Πολιτιστικοί Αγώνες 2016

nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ από τους String Theory Ensemble και τον Αργύρη Μπακιρτζή ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016,  ΣΤΙΣ 20:00 ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ    Με μια ιδιαίτερη συναυλία ξεκινάνε φέτος οι «Πολιτιστικοί Αγώνες 2016» που συμπεριλαμβάνουν Θεατρικά Σεμινάρια, Φεστιβάλ Θεάτρου, Συναντήσεις Χορωδιών, Λογοτεχνικό Διαγωνισμό και Παράλληλες εκδηλώσεις. Για την Συναυλία των    String Theory Ensemble και του Αργύρη Μπακιρτζή γράφει η Λένα Βλαστάρα…. ¨Σκηνικό θεάτρου. Ένας μεγάλος καθρέφτης στη μέση της σκηνής, το πιάνο στα αριστερά και το λαούτο ακουμπισμένο στα δεξιά. Είναι από αυτές τις μουσικές παραστάσεις που αρκεί να διαβάσεις το πρόγραμμα για να ψυχανεμιστείς ότι το String Theory Ensemble παρέα με τον Αργύρη Μπακιρτζή δεν θα δυσκολευτούν και πάρα πολύ για να σε ταξιδέψουν… Ώρα οκτώ… Σβήνουν τα φώτα. Το πρόγραμμα ξεκινά με «ακρίβεια» ακαδημαϊκού τετάρτου! Πρώτος στη σκηνή βγαίνει ο Γιώργος Πατεράκης. «Ουγγρική ραψωδία αρ. 2, Franz Liszt: Λίγα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου είναι τόσο δημοφιλή όσο αυτό», διαβάζουμε στο πρόγραμμα. Και στην αρχή –ειδικά αν δεν είσαι γνώστης της κλασικής μουσικής- απορείς. Μετά από λίγα λεπτά όμως βλέπεις τον …Ντάφυ Ντακ, τον Μπανγκς Μπάνυ, τον Γούντι τον Τρυποκάρυδο και πολλούς άλλους να περνούν μπροστά από τα μάτια σου και καταλαβαίνεις το πώς και το γιατί. Ένα έργο, όντως σταθμός. Και όλα αυτά να μεταδίδονται στα αυτιά σου μέσα από το μαγευτικό παίξιμο του Γιώργου Πατεράκη που εύκολα σε συνεπαίρνει.

               Τραγούδι δεύτερο. Στη σκηνή βγαίνει η Εύη Μάζη  για να μας περάσει από την Ουγγαρία στην Ήπειρο. Μία γυναίκα με ένα παραδοσιακό λαούτο στα χέρια. Όχι πολύ οικείο θέαμα. Από τις πρώτες όμως νότες καταλαβαίνεις ότι θα ακούσεις κάτι εξίσου μαγικό με το πρώτο κομμάτι. «Ηπειρώτικο μοιρολόι: στα ηπειρώτικα πανηγύρια κάποια στιγμή σταματάει ο χορός και παίζεται το μοιρολόι: έτσι θυμούνται και τιμούν αυτούς που δεν βρίσκονται πια μαζί τους και ιδιαίτερα αυτούς που χάθηκαν νέοι». Δεξιοτεχνία μαζί με συναίσθημα. Δεν χρειάζεσαι κάτι παραπάνω για να αφεθείς…                                                                                                                                  Φτάνει η ώρα του Αργύρη Μπακιρτζή. Το κοινό ήδη ενθουσιασμένο. Ο Αργύρης Μπακιρτζής με τη λεπτή και διακριτική φωνή του μας καλωσορίζει. Αν κάποιοι νομίζατε ότι επειδή δίνει μια παράσταση εκτός Χειμερινών Κολυμβητών θα μιλάει λιγότερο, γελαστήκατε! Τουλάχιστον εδώ δεν τολμάει (;) να διακόψει τα κομμάτια στη μέση για να πει μια ιστορία. Τις λέει όλες πριν ή μετά. Αν επίσης νομίζατε ότι οι βιρτουόζοι πιανίστες είναι σοβαροί, αμείλικτοι και αγέλαστοι, επίσης γελαστήκατε! Ο Γιώργος Πατεράκης σμίγει με τον Αργύρη Μπακιρτζή και σιγοντάροντας ο ένας τον άλλον μας λένε αστεία, «κουτσομπολιά» εκ των έσω και αλληλοπειράζονται.

Ο Αργύρης Μπακιρτζής ερμηνεύει τραγούδια από όλο το φάσμα της δισκογραφίας του με τους Χειμερινούς Κολυμβητές με μοναδική συνοδεία το πιάνο και το λαούτο. Ακούμε κυρίως τραγούδια με …ποιητική διάθεση, όπως για παράδειγμα το «Βγήκε ο καλός με την καλή» βασισμένο σε ποίημα του Σέξπιρ ή το «Κάθε πρωί σ’ αναζητώ» εμπνευσμένο από το ποίημα του ποιητή Καΐς Εμπν Μουάς.

Ένα δίωρο μουσικό ταξίδι που οι διαρκείς εναλλαγές ύφους, από τον Ραχμάνινοφ στα ηπειρωτικά μοιρολόγια, στο συρτό και τα φάντος δεν ξενίζουν, αντιθέτως ενθουσιάζουν. Είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε μουσικά κομμάτια «από τότε που η μουσική γραφόταν για να καταλάβει ο άνθρωπος τον κόσμο και όχι για να κάνουμε τους ωραίους», όπως πολύ εύστοχα μας λέει ο Γιώργος Πατεράκης, με αφορμή τη Σονάτα Κ466 του Σκαρλάτι. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ανθρώπους να δακρύζουν όχι από την ένταση που τους προκαλούν οι στίχοι ενός τραγουδιού αλλά οι νότες της μουσικής και ο τρόπος με τον οποίο αυτές καταλήγουν στα αυτιά τους.

Η παράσταση «Ένας παράξενος κόσμος, ένα project του String Theory Ensemble» είναι από εκείνες που θες να αντιγράψεις στο άρθρο σου όλο το πρόγραμμα. Όχι γιατί δεν έχεις άλλα πράγματα να πεις αλλά γιατί το κάθε τραγούδι, μαζί με τις επεξηγήσεις που σου δίνονται, σου φαίνεται μια άκρως ενδιαφέρουσα πληροφορία, που θες να την μοιραστείς! Πόσο μάλλον όταν την ίδια στιγμή το ακούς και live. Εγώ θα συγκρατηθώ, δεν θα αποκαλύψω άλλα και θα πω μόνο ότι από δω και πέρα όποτε ακούω String Theory Ensemble θα τρέχω με ενθουσιασμό και περιέργεια για τα νέα πράγματα που θα εισπράξω…¨

Το πρόγραμμα ξεκινά στις 8 στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Με εκτίμηση
Ο  Καλλιτεχνικός Δ/της Δ. Η.
Γιώργος Αντωνάκης

 

 

You may also like...