«Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου

ploutos«Πλούτος» του Αριστοφάνη από το Θέατρο Νοτίου Αιγαίου
Τρίτη 15 Ιουλίου 2014
Αρχαίο Θέατρο Άργους
ώρα έναρξης: 21.00
διοργάνωση: Κ.Ε.Δ.Α-Μ
Η Άννα Φόνσου, ο Κώστας Βουτσάς και ο Στάθης Ψάλτης το φετινό καλοκαίρι είναι μαζί στη θεατρική σκηνή !
Μετά από αρκετά χρόνια, οι δύο καταξιωμένοι πρωταγωνιστές και πολύ καλοί φίλοι, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μαζί με εκλεκτούς συναδέλφους τους παρουσιάζουν τον ΠΛΟΥΤΟ του Αριστοφάνη۠ μια θεατρική παράσταση που ανεβάζει το ¨Θέατρο Νοτίου Αιγαίου¨ σε συνεργασία με το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρόδου(ΔΟΠΑΡ).
Η παράσταση παίχτηκε όλη τη θερινή σεζόν του 2013 (45 παραστάσεις) στο θέατρο της Ρόδου ¨΄Ηχος & Φως¨ (με διαφορετική διανομή) και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Τα τρία τελευταία χρόνια ο ΔΟΠΑΡ σε συνεργασία με το ¨Θέατρο Νοτίου Αιγαίου¨ προσπαθεί να καθιερώσει το αρχαίο δράμα στη Ρόδο – που είναι πολιτισμικό κέντρο – ώστε να γίνει θεσμός, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας του τουρισμού και όχι μόνο. Σε αυτή την προσπάθεια προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τρείς ηθοποιοί που η προσφορά τους στο Ελληνικό Θέατρο και τον Κινηματογράφο είναι μεγάλη. Πρόκειται για τον Κώστα Βουτσά που φέτος γιορτάζει τα 65 χρόνια θέατρο, την Άννα Φόνσου που είναι Πρόεδρος του ιδρύματος ¨Το Σπίτι του Ηθοποιού¨ και τον Στάθη Ψάλτη, οι οποίοι συμμετέχουν στην φετινή παράσταση (καλοκαίρι 2014) αφιλοκερδώς, δίνοντας κύρος στο όραμα να καθιερωθεί το αρχαίο δράμα στη Ρόδο.
Η Άννα Φόνσου σε συνέντευξή της αποκάλυψε πως φέτος το καλοκαίρι θα κάνει περιοδεία για πρώτη φορά στην καριέρα της. Τόσο ο Κώστας όσο κι εγώ πάμε ευγενώς προσφερθέντες γιατί θέλουμε να διατηρηθεί αυτό που κάνει ο Ζαχαρίας Αγγελάκος, να κρατήσει ζωντανό στη Ρόδο τον θεσμό του αρχαίου δράματος. Εμείς θέλουμε να το υποστηρίξουμε και είπαμε να μην πληρωθούμε και να ακολουθήσουμε την τουρνέ. Όχι ότι είμαστε πλούσιοι, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε το θέατρο.
Υπόθεση του έργου:
Ο «Πλούτος» γράφτηκε γύρω στο 388 π.Χ., όταν πλέον η Αθηναϊκή Δημοκρατία έχει παρακμάσει, κι αποτελεί την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη.
