Παρουσίαση του project του εργαστηρίου Emmanuel Saulnier

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014, 20.00
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΑUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS
Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
Ο Γάλλος καλλιτέχνης Emmanuel Saulnier διερευνά, με το εργαστήριο του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, τα στοιχεία που θεμελιώνουν την γλυπτική σήμερα στον κόσμο.
Μετά την Κωνσταντινούπολη, το Βαλπαραΐσο και το Τόκιο,  το project συνεχίζεται στην Αθήνα. Ονομάστηκε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ.
Το project ξεκίνησε στο Palais de Tokyo στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Ιδρύματος Giacometti, στις 11 Δεκεμβρίου 2013. Θα παρουσιαστεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 14 Μαΐου 2014 και ώρα 18.00 μμ., στο πλαίσιο μιας διάλεξης-συνάντησης.
«Υπάρχει σήμερα κάτι πιο μνημειακό στην Ευρώπη απ’ αυτήν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ; Ο καθένας μας βρίσκει τον εαυτό του σ’ αυτή την αρχέγονη και σύγχρονη ιστορία. Ο καθένας μας καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι το οικοδόμημα, και άλλο τόσο εύθραυστο…»
Αυτή η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ θα αποτελέσει αφορμή για μία επίσκεψη εργασίας του εργαστηρίου στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο 2014 και για μία σειρά συναντήσεων γάλλων καλλιτεχνών με έλληνες καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και συγγραφείς. Για την υλοποίηση του εν λόγω project, ο Emmanuel Saulnier συνεργάστηκε με τον Fabrice Vannier, καλλιτέχνη υπεύθυνο για την μελέτη και έρευνα γύρω από την τέχνη του μωσαϊκού στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, και την Αναστασία Μακρίδου- Bretonneau, υπεύθυνη του προγράμματος «Art Citoyen » της Fondation Daniel et Nina Carasso.
Από τις 15 και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, είκοσι περίπου νέοι καλλιτέχνες θα περιοδεύσουν ανά την Ελλάδα για να συναντήσουν καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, κριτικούς και αρχιτέκτονες.  Από τις 25 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα ανταλλάξουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσουν μια μεγάλη εγκατάσταση με τα έργα τους, στο Λαογραφικό Μουσείο της πόλης που θα παραμείνει ανοικτό όλη τη νύκτα.
Τέλος, η θεματική της Ελληνικής Στιγμής ολοκληρώνεται το 2015 με την έκδοση ενός σημαντικού τόμου από το εργαστήριο και με τη συμβολή πληθώρας ελλήνων και γάλλων καλλιτεχνών.
Οι εκδηλώσεις του Εργαστηρίου Emmanuel Saulnier της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού και η ελληνογαλλική έκδοση τελούν υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Ο Γάλλος καλλιτέχνης Εmmanuel Saulnier  από την αρχή της καριέρας του θέτει τα έργα του σε μια απαιτητική διαδικασία ως προς τις δυνατότητες και τις αιτίες ύπαρξής τους.  Η δουλειά του αποτέλεσε το αντικείμενο δύο μονογραφιών, το «Principe transparent » και το « Conditions d’existence », που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Regard – Παρίσι. Του έχουν αφιερωθεί πολλοί κατάλογοι, συνεντεύξεις, άρθρα, ταινίες και βίντεο, τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό. Υπήρξε οικότροφος στην Villa Médicis το 1986. Διευθύνει από το 2001 ένα εργαστήρι στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.

You may also like...