Πειραματικό Εργαστήριο Προφορικής Λογοτεχνίας «Fahrenheit 451»

img_8926Υπό την αιγίδα του CLIO, Κέντρου Προφορικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας
Αφήγηση Έπους
«Διγενής Ακρίτας»
Η Αφηγήτρια Μάγδα Κοσσίδα, μέλος της ομάδας Fahrenheit 451 και συνεργάτιδα του Bruno De La Salle, πρωτεργάτη της αναβίωσης της Αφηγηματικής Τέχνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδρυτή του CLIO (Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας), εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με ένα Πειραματικό Εργαστήριο Προφορικής Λογοτεχνίας και με την Αφήγηση Έπους «Διγενής Ακρίτας»
Πειραματικό Εργαστήριο Προφορικής Λογοτεχνίας
«Fahreneit 451»
Νοέμβριος 2016-Ιούνιος 2017
Αίθουσα Κινηματογράφου
Home livre, home libre
Άνθρωπος βιβλίο, άνθρωπος ελεύθερος
Η Μάγδα Κοσσίδα μαθαίνει στους σπουδαστές πώς να προφορικοποιούν και να αφηγούνται εμβληματικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και παράδοσης προκειμένου να διασωθούν και να μεταδοθούν στο ευρύ κοινό.
Fahreneit 451 είναι ο βαθμός που καίγεται το χαρτί. Είναι επίσης το διάσημο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Ρέι Μπράντμπερι που εκδόθηκε το 1953 και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Τρυφώ (1966). Είναι εκείνη η σκοτεινή μελλοντολογική εποχή που περιγράφεται στο μυθιστόρημα, όπου όλα τα βιβλία καίγονται επειδή θεωρούνται αντικοινωνικά και επικίνδυνα για την κοινωνική συνοχή. Είναι, τέλος, η ύστατη πράξη αντίστασης κάποιων τολμηρών που μαθαίνουν όλα τα βιβλία απέξω για να τα μεταδώσουν στους άλλους.
Αυτή η ιδέα αποτελεί την έμπνευση του Εργαστηρίου, το οποίο έχει στόχο την κατάρτιση και την εκπαίδευση των Αφηγητών έτσι ώστε να γίνουν κι αυτοί «άνθρωποι-βιβλία». «Διότι αυτή η τέχνη δεν πρέπει να χαθεί ιδίως σήμερα που ζούμε ένα άλλο είδος εμπρησμού με τα βιβλία να παραδίδονται στη λήθη», σημειώνει η δημιουργός του Εργαστηρίου.
Αιτήσεις συμμετοχής
Το Εργαστήριο Αφηγηματικής Τέχνης απευθύνεται σε όλους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, χωρίς ηλικιακά κριτήρια και χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις.
Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στο magda.kossidas@orange.fr και είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από:
·         Σύντομο βιογραφικό με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας
·         Επιλογή λογοτεχνικού κειμένου γραπτής ή προφορικής λογοτεχνίας (μπορεί να είναι επίσης κείμενο παιδικής λογοτεχνίας ή θεατρικό κείμενο, ή μεγάλο παραμύθι ή μύθος πάνω στον οποίο θέλει κάποιος να δουλέψει.)
·         Σύντομο κείμενο που εξηγεί το λόγο αυτής της επιλογής.
*Η κα Κοσσίδα μπορεί να προτείνει πιθανά κείμενα σε περίπτωση που κάποιος δυσκολεύεται στην επιλογή, μετά από επικοινωνία μαζί της στο ίδιο mail.
Στο Εργαστήριο θα συμμετέχουν έως 15 άτομα
Διάρκεια Εργαστηρίου
Νοέμβριος 2016- Ιούνιος 2017
Στις αίθουσες του Κινηματογράφου και του Black box.
Οι συναντήσεις είναι τριήμερες και μηνιαίες την πρώτη Παρασκευή/Σάββατο/Κυριακή κάθε μήνα
Ημερομηνίες
4-5-6 Νοεμβρίου
2-3-4 Δεκεμβρίου
13-14-15 Ιανουαρίου
3-4-5 Φεβρουαρίου
3-4-5 Μαρτίου
7-8-9 Απριλίου
5-6-7 Μαΐου
2-3-4 Ιουνίου
Ώρες εργαστηρίου
Παρασκευή: 15.00-19.00
Σάββατο: 12.00-17.00
Κυριακή: 11.00-15.00 ​
Κόστος συμμετοχής: 120€ μηνιαίως/90€ για φοιτητές, σπουδαστές δραματικών σχολών, κατόχους κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ)
Σημείωση από την κα Κοσσίδα: «Η Τέχνη της Αφήγησης είναι απαιτητική και ο χρόνος μάθησης εξαρτάται από τις επιδόσεις του συμμετέχοντα, ο οποίος πρέπει να λάβει υπόψη ότι ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί χρόνο και αφοσίωση, όπως άλλωστε κάθε τέχνη.»
*******
Αφήγηση Έπους
«Διγενής Ακρίτας»
19 Νοεμβρίου 2016- 8 Απριλίου 2017
