Παρουσίαση/Συζήτηση – Ethicai=Forum: How Can Ai Be Right?

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, 17:00

Goethe-Institut Athen,

Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000

Η Tεχνητή Nοημοσύνη καθώς οι εφαρμογές και συσκευές που βασίζονται στη μηχανική μάθηση αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Η συζήτηση σχετικά με αυτή την τεχνολογική πρόοδο ποικίλλει από τον θαυμασμό και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή έως τον σκεπτικισμό και τον φόβο ότι η Tεχνητή Nοημοσύνη θα κατακτήσει τον κόσμο.

Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερες πτυχές αυτής της συζήτησης και μία από αυτές είναι το κατά πόσον η Tεχνητή Nοημοσύνη μπορεί να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς της διαδικασίας μηχανικής μάθησης. Η εκπαίδευση των εργαλείων Tεχνητής Nοημοσύνης παραμένει αμφισβητήσιμη και συχνά αντικατοπτρίζει τους περιορισμούς των συνόλων δεδομένων με βάση το φύλο, την καταγωγή, την κοινωνική θέση και την πολιτιστική ένταξη.

Το EthicAI=FORUM 2022 συμβάλλει σε αυτή τη συζήτηση παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεργασίας 15 υποτρόφων.

Δεκαπέντε υπότροφοι από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη  συμμετέχουν σε αυτό το περιφερειακό έργο και αποτελούν τέσσερις ομάδες. Οι δημιουργικές τους ιδέες αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου με την υποστήριξη τριών μεντόρων από την Ελλάδα, την Ρουμανία και την Τουρκία. Οι συμμετέχουσες ομάδες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εξάμηνης συνεργασίας τους σε μια ειδική αφιερωμένη δημόσια εκδήλωση στις 24 Νοεμβρίου.

Το EthicAI=FORUM θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2022 στο Goethe-Institut Athen για να παρουσιάσει το έργο των ομάδων, το οποίο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις τέχνης, μια εφαρμογή υγειονομικής περίθαλψης καθώς και μια ερευνητική εργασία.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από μια συζήτηση πάνελ με παρουσιάσεις από τις τέσσερις ομάδες, όπου θα εστιάσουν στην ιδέα του έργου, στα κίνητρά τους για το θέμα, στη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν και στις πληροφορίες για τη διαδικασία εργασίας.

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι σωστή; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα μιας διεπιστημονικής συζήτησης με τους μέντορες του έργου Mihaela Constantinescu (Ρουμανία), Μαρίνο Κουτσομιχάλη (Ελλάδα) και Fatih Sinan Esen (Τουρκία) σχετικά με τα ηθικά επιχειρήματα που επέλεξαν οι ομάδες για τα έργα τους.

Το EthicAI=FORUM θα είναι καθρέφτης όλων των νέων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη στις πρακτικές τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17:00 – Eγκαίνια, Έκθεση έργου

18:30 – Χαιρετισμοί

   EthicAI=LABS: Ανασκόπηση

Παρουσιάσεις των έργων του EthicAI=2022:

AImotion (Adin Alispahić, Cristina Bodnărescu, Davor Ljubenkov και Tarik Spahić)

ALMA (Adna Šišić, Lidia Stanulova και Matei Stanciugelu)

Glubot (Katerina Petelova, Livia Zaharia και Tamara Vukičević)

Blackbox (Anastasia Nefeli Vidaki, Lida Zacharopoulou, Mihaela

Dobreva, Tea Rukavina und Vivian Stamou)

19:30 – Πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να είναι σωστή;

 Μια διεπιστημονική προοπτική της ηθικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης –

Συζήτηση πάνελ με τους Mihaela Constantinescu (RO), Μαρίνο Κουτσομιχάλη (GR) και Fatih Sinan Esen (TUR)

20:30 – Δεξίωση & δικτύωση – Πάρτι με DJ set από την εταιρεία Hypermedium

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Glubot

(Katerina Petelova, Livia Zaharia und Tamara Vukičević)

AI made by you, for you.

Το έργο έχει ως στόχο να βοηθήσει τους διαβητικούς σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας δεδομένα που παράγονται από αισθητήρες συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης.

Οι χρήστες με CGM θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αποδεικνύοντας ότι ο φόβος του αγνώστου είναι αβάσιμος. Είτε πρόκειται για την τεχνολογία είτε για τα δικά σας δεδομένα, είναι ωφέλιμο να σας εξηγήσουν την κατάσταση, ώστε να μπορείτε κυριολεκτικά να πάρετε τον έλεγχο.

