ΠΟΛΙΤΙΣΤΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΚΕΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ
Η ονομασία του πολιτιστικού οργανισμού είναι ΔΗΚΕΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ , οποίος ιδρύθυκε το 2011 και εδρεύει στην Αριδαία.Οι υποδομές – εγκαταστάσεις που υπάρχουν για την διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι το θέατρο,οι υπαίθριοι πολιτιστικοί χώροι, οι δημοτικές αίθουσες εκδηλώσεων και ο κινηματογράφος,ρνώ υπάρχουν υποδομές για την εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η βασική διοικητική-οργανωτική δομή του φορέα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.Το Δ.Σ. αποτελείται από 9 μέλη.Ο υπεύθυνος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων – καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Πρόεδρος της Επιχείρησης.Τα άτομα που συνεργάζονται για το πολιτιστικό έργο του δήμου είανι 5 άτομα.Και το ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής είναι μεγάλο.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Οι τομείς δραστηριοποιείται ο φορέας είναι στο χορό, στη μουσική,στο θέατρο και στα εικαστικά.Οι τακτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται είναι Κόλντα Μπάμπω (Τοπικό έθιμο) 23 /12 ΚΑΘΕ ΕΤΟΥΣ. Σούρβα Κολντα Μπάμπω (Τοπικό έθιμο) 29/12 ΚΑΘΕ ΕΤΟΥΣ.25η Μαρτίου – 28η Οκτωβρίου (Επετειακή εορτή) – 4η Νοεμβρίου (Απελευθέρωση της Αριδαίας).Και οι περιοδικές είναι Σύλλογος Ακριτών 1ο 15νθήμερο του Ιουλίου Χορευτικές εκδηλώσεις Μ.Σ. Αλμωπαίων Ιούνιος Χορευτικές εκδηλώσεις,Μ.Σ. Αλησμόνητες Πατριδες Ιούνιος Χορευτικές εκδηλώσεις, Μ.Σ. Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας Άυγουστος,Χορευτικές εκδηλώσεις,Μ.Σ. Προμάχων Ιούλιος Χορευτικές εκδηλώσεις,Μ.Σ. Αψάλου Ιούλιος Χορευτικές εκδηλώσεις διάρκειας 4 ημερών.Μ.Σ. Ίδας – Δραγούμεια Ιούλιος Χορευτικές εκδηλώσεις Μ.Σ. Λουτρακίου Ποζαρίτικα Άυγουστος Χορευτικές εκδηλώσεις Μ.Σ. Φούστανης Άυγουστος Χορευτικές εκδηλώσεις Μ.Σ.Γαρεφίου Σεπτέμβριος Γιορτή για την ανάδειξη της τοπικής γεωργικής καλλιέργειας της καρατζοβίτικης πιπεριάς. Μ.Σ. Δωροθέας Ιανουάριος Γιορτή για την ανάδειξη της τοπικής γεωργικής καλλιέργειας του πράσου.Μ.Σ. Πιπεριάς Νοέμβριος Γιορτή για την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής τσίπουρου Μ.Σ.Ίδας Νοέμβριος Γιορτή για την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής τσίπουρου.Μ.Σ. Νότιας Γιορτή για την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και της καλλιέργιας της πατάτας.Μ.Σ.Αρχαγγέλου Γιορτή για την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και της καλλιέργιας κερασιού.Μ.Σ. Όρμας Γιορτή για την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και της καλλιέργιας του κάστανου.Μ.Σ. Λυκοστόμου Οκτώβριος Γιορτή για την ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και της καλλιέργιας του κάστανου.Μ.Σ. Εξαπλατάνου Αύγουστος Εκδηλώσεις προς τιμήν του συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη που έζησε στον Εξαπλάτανο.Μ.Σ. Θεοδωρακίου Όκτωβριος Γιορτή για την ανάδειξη των τοπικών εκλεκτών τυριών.Μ.Σ. Προδρόμου Παρέλαση καρναβαλιστών Αναβίωση τοπικού εθίμου (Τζαμάλα).Μ.Σ. Πολυκάρπης Παρέλαση καρναβαλιστών Αναβίωση τοπικού εθίμου (Η Δίκη του Καδή).Δήμος Αλμωπίας Παρέλαση καρναβαλιστών Μορφωτικοί Σύλλογοι Έναρξη της Σαρακοστής(Καθαρά Δευτέρα). Μ.Σ. Κωνσταντίας Αυγομαχίες Πάσχα Μ.Σ. Θεοδωρακίου, Βορεινού,Φιλώτειας, Υδραίας Κουρμπάνι Ιούνιος Γίνεται Εκκλησιασμός και θυσία ζώου ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να θερίσουν τα σπαρτά τους. Ακολουθεί γλεντι με φαγητό και χορό.Η συχνότητα των πολιτιστών εκδηλώσεων είναι μηναία.Υπάρχει ποικιλία ως προς την θεματολογία. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που απευθύνονται σε ΑΜΕΑ, παιδιά, ηλικιωμένους και οικονομικά ασθενέστερους. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις καλύπτουν όλο το φάσμα των πολιτιστικών ενδιαφερόντων των δημοτών. Η πρόσβαση των πολιτών στους χώρους διοργάνωσης των εκδηλώσεων πολύ είναι εύκολη με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
ΚΟΙΝΟ-ΑΠΗΧΗΣΗ