Αίθουσα Κινηματογράφου
Κάθε Σάββατο
Ώρα 19:00
Η παράσταση απευθύνεται σε όλους και σε παιδιά άνω των 10 ετών.
Κάθε Σάββατο στις 19:00 η Μάγδα Κοσσίδα παρουσιάζει τον «Διγενή Ακρίτα», μια αφηγηματική ραψωδία βασισμένη στην ακριτική δημοτική ποίηση και στο ομώνυμο μεσαιωνικό έπος
«Κάπου ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, μια ηρωική Ελληνίδα και ένας γενναίος Άραβας αψηφούν το μίσος και τις φυλετικές διαφορές που τους χωρίζουν, αγαπιούνται και αποκτούν ένα γιο, το Διγενή. Αυτή η διπλή καταγωγή δίνει στον ήρωα διπλή δύναμη και διπλή αντοχή να πολεμά την αδικία σε  όποια μεριά κι αν εμφανίζεται, είτε εντός των συνόρων είτε εκτός. Η ζωή και ο αγώνας του Διγενή γίνονται ένα γεφύρι- σύμβολο που ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς», λέει η Αφηγήτρια.
Το κείμενο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μάγδας Κοσσίδα με το CLIO και το Fahrenheit 451 και παρουσιάστηκε στην αρχή στα γαλλικά στο Φεστιβάλ της Αβινιόν (2007). Αμέσως μετά το έργο έγινε και στα ελληνικά και παρουσιάζεται πλέον σε δύο γλώσσες, όπως διπλή υπήρξε και η καταγωγή του ήρωα.
Συντελεστές
Σύλληψη-σκηνοθεσία-αφήγηση: Μάγδα Κοσσίδα
Μουσική: Ουρανία Λαμπροπούλου και σαντούρι η Μαρία Καψαλού
Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550
Ημέρες παραστάσεων: Από 19 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 19:00 (εκτός από 24 & 25 Δεκεμβρίου 2016 και 11 Μαρτίου 2017)
Διάρκεια παράστασης: 60’
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 10€, μειωμένο 8€
Πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων:
Προπώληση
Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση, τηλ. 210 3418579 και στο www.mcf.gr
Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr.
Εισιτήρια προπωλούνται επίσης και στα παρακάτω σημεία:
• Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου),
Ώρες  λειτουργίας: Δευ. & Τετ. 09:00 – 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 – 20:00, Σαβ. 10:00 – 14:00.
• Καταστήματα Forthnet
• Seretis travel Πανεπιστημίου 61, Αθήνα, τηλ. 210 3251295.
Σύντομο βιογραφικό Μάγδας Κοσσίδα
magda.kossidas@orange.fr, site:magdakossidas.com
Η  Μάγδα Κοσσίδα είναι Αφηγήτρια. Ζει και εργάζεται στη Γαλλία τα τελευταία 30  χρόνια. Σπούδασε Παιδαγωγικά στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ενώ ασχολήθηκε με την ψυχοπαιδαγωγική εφαρμογή των παραμυθιών. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στη Σχολή Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων του Στρασβούργου. Ασχολήθηκε με την Αφηγηματική Τέχνη στην προσχολική ηλικία και πραγματοποίησε Δημιουργικά Εργαστήρια Αφηγηματικής Τέχνης σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Συνεργάζεται  με το Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας (CLIO) από το 2005 μέχρι σήμερα. Είναι μέλος της ομάδας Fahrenheit 451, όπου μελέτησε την επική ποίηση με την επίβλεψη του Bruno De La Salle, πρωτεργάτη της αναβίωσης της αφηγηματικής τέχνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδρυτή του CLIO. Έχει πραγματοποιήσει εργαστήρια σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε γηροκομεία, σε φυλακές και σε χώρους υποδοχής εξαρτημένων ατόμων. Έργο ζωής της η διασκευή του μύθου του Ηρακλή, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και στο Βέλγιο. Παραστάσεις της έχουν ανέβει σε θέατρα στο Παρίσι και σε σχολεία της Γαλλίας, με κύριο στόχο την προβολή και αναγνώριση της σπουδαιότητας της ελληνικής γλώσσας, ενώ έχει συμμετάσχει σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ αφήγησης σε Γαλλία, Ελβετία και Ελλάδα. Αφηγείται στα γαλλικά και στα ελληνικά.
Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00-22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

 

You may also like...