Περιβάλλον και Πολιτισμός 2017-Πνοές Ανέμων

Πνοές ανέμων (αφίσα)

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2017
«Πνοές Ανέμων»
19-22 Οκτωβρίου 2017
Η πανελλαδική δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.Με τη θεματική της φετινής εκστρατείας «Πνοές Ανέμων» ολοκληρώνεται ο κύκλος της προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης. Ο άνεμος, κοσμογονικό στοιχείο σύμφωνα με τους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους, έδωσε ώθηση στην εξέλιξη του πολιτισμού, καθώς συνδέθηκε με την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία, το εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα, την καθημερινή ζωή και τις τέχνες, τη λατρεία, τα ήθη, τα έθιμα και τις λαϊκές παραδόσεις.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, συμμετέχοντας και εφέτος στον εορτασμό, διοργανώνει θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στους αρχαιολογικούς χώρους Σουνίου, Πουνταζέζας και Δρυμού Λαυρεωτικής, καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Βραυρώνας. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:
Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βραυρώνας
«Το ταξίδι της Ιφιγένειας: νέα πνοή στην ιστορία»
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και θεματική ξενάγηση για ενήλικες και οικογένειες στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Βραυρώνας, όπου θα παρουσιαστεί η σχέση του Ιερού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος με την Τρωική εκστρατεία. Στον αρχαίο δήμο των Φιλαϊδών, υπήρχε η παράδοση (σχολ. Αριστοφ., Λυσιστράτη 645) πως ο Αγαμέμνονας με τους άλλους Έλληνες είχε αποπλεύσει για την Τροία από τον όρμο της Βραυρώνας και όχι από την Αυλίδα. Η Ιφιγένεια, κόρη του Αγαμέμνονα και κλειδούχος ιέρεια της Αρτέμιδος, έπρεπε να θυσιαστεί για να σταματήσει η άπνοια και επιτέλους να ξεκινήσει το ταξίδι των Αχαιών προς την Τροία.
Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ώρα 10:00 – 13:00
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας.
Κυριακή 22 Οκτωβρίου, ώρα 10:00 – 14:00
Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Βραυρώνας.
Σημείο συνάντησης: Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας
Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας, τηλ. 2299027020, 2299027340
Κ. Πέτρου, Μ. Στάθη, αρχαιολόγοι ΕΦΑΑΝΑΤ, τηλ. 210 3215515 (εσωτ.131, 149)
Εθνικός Δρυμός Σουνίου (Σούριζα), Πουνταζέζα, αρχαιολογικός χώρος Σουνίου
«Πνοές εξερεύνησης και δημιουργίας κατά την αρχαιότητα στην Λαυρεωτική»
Δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου και θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες και οικογένειες που διαπραγματεύονται διαδρομές και χρήσεις του αέρα κατά την αρχαιότητα στη Λαυρεωτική, φωτίζοντας διαστάσεις που συνδέονται με την τεχνολογία, στο πλαίσιο της αρχαίας μεταλλευτικής και μεταλλουργίας, αλλά και με τη ναυσιπλοΐα.
Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ώρα 10:00 – 11:30
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου ξεκινώντας από τα πανιά του πλοίου του Θησέα.
Κυριακή 22 Οκτωβρίου
ώρα 10:00 – 11:30: Περιηγήσεις στα αρχαία μεταλλεία στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Σουνίου (Σούριζα), όπου οι «ψυχαγωγίες» – αρχαία μεταλλευτικά φρέατα – οδηγούσαν (και οδηγούν ακόμη) τον καθαρό αέρα στις μεταλλευτικές στοές, σε βάθη έως και 180μ. κάτω από τη γη.
ώρα 12:00 – 13:00: Ξεναγήσεις σε μεταλλουργικά εργαστήρια καμίνων τήξεως, στην Πουνταζέζα, θα ξεδιπλώσουν τους τρόπους χρήσης του αέρα για την επίτευξη υψηλών θερμοκρασιών στην κάμινο, αλλά και για την ψύξη του ρευστού μετάλλου.
ώρα 13:30 – 15:00: Η περιήγηση θα ολοκληρωθεί στο Σούνιο, με ξενάγηση και εξερεύνηση των νεώσοικων και του διαχρονικού ρόλου των λιμένων και του ακρωτηρίου στη ναυσιπλοΐα.
Πληροφορίες: Αρχ/κο Μουσείο Λαυρίου, τηλ. 22920-22817
κ. Ανδρέας Καπετάνιος, αρχαιολόγος ΕΦΑΑΝΑΤ, τηλ.: 2103216700 εσωτ. 148
Η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους για όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη. Στους επισκέπτες θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό.

 

 

You may also like...