Παρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος ALPHABET της Έλλης Τσάτσου στον ΙΑΝΟ

75b883ff-6e63-4c61-8cd2-b3bb72ffff7cΠαρουσίαση φωτογραφικού λευκώματος
ALPHABET της Έλλης Τσάτσου
Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 20.30
(ΙΑΝΟS, Σταδίου 24 Αθήνα, 210 3217917)
Η Έλλη Τσάτσου παρουσιάζει πρώτη φορά στην Ελλάδα και στον ΙΑΝΟ το φωτογραφικό της λεύκωμα με τίτλο Alphabet.
Θα μιλήσουν οι:
Ηλέκτρα Ελληνικιώτη σκηνοθέτης
Κωνσταντίνος Μίαρης (Konsept83) γραφίστας/art director
Γκέλη Σιγανού επικοινωνιολόγος
Σχετικά με τη συλλογή φωτογραφιών “Alphabet”:
Η συλλογή φωτογραφιών Alphabet παρουσιάζει τις πρώτες προσεγγίσεις της Έλλης Τσάτσου στον κόσμο της φωτογραφίας. Πρόκειται για τη συγκομιδή όλων των πρώιμων εικόνων της, όπως αυτές συντάχθηκαν και επεξεργάστηκαν χρόνια αφότου δημιουργήθηκαν, με την πρόθεση να παρατηρήσουν ξανά και να υπογραμμίσουν την δημιουργική διαδρομή ενός νέου ανθρώπου, την αφύπνιση, τα ταξίδια, την αγωνία, τη χαρά, τη διεύρυνση και την πειθαρχία που χρειάστηκε για να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία σαν μέσο επικοινωνίας και έκφρασης.
Τα έργα που περιλαμβάνονται στη σειρά Alphabet ξεκινούν από το 2005 και φτάνουν έως το 2013 και έχουν δημιουργηθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, Ισπανίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Αμερικής, Αιγύπτου, Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε μεταξύ άλλων. Κάθε φωτογραφία μπορεί να ερμηνευτεί σαν ένα ‘γράμμα’ -ένα αυτοτελές στοιχείο μίας μεγαλύτερης εικόνας- που μπορεί να σταθεί είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλα. Με αυτόν τον τρόπο, ο σχηματισμός ‘λέξεων’, ύστερα ‘φράσεων’, εναπόκειται στον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά και εορτάζεται καθώς συμβαίνει – με τον ίδιο τρόπο που το ταξίδι και η σύνθεση σχηματίστηκαν και ζυμώθηκαν σταδιακά στο έργο της ίδιας της φωτογράφου.
Σχετικά με το βιβλίο “Alphabet”:
Alphabet, Φωτογραφία και κείμενο εξωφύλλου: Έλλη Τσάτσου
Επιμέλεια σύνθεσης: Γκέλη Σιγανού
Σχεδιασμός: Konsept83 Κωνσταντίνος Μίαρης
Κείμενο εισαγωγής: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Κείμενο επιλόγου: Wessie du Toit
Το βιβλίο Alphabet είναι το πρώτο φωτογραφικό λεύκωμα υπό το project Whitelight Editions. Το Whitelight Editions είναι μία επιμελημένη σειρά συλλεκτικών βιβλίων και έντυπης ύλης που εστιάζει στη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία. Αποτελεί προέκταση της διαδικτυακής πλατφόρμας Whitelight Rooms, σε συνεπιμέλεια Γκέλης Σιγανού & Έλλης Τσάτσου.
Εκτύπωση και παραγωγή: Αθήνα, Μάιος 2016
Συλλεκτική έκδοση: 500 αντίτυπα, αριθμημένα και υπογεγραμμένα
Σχετικά με τη φωτογράφο, Έλλη Τσάτσου:
Η Έλλη Τσάτσου είναι Ελληνίδα φωτογράφος με έδρα το Λονδίνο. Η δουλειά της προσεγγίζει έννοιες της διαίσθησης, οικειότητας, εστίας και αρμονίας μέσω μίας παστέλ παλέτας και εικόνων που αποτυπώνουν τη φύση και την ευγενή αλληλεπίδραση του ανθρώπου με αυτήν. Μέσω της χρήσης ψηφιακής και αναλογικής φωτογραφίας, καθώς και κινούμενης εικόνας, μοντάζ και γραφής, το έργο της Έλλης επιθυμεί να προτρέψει παρατήρηση και παρουσία. Η δημιουργική διαδικασία και η έμφαση που δίνεται στη διαδρομή, εξέλιξη και καλλιτεχνική διεργασία είναι στο επίκεντρο των θεματικών του. Έχοντας μαθητεύσει δίπλα στο βρετανό φωτογράφο Nick Knight και τον Αμερικάνο φωτογράφο Ryan McGinley, η Έλλη έχει από το 2013 εστιάσει στην προσωπική της δουλειά, που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί στην Αγγλία, Ιταλία και Τυνησία.
Στην παρούσα στιγμή, η Έλλη συνεπιμελείται επίσης την πλατφόρμα Whitelight Rooms, η οποία στοχεύει στην παρουσίαση σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας σε ένα ευρύτερο κοινό. Το Alphabet, που αποτελεί το πρώτο της βιβλίο και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον Ιανό, ξεκίνησε το ταξίδι του τον Μάιο του 2016 στο Λονδίνο, έχοντας επιλεγεί από το βιβλιοπωλείο του The Photographer’s Gallery και το Tender Books, μεταξύ άλλων.
Λίγα λόγια για τους ομιλητές της εκδήλωσης:
Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, σκηνοθέτης
Η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη γράφει και σκηνοθετεί για το θέατρο και το κινηματογράφο. Δουλειές της έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο θέατρο Τέχνης, στο θέατρο του Νέου Κόσμου, στο φεστιβάλ Αθηνών, στο θέατρο της οδού Κυκλάδων. Ζει στην Αθήνα.
Κωνσταντίνος Μίαρης (Konsept83), γραφίστας/art director
Ο Κωνσταντίνος Μίαρης είναι γραφίστας/art director με έδρα την Αθήνα, με πολυετή πείρα στον σχεδιασμό εκδόσεων και πολυβραβευμένος για τις δουλειές του εντός και εκτός Ελλάδας.
Γκέλη Σιγανού, επικοινωνιολόγος
Η Γκέλη Σιγανού είναι photo editor του Whitelight Rooms & Phases Magazine, και επικοινωνιολόγος με μεγάλο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη φωτογραφία και τα διαδικτυακά μέσα, με έδρα την Αθήνα.
Στοιχεία Επικοινωνίας:
www.ellietsatsou.com
contact@ellietsatsou.com

You may also like...