Περίπατος στα ίχνη του Bauhaus και του μοντερνισμού

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ BAUHAUS ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, 10:30 – 13:00

Σημείο έναρξης και τερματισμού: Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστημίου 28

Από 12 χρονών και άνω
Δήλωση συμμετοχής μέχρι 28.03
E-Mail: Nikoletta.Stathopoulou@goethe.de

Αριθμός συμμετεχόντων: 15
Γλώσσα: Ελληνικά

Φέρτε μαζί σας την ψηφιακή σας κάμερα ή ένα Smartphone ή ένα Tablet.

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Πώς επέδρασε το Bauhaus στη μοντέρνα αρχιτεκτονική και στην αστική μορφή της Αθήνας; Θα κάνουμε ένα φωτογραφικό περίπατο στην περιοχή του Κολωνακίου για να ανακαλύψουμε τα ίχνη του Bauhaus στην Αθήνα!

Το Bauhaus θεωρείται ως η απαρχή της Avantgarde της Κλασικής Μοντέρνας Εποχής στην αρχιτεκτονική και στην τέχνη. Η σχολή υποστήριζε και προέβαλλε εξαρχής την ιδέα ενός αφαιρετικού, απαλλαγμένου από διακοσμητικά στοιχεία, απλού και προσανατολισμένου σε γεωμετρικές φόρμες σχεδιασμού. Η εξυπηρέτηση της λειτουργικότητας, της παραγωγής, της χρήσης και των υλικών, καθώς και η ορατότητα της κατασκευαστικής χειρονομίας βρίσκονταν στο προσκήνιο.

Το Κολωνάκι προσφέρεται ιδιαίτερα για να ανακαλύψει κανείς στιλιστικά στοιχεία της Μοντέρνας Εποχής και παραλληλισμούς με το Bauhaus. Δίπλα σε νεοκλασικές βίλες βρίσκονται μερικά μοντέρνα κτίσματα του 1920 και του 1930 και ταυτόχρονα γίνονται πιο εμφανείς οι στιλιστικές διαφορές τους σε σχέση με τις συνηθισμένες αθηναϊκές πολυκατοικίες του 1950 και του 1960. Ο περίπατος ξεκινάει στην Ακαδημία Αθηνών και μας οδηγεί μέσα από διάφορες στάσεις στο Κολωνάκι ΣΤΟ αθηναϊκό κτίριο του Bauhaus: στο Ωδείον Αθηνών, το οποίο σχεδιάσθηκε και χτίστηκε από τον Έλληνα σπουδαστή του Bauhaus Ιωάννη Δεσποτόπουλο.

Ο περίπατος διεξάγεται από την καθηγήτρια γερμανικών Ευρύκλεια Σιακαγιάννη και τη διαμεσολαβήτρια τέχνης Silke Wittig.

Με την παράκληση της αναφοράς

Πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, Βίκυ Τραχανή,

Τηλ. 210 3661043, vicky.trachani@goethe.de

www.goethe.de/athen

You may also like...