Περιοδική εικαστική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

afisa297x420Η ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών περιοδική εικαστική έκθεση έργων του Κώστα Σπυρόπουλου, από 14 Ιουλίου έως 14 Σεπτεμβρίου 2014, με τίτλο
«Από την εντοπιότητα στην παγκοσμιοποίηση»
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα του ζωγράφου της περιόδου 1983 έως 2013. Πρόκειται για έργα με αναφορές σε μνήμες της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής τέχνης, στο ελληνικό τοπίο, στο παγκοσμιοποιημένο σύγχρονο αστικό τοπίο και σε επινοήσεις συμβόλων όπως τα ιπτάμενα ποδήλατα χωρίς αναβάτες.
Σύμφωνα με τον Κώστα Σπυρόπουλο τα τελευταία αποτυπώνουν «μια κίνηση που απελευθερώνει το νου και εκφράζει πανανθρώπινα συναισθήματα που εκπορεύονται από τον μεταμοντερνισμό που έχει ταυτιστεί με την πολυπολιτισμικότητα …, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης».
Μέσα από την παρουσίαση των έργων σε τρεις θεματικές ενότητες, την Ελληνική Τοπιογραφία, το Παγκοσμιοποιημένο Αστικό Τοπίο και τα Ιπταμένα Ποδήλατα, επιχειρείται η ανάπτυξη ενός προβληματισμού γύρω από την πολυσύνθετη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και από ζητήματα της ανθρώπινης ή της ελληνικής ταυτότητας μέσα στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης «σε αυτή τη συγκυρία η ελληνική κοινωνία βιώνει δραματικά την αρνητική όψη της παγκοσμιοποίησης, επειδή προσπάθησε με αμετροέπεια να καταναλώσει άκριτα ότι η δυτική βιομηχανία παρήγαγε με σκοπό το κέρδος. Το ζητούμενο είναι η νέα παγκοσμιοποίηση να εντάξει τον άνθρωπο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ως μοναδικότητα πολύτιμη και ανεπανάληπτη».
Ο Κώστας Σπυρόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και, για το διάστημα 2000 – 2008, Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Πλαστικών Τεχνών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ξεκίνησε τις σπουδές του σε Ινστιτούτο Τέχνης του Πανεπιστημίου της Ινδιανάπολης των Η.Π.Α., ενώ πέρασε για ένα διάστημα και από το εργαστήριο του Γιάννη Τσαρούχη. Έχει αξιόλογη παρουσία σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αμερική και σε πολλές ομαδικές με σημαντικούς καλλιτέχνες. Έργα του βρίσκονται σε διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών «Βούρου – Ευταξία», στην Πινακοθήκη Πειραιώς, κ.α.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό καθ΄ όλη τη διάρκειά της, από 14 Ιουλίου έως 14 Σεπτεμβρίου 2014
Ημέρες και ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως και Κυριακή, 8.00 – 15.00
Χορηγοί της έκθεσης είναι η οινοποιϊα ΑCHAIA CLAUSS, η εταιρεία KΑΠΟΤΑΣ Α.Ε., η εταιρεία MED FRIGO S.A., η εταιρεία ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ Α.Β.Ε.Ε. και χορηγός επικοινωνίας η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πληροφορίες: ΣΤ΄ ΕΠΚΑ -Τμήμα Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδ. Προγραμμάτων
Τηλ.: 2613 616100, 2613 616176 e-mail: stepka@culture.gr

 

 

You may also like...