ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΔΙΔΥΜΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ της ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΠΕΠΕΛΑΣΗ στον ΙΑΝΟ

ianosΤρίτη 24 Φεβρουαρίου στις 20:30
στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, 210 3217917)
Οι εκδόσεις ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο της συγγραφέως, ψυχοθεραπεύτριας, ποιήτριας και ζωγράφου Μαριέττας Πεπελάση με τον τίτλο Δίδυμες Ακτίνες.
Θα μιλήσουν:
Αναστάσιος Καπασκελής παθολόγος
Μαρίνα Διαλλινά ψυχίατρος
Αντώνιος Μακρυδημήτρης
καθηγητής Πανεπιστημίου
Δημήτρης Πεπελάσης οικονομολόγος

Την συζήτηση θα συντονίσει ο κριτικός λογοτεχνίας Κωνσταντίνος Μπούρας.
Στο μουσικό πρόγραμμα θα είναι ο Γιάννης Κυβετός (κιθάρα). Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Κάτια Γκουλιώτη.
Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και από το απρακάτω link:

Η κυτταρική μνήμη του ανθρώπου στον υπέροχο πλανήτη Γαία, του θυμίζει διαρκώς έναν «χαμένο παράδεισο», που δεν είναι –βεβαίως– αυτός της παιδικής ηλικίας. Αυτή η διαρκής αναζήτηση επιστροφής στην Εστία διακατέχει τη συνειδητότητα όλων των ποιητών. Πολλοί μιλούν για το λεγόμενο «ωκεάνιο συναίσθημα». Ο Καβάφης μίλησε για την επιστροφή στην Ιθάκη. Η Βίβλος για την επιστροφή του ασώτου και την εξορία από τον Κήπο της Εδέμ. Ο «σκοτεινός» Ηράκλειτος μιλάει για το Φως που θα μας καταπιεί, μετά… Η Μαριέττα Πεπελάση είναι ποιητική προσωπικότητα. Τα ποιήματά της είναι απλώς και μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Συνθέτει μουσική, ζωγραφίζει, βοηθάει τους ανθρώπους ως ψυχολόγος να επουλώσουν τα τραύματά τους, υπάρχει στην εποχή της Κρίσης, ως φωτεινός φάρος και σηματωρός για τον Χρυσούν Αιώνα που δικαιούμεθα άπαντες. Στις «Δίδυμες Ακτίνες», ο ρυθμός, η αυστηρή δόμηση του λόγου, η έκδηλη μουσικότητα δημιουργούν ένα πρώτης τάξεως λιμπρέτο για ορατόριο, που όταν γραφτεί θα σταθεί αντάξια της «Λειτουργίας κάτω από την Ακρόπολη» του Νικηφόρου Βρεττάκου. Ο Έρωτας συμπαντικός και τρισάγιος, όχι απλώς και μόνον αντίδοτο του Θανάτου, αλλά σκοπός κι έργο ζωής. Πέρα από κάθε μικρότητα και συμπλεγματική αναζήτηση οποιασδήποτε καταξίωσης, η Ποίηση της Μαριέττας Πεπελάση είναι συμπαντική, ανθρωπιστική, ελληνική και γι’ αυτό οικουμενική. Η ιδιόλεκτός της επεξεργασμένη μέχρις λειάνσεως, αναδίδει τη φυσικότητα των γνήσιων διαλόγων με τον αναγνώστη και τον εαυτό.
Κωνσταντίνος Μπούρας (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Η Μαριέττα Πεπελάση είναι συμβουλευτική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει γράψει ποίηση και πεζά. Έργα της: Για μια γαλήνη με πολύ αγώνα, (1966). Για μια γαλήνη με πολύ αγωνία, εκδ. Φέξη, 1970. Τα Ασάλευτα χρόνια και η σπορά, εκδ. Φεξη, 1974. Πλοηγός-ποίηση (1966-1991), εκδ. Καστανιώτη, 1996. Όλα ήταν για μια στιγμή, εκδ. Καστανιώτη, 2001. Σχιζογόνος Μήτηρ, εκδ. Ianos, από τη σειρά Μικρός Ιανός, 2005. Εξομολογήσεις Προδομένων Γυναικών, εκδ. Καστανιώτη, 2010. Ζωγραφίζει εδώ και πολλά χρόνια. Έχει μαθητεύσει στη Γιάννα Περσάκη και στο εργαστήρι ζωγραφικής του Γιώργου Ρόρρη. Το 2013 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση.

You may also like...