Ο θεός Πλούτος είναι τυφλός, με αποτέλεσμα να πηγαίνει μόνο προς τους πονηρούς, τους άδικους και τους ανέντιμους, ενώ οι σοφοί, οι τίμιοι και οι εργατικοί υποφέρουν. Ο φτωχός πλην έντιμος αγρότης Χρεμύλος, μετά από χρησμό του Απόλλωνα, ακολουθεί τον τυφλό Πλούτο, τον βοηθάει να βρει και πάλι το φως του και τον πείθει από άδικος να καταστεί δίκαιος, αφού πρώτα εξορίσει μαζί με τον χορό την Πενία από τη σκηνή. Με την εκπλήρωση της ουτοπίας (θεραπείας) και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, ένα γαϊτανάκι από χαρακτηριστικούς τύπους παρελαύνει από τη σκηνή, είτε για να ευχαριστήσει τον θεό Πλούτο, είτε για να τον κατηγορήσει, με κομβική τη σκηνή του Συκοφάντη (το δεύτερο πρόσωπο που εξορίζει ο ποιητής από τη σκηνή) και το έργο καταλήγει εορταστικά από το προσωπικό όφελος στο συλλογικό, με την τοποθέτηση του Πλούτου στο θησαυροφυλάκιο της Πόλης για την ευημερία των πολιτών της.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Ζαχαρία Αγγελάκου
Μετάφραση: Κ. Χ Μύρης
Ανάλυση κειμένου: Κώστας Γεωργουσόπουλος
Σκηνικά: Νίκος Βασιλαράς
Μουσική: Αντώνης Κυζούλης
Κοστούμια: Αλεξία Κατσιμπράκη
Χορογραφίες: Μαρία Μανιώτη
Στίχοι τραγουδιών: Χ. Μύρης, Ζαχαρία Αγγελάκου
Βίντεο: Αλέξανδρος Λουιζίδης- Digital Dreamς
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανάληψη Νεκταρία Νομικού
Διεύθυνση Παραγωγής: Καλλιόπη Φαίδρα Αγγελάκου
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ {Με σειρά εμφάνισης }:
ΠΛΟΥΤΟΣ: Κώστας Βουτσάς
ΧΡΕΜΥΛΟΣ: Ζαχαρίας Αγγελάκος
ΚΑΡΙΩΝ: Τάκης Βαμβακίδης
ΒΛΕΨΙΔΗΜΟΣ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ: Βασίλης Γιακουμάρος
ΠΕΝΙΑ: Αννα Φόνσου
ΓYNAIKA XΡΕΜΥΛΟΥ: Φανή Αδαμίδου
ΔΙΚΑΙΟΣ: Γιάννης Συλλιγνάκης
ΓΡΙΑ: Στάθης Ψάλτης
ΕΡΜΗΣ: Μένη Καλούδη
ΠΑΙΔΙ: Ζαχαρίας Αγγελάκος Σαμπάνης
ΧΟΡΟΣ
Βάσω Αγγελάκου ,Ιωάννα Γιαννακού ,Φανή Αδαμίδου, Βασίλης Γιακουμάρος, Γιάννης Συλλιγνάκης,Αλίκη Κατσαβού,, Χριστίνα Ψάλτη, Νεκταρία Νομικού, Αυγή Παππά, Μένη Καλούδη, Τσαμπίκος Μανδάνης.
ΝΤΑΟΥΛΤΖΗΣ: Πάνος Ντίνας
ΣΟΛΙΣΤ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Αγαπητός Πάσχος, Αννα Βούη
ΣΟΛΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ: Γιώργος Πούλος
ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ, ΚΟΛΛΗΤΗΡΗ {κατασκευή }: Κώστας Μακρής
ΣΤΟ ΜΠΕΡΝΤΕ: ¨στρόβιλος¨
ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ:
Αντώνης Κυζούλης – πλήκτρα
Γιώργος Λόγγος – πλήκτρα
Γιώργος Πούλος – μπουζούκι
Κυριάκος Κωνσταντάκης – βιολί
Νατάσσα Καμπαστάνα – σαντούρι
Νίκος Τσαντάνης – πνευστά
Πάνος Ντίνας – νταούλι
Παναγιώτης Γεωργιάδης – ποντιακή λύρα
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ: Πόπη Τσουρουνάκη
Τιμές εισιτηρίων: 8€ (κανονικό), 4€ (μαθητικό, φοιτητικό)
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ : * ΚΕΔΑΜ Άργους, Βασ. Σοφίας 2, 2751062143 (9.00πμ – 1.30μμ)
* Παιδική Νεανική Βιβλιοθήκη Άργους, 2751067895 (9.00πμ – 3.00μμ)
* Indie Shop, Μπουμπουλίνας 19, Ναύπλιο, 2752026941 

You may also like...