Περίπατος Σκηνές Νερού στο Αθηναϊκό Τοπίο

25 & 26 Ιουνίου 2022, 17:00 – 20:00

Σημείο Συνάντησης: 

17:00  Σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια (πλησίον ρέματος Ποδονίφτη)

*Για όσους/ες επιθυμούν θα υπάρξει επόμενο σημείο συνάντησης στις 18:00 στον Σταθμό ΗΣΑΠ Θησείο

Σημείο λήξης διαδρομής: Στάση Τραμ Εδέμ (πλησίον εκβολής ρέματος Πικροδάφνης)

Το αστικό τοπίο της Αθήνας καθορίζεται εδώ και δεκαετίες από ένα μοντέλο δόμησης που κυριαρχείται από κτίρια και σκληρές επιφάνειες (κυρίως άσφαλτος). Οι αδόμητες εκτάσεις, οι χώροι πρασίνου και ακόμα περισσότερο οι υδάτινες επιφάνειες (εκτός της θάλασσας), καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό της πόλης.

Όμως υπάρχουν! Στην πόλη, συναντάμε τόπους και σκηνές όπου το υγρό στοιχείο κάνει την παρουσία του εμφανή με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση, επιδρώντας και αναδιαμορφώνοντας το αστικό περιβάλλον και την σχέση των κατοίκων και επισκεπτών με αυτό.

Παρόλο που οι μεγάλοι άξονες πρασίνου και νερού διατρέχουν την Αθήνα περιαστικά, η διαδρομή έχει ως στόχο να συναντήσει και να αναδείξει τέτοιες σκηνές και τόπους νερού μέσα στις πυκνοδομημένες γειτονιές του κέντρου και των προαστίων της. Θα περάσουμε από ρέματα και εκβολές τους, τεχνητές λίμνες και άλλους φυσικούς ή τεχνητούς τόπους νερού με άλλοτε εμφανή κι άλλοτε λιγότερο εμφανή ίχνη στον αστικό ιστό.

Σε αυτόν τον περίπατο θα περιηγηθούμε σε ενδιαφέρουσες υδάτινες σκηνές και τόπους της πόλης οι οποίοι είναι άμεσα προσιτοί μέσω περπατήματος ή δημόσιων μέσων σταθερής τροχιάς και οι οποίοι παρουσιάζονται στην Αθήνα ως αντιπροσωπευτικά σημεία νερού που κάποιος/α επισκέπτης/τρια ή κάτοικος συναντά σε μία καθημερινή βόλτα.

Ο περίπατος θα γίνει στις 25 Ιουνίου στα ελληνικά και στις 26 Ιουνίου στα αγγλικά.

Ο περίπατος διοργανώνεται από την συνεργατική-διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού, την Commonspace.

COMMONSPACE

H Commonspace είναι μια συνεργατική – διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού που λειτουργεί από το 2012. Παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στον τομέα των χωρικών στρατηγικών, της αρχιτεκτονικής, της κοινωνικής έρευνας, του αστικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού και του συμμετοχικού σχεδιασμού μέσω καινοτόμων εργαλείων και διαδικασιών. Επιδιώκει να αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των πολιτών, των κοινωνικών θεσμών και των δημόσιων αρχών, έναν κόμβο ανταλλαγής γνώσεων, ιδεών και εφαρμοσμένων πρακτικών μεταξύ πολιτών, εμπειρογνωμόνων και φορέων λήψης αποφάσεων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δηλώσεις συμμετοχής στο: bibliothek-athen@goethe.de

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

You may also like...