Παρουσίαση/Συζήτηση Hermitage Sykaminea Gathering

To Hermitage Sykaminea Gathering, που αναδύθηκε από το Θερινό Πρόγραμμα του Hermitage Sykaminea στη Λέσβο, διερευνά συλλογικά εναλλακτικές δυνατότητες ζωής και εργασίας στο πλαίσιο υποστηρικτικών κοινοτήτων σε μη αστικές περιοχές της Λέσβου και πέρα από αυτήν. Πρόκειται για ένα επταήμερο εργαστήριο που διοργανώνεται από παλαιότερους και νέους συμμετέχοντες του προγράμματος φιλοξενίας (residency) του Hermitage Sykaminea.

Χτισμένο στις πεζούλες ενός ελαιώνα, σε μια πλαγιά του όρους Λεπέτυμνος στη Λέσβο, το Hermitage Sykaminea ιδρύθηκε ως ένας χώρος απόδρασης από την καθημερινότητα που προσφέρει τη δυνατότητα για αναστοχασμό πάνω στα εδραιωμένα μοντέλα ζωής και παραγωγής. Το 2020 το Hermitage αναδιαμορφώθηκε για να συμπεριλάβει στις δράσεις του ένα ανεξάρτητο Θερινό Πρόγραμμα που διοργανώνουν καλλιτέχνες και έχει συλληφθεί ως ένας χώρος δημιουργικής εργασίας χωρίς περιορισμούς, μακριά από τις μητροπόλεις. Το Θερινό Πρόγραμμα ενθαρρύνει την ατομική και την ομαδική δουλειά και προωθεί συνεργασίες που συνεχίζονται και μετά το καλοκαίρι. Μια τέτοια συνεργασία είναι ένα πρότζεκτ με μαλλί που επικεντρώνεται στην αξιοποίηση του μαλλιού που πετιέται στις μονάδες εκτροφής προβάτων. Το εγχείρημα αυτό δημιουργεί νέους δεσμούς με τον τόπο μέσω της ενσωμάτωσης παραδοσιακών τεχνικών στη διαδικασία επεξεργασίας του μαλλιού, και έχει δώσει το έναυσμα για συζητήσεις γύρω από μοντέλα νέων θέσεων εργασίας και ευκαιριών στην περιοχή.

Μέσα από την πρακτική της συλλογικής διερεύνησης, το Gathering προσφέρει τη δυνατότητα να μοιραστούμε, να συγκεντρώσουμε και να αναπτύξουμε εμπειρίες και γνώσεις για το πώς να ζούμε και να δουλεύουμε πιο κοντά στη φύση και στη γη. Εστιάζοντας στα θέματα της απομόνωσης, του εκτοπισμού, της φιλοξενίας και της ευθύνης απέναντι στον πλανήτη, θέτει υπό αμφισβήτηση μορφές οργάνωσης, χρηματοδότησης, και εξετάζει τρόπους εργασίας με τα κοινά (Commons) και σύνδεσης με γειτονικές κοινότητες.

Στο Gathering της Αθήνας συμμετέχουν οι: Νικόλας Βαμβουκλής, Φάνης Δαλέζιος, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Ηλέκτρα Καρατζά, Έφη Λατσούδη, Πέτρος Λόλης, Φανή Μπίτου, Ματίνα Νικολαΐδου, Αντωνία Οικονόμου, Ελένη Παπάζογλου, Ξένια Ταμπούρλου, Θεόδωρος Τζαννετάκης, Παναγιώτης Τζαννετάκης, Ειρήνη Τηνιακού, Άννα Χουσιάδα, Μαρία Χριστοφορίδου, Nuno Cassola, Tomas Eyzaguirre, Walter Götsch, Leslie Lawrence, Julie Loi, Eliana Otta, Léo Ravi, Leonardo Ruvolo, Andreas Sell, Lucy Stein και Emma Williams.

Στο διήμερο δημόσιο πρόγραμμα του Gathering θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της σειράς εργαστηρίων και εκδηλώσεων όπου θα λάβουν μέρος. Το δημόσιο πρόγραμμα είναι ανοιχτό προς όλους/ες/α που θέλουν να πάρουν μέρος, να ανταλλάξουν απόψεις και να συμβάλουν σε αυτή τη συλλογική διαδικασία. Θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου (15:00-18:00 και 18:00-22:00 Magic Olive Buffet), όπως και την Τρίτη 22 Μαρτίου (12:00-16:00) στην ERGO Collective.

Το Gathering είναι μια ευκαιρία οικοδόμησης ενός υποστηρικτικού, ανταποδοτικού και μακρόβιου δικτύου που θα ασχολείται με τα τοπικά περιβάλλοντα της Λέσβου και παρόμοιες περιοχές, παρότι θα παραμένει συνδεδεμένο με τον αστικό τρόπο ζωής.

(Τα εργαστήρια της Αθήνας θα φιλοξενηθούν στο Onassis AiR και στην ERGO Collective στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με το Hermitage Sykaminea.)

Το Hermitage Sykaminea Gathering διοργανώνεται σε συνεργασία με το Onassis AiR, το Goethe-Institut Athen, το Protoulis Master Olive Oil Makers, την ERGO Collective και τις εκδόσεις DOLCE.

Δευτέρα 21/03/2022, 15:00-22:00
Τρίτη 22/03/2022, 12:00-16:00

 

Χώρος: Ergo Collective, Αιγηίδων 31, 11853 Κάτω Πετράλωνα, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

You may also like...