικονομικό Παvεπιστήμιο Αθηvώv, όπου έχει υπηρετήσει και ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης. Με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, ειδικεύεται στη Βιoμηχαvική Οργάνωση, Θεωρία Παιγvίωv και την Πολιτική Ανταγωνισμού και Ρύθμισης Αγορών. Έχει εργαστεί στο DukeUniversity και στο ΙNSEADκαι είναι Ερευνητικός Εταίρος στο CentreforEconomicPolicyResearch. Σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ.

Ο σχολιαστής, Δημήτρης Βαγιανός είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο LondonSchoolofEconomics, όπου και διευθύνει το κέντρο PaulWoolley για τη μελέτη των δυσλειτουργιών των αγορών κεφαλαίου. Πρoηγουμένως, είχε διδάξει στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και ΜΙΤ. Είναι Editor του Review of Economic Studies και Director στο American Finance Association. ΕίναιΕρευνητικόςΕταίροςστο Centre for Economic Policy Research, όπουέχειδιευθύνειτοπρόγραμμαΧρηματοοικονομικών, καιστο National Bureau of Economic Research τωνΗΠΑ. Είναι επίσης σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στα χρηματοοικονομικά και τη μικροοικονομία.
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr

Επίσης: https://www.facebook.com/megaron.gr
http
://www.pinterest.com/megaronathens/

https://twitter.com/MegaronAthens

 

 

Πλαίσιο κειμένου: Πληροφορίες γι’ αυτό το δελτίο τύπου:
Αντώνης Στεφάνου: 210 7282725
aste@megaron.gr
Γεωργία Σμέρου: 210 7282748
smerou@megaron.gr

 

 

You may also like...