AIMotion

(Adin Alispahić, Cristina Bodnărescu, Davor Ljubenkov και Tarik Spahić)

Το χαμόγελο, το συνοφρύωμα ή τα ανασηκωμένα φρύδια μπορούν να πουν πολλά για το πώς αισθάνεται ένα άτομο σε μια δεδομένη στιγμή. Σε ποιο βαθμό όμως αυτά τα χαρακτηριστικά είναι επαρκή για να αναγνωρίζει και να επηρεάζει πραγματικά τα συναισθήματα ενός ανθρώπου μια Τεχνητή Νοημοσύνη;

Το έργο βασίζεται στην ιδέα ότι ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι αναγωγικό στην ανάγνωση των ανθρώπινων συναισθημάτων και καλεί τους συμμετέχοντες να εμπλακούν σε έναν οικείο μη λεκτικό διάλογο με μια μηχανή που είναι σε θέση να παράγει χρώματα και απεικονίσεις με βάση το επίπεδο εμπιστοσύνης των βασικών συναισθημάτων τους, όπως ο φόβος, ο θυμός, η ευτυχία και η δυσαρέσκεια.

ALMA

(Adna Šišić, Lidia Stanulova και Matei Stanciugelu)

Πώς θα αισθανόσασταν αν σας λέγαμε ότι σας έχουν παρατηρήσει; Παντού. Κάθε μέρα. Κάθε λεπτό. Κάθε δευτερόλεπτο.

Τι θα γίνει αν σας πούμε ότι παραβιάζεται έτσι η ιδιωτική μας ζωή; Από όλους. Παντού. Κάθε μέρα. Κάθε λεπτό. Κάθε δευτερόλεπτο.

Αισθάνεστε άβολα; Ενοχλημένος; Νιώθετε απειλή;

Πόσο καιρό χρειάστηκε μέχρι να αρχίσει να παίζει το μυαλό σας ένα νέο δυστοπικό σενάριο; Ποιά είναι τα θέματα της πλοκής: η απώλεια της ιδιωτικής ζωής, η συνεχής παρακολούθηση, οι διακρίσεις ή ο ενστικτώδης φόβος του ανθρώπινου πλεονασμού; Επιλέξτε με σύνεση. Ο χρόνος περνάει.

BLACKBOX

(Anastasia Nefeli Vidaki, Lida Zacharopoulou, Mihaela Dobreva, Tea Rukavina und Vivian Stamou)

Μια διεπιστημονική καλλιτεχνική εγκατάσταση που διερευνά την προκατάληψη των φύλων στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Είναι οι αλγόριθμοι της Τεχνητής Νοημοσύνης προκατειλημμένοι; Γιατί πολλές γυναίκες (αυτο)αποκλείονται από τους τομείς STEM και τις συζητήσεις γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη;

Εμπνευσμένο από τις δικές μας εμπειρίες διακρίσεων στον εργασιακό χώρο, το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα της διεθνούς συνεργασίας πέντε νέων γυναικών εμπειρογνωμόνων, ερευνητριών και καλλιτεχνών που ενώνονται από ένα κοινό πάθος για την τεχνολογία και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ξεκινώντας από τον ορισμό του μαύρου κουτιού ως ένα πολύπλοκο σύστημα του οποίου οι εσωτερικές λειτουργίες είναι κρυμμένες ή δεν είναι εύκολα κατανοητές, η έκθεση καλεί τους επισκέπτες να εισέλθουν σε έναν φυσικό λαβύρινθο και να περπατήσουν μέσα από διάφορες πτυχές της έμφυλης προκατάληψης που παρουσιάζονται μέσω αφηγήσεων και αλγορίθμων της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η αναγνώριση προσώπου και οι γεννήτριες κειμένου-εικόνας.

ΜΕΝΤΟΡΕΣ

Η Mihaela Constantinescu είναι λέκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Εφαρμοσμένης Ηθικής (CCEA).

Έχει δημοσιεύσει θέματα σχετικά με την ηθική της αρετής, την επιχειρηματική ηθική και την ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης και επικεντρώνει την έρευνά της στην κανονιστική αλληλεπίδραση μεταξύ των εννοιών της ηθικής ευθύνης και της ηθικής πράξης σε σχέση με τα άτομα, τους οργανισμούς και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο Μαρίνος Κουτσομιχάλης είναι καλλιτέχνης, επιστήμονας και δημιουργικός τεχνολόγος. Ενδιαφέρεται για την υλικότητα των αυτο-δημιουργούμενων συστημάτων, των

(μετα-