Οι ηλικιακές ομάδες στις οποίες απευθύνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις κυμαίνονται από 18-45 ετών.Έχει παρατηρηθεί μείωση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στα πολιτιστικά δρώμενα.Η ανταπόκριση όμως των πολιτών στις πολιτιστικές εκδηλλώσεις έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει σε μαγάλο βαθμό.Οι τομείς των πολιστικών εκδηλώσεων που παρατηρούνται μεγαλύτερη συμμετοχή είανι στο χορό,στη μουσική και στο θέατρο. Το κοινό για τις δραστηριότητες του δήμου ενημερώνεται από το ίντερνετ και τον τύπο.Οι δραστηριότητες του συλλόγου αναβαθμίζουν την περιοχή σε πολιτιστικό επίπεδο.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Ο πολιτιστικός σύλλογος δεν χρηματοδοτείται και συνεπάγεται το ότι δεν είναι επαρκή τα χρήματα.Παρόλα αυτά στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος δεν υπάρχει κάποιο αντίτιμο ,και έτσι μπορούν να προσέλθουν όλες οι κοινωνικές ομάδες ακόμη και οι οικονομικά ασθενέστεροι.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων προσαρμόζεται ανάλογα με την απήχηση του κοινού. Ο συνήθης απαιτούμενος χρόνος για την προετοιμασία μιας πολιτιστικής εκδήλωσης είναι 1 μήνας. Το μέσο κόστος μιας πολιτιστικής εκδήλωσης καθορίζεται ανάλογα με την εκδήλωση . Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις εντάσσονται στον Επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μελλοντικό πλάνο σχετικά με τα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου και υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία νέων πολιτιστικών χώρων.Δεν υπάρχει διεθνής συνεργασία- συμπαραγωγή ούτε συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα και ενώσεις. Υπάρχει προσπάθεια για διεύρυνση πεδίων συνεργασίας με άλλους δήμους και πολιτιστικούς φορείς.
Η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την πολιτιστική πολυμορφία αφορά σε μεγάλο βαθμό το δήμο σχετικά με την πολυπολιτισμικότητα,τον διάλογο πολιτισμών , την πολυμορφία πολιτιστικών εκφράσεων,την αλληλεπίδραση πολιτισμών και δημιουργικότητα και τους μετανάστες-ρατισμός.
Υπάρχει μέριμνα, όσον αφορά στην περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη χωροταξική ανάπτυξη του Δήμου, σε σχέση και με δράσεις πολιτιστικής-τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
ΔΙΚΤΥΩΣΗ
Ο δήμος συνεργάζεται για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων με άλλους δήμους της περιφέρειας ή/και με την περιφέρεια. Ο δήμος όμως δεν συνεργάζεται σε επίπεδο δικτύου με άλλους ΟΤΑ (δήμου-περιφέρειας) για φεστιβάλ-πολιτιστικές εκδηλώσεις ούτε συνεργάζεται σε επίπεδο δικτύου-συμπράξεων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και με ποιούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι απαραίτητη η δικτύωση στο πλαίσιο διεκδίκησης πόρων, με κύριο γνώμονα την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε σχετικά με τη διεξαγωγή των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η έλλειψη πόρων λόγω της δυσμενούς κατάστασης των ΟΤΑ, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με διεκδίκηση πόρων από ευρωπαικά και εθνικά προγράμματα. Ένα τέτοιο όργανο θα μπορούσε να προσφέρει εποπτικό ρόλο στατηγικής, με την προυπόθεση ότι έχει λυθεί το διακρές πρόβλημα έλλειψης πόρων,διότι παρατηρείται έλλειψη ενός επίσημου οργάνου με ρόλο συμβουλευτικό, καθοδηγητικό και συντονιστικό, αλλά και με αρμοδιότητες οργάνωσης μιας ενιαίας και εν συνεχεία επικεντρωμένης πολιτιστικής πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως ακριβώς λειτουργεί το Υπουργείο Πολιτισμού σε επίπεδο κρατικής πολιτικής. Προσφέρονται κίνητρα στους εργαζόμενους τόσο για συνεχή επιμόρφωση όσο και για βελτίωση της εργασίας τους. Υπάρχει ανάγκη πρόσληψης επιπλέον επιστημονικού προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων στον τομέα του πολιτισμού. Υπάρχει όμως απουσία ερευνών κοινού με στόχο τη διαπίστωση των αναγκών και επιθυμιών των πολιτών.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η προτάση που έχει διατυπωθεί σε ετήσια τακτικά συνέδρια παλαιότερων ετών όπου γίνεται λόγος άμεση σχέση πολιτισμού και τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η αύξηση κρατικών χρηματοδοτήσεων. Ο πολιτισμός αποτελεί μέγιστη παραγωγική επένδυση εφόσον αποτελεί προϊόν υπεύθυνης πολιτιστικής πολιτικής και αποκεντρωμένης πολιτιστικής ανάπτυξη. Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής έχουν σκοπό να διαφημίσουν τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια της περιοχής, τα τοπικά προιόντα και να αναδείξουν τα τοπικά ήθη και έθιμα.Έτσι η προσέλευση των επισκεπτών είναι μεγάλη και βοηθάει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Καλό θα ήταν η περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμωπίας να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να συνεχιστεί η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων με σκοπό την αναβίωση των εθίμων του τοπικού πληθυσμού και των τοπικών προιόντων της περιοχής.

You may also like...