Περιβάλλον και Πολιτισμός 2016

pl«Παντέχνου Πυρός Σέλας». Λαμπερές Ιστορίες Φωτιάς
20,21,22 και 23 Οκτωβρίου 2016
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στην πανελλαδική δράση του ΥΠΠΟΑ με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός» που έχει ως στόχο, την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι η φωτιά και φέρει τον τίτλο «Παντέχνου Πυρός Σέλας» από τον στίχο του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου.
Στόχος είναι να αναδειχθεί η πανανθρώπινη σημασία της φωτιάς, μιας πύρινης δύναμης που ο άνθρωπος όχι μόνο κατόρθωσε να τιθασεύσει αλλά και να την καταστήσει ένα πολύτιμο εργαλείο εξέλιξης του πολιτισμού.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις πολύπλευρες όψεις τις φωτιάς, ως δύναμης δημιουργίας και καταστροφής, μέσα από επιλεγμένες θεματικές ξεναγήσεις σε σχολεία και σε ενήλικες καθώς και ένα εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας σε συνεργασία με τη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ.
·           ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΕΜΠΤΗ 20 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016  (ΣΧΟΛΕΙΑ)
Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 (ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ)
Ώρα: 11:00 θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (30 άτομα).
·        ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
Θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας, από τον αρχαιολόγο, Χ. Ματζάνα για φοιτητές αρχαιολογίας με αντικείμενο τις τεχνικές ανάμματος της φωτιάς στην προϊστορική εποχή, καθώς και τον ρόλο της στην παρασκευή της τροφής σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (υπεύθυνη αναπ. καθηγ. Σ.Μ. Βαλαμώτη).
Το εργαστήριο θα είναι ανοικτό στο κοινό.
Η είσοδος στους συμμετέχοντες στις παραπάνω εκδηλώσεις είναι ελεύθερη .

You may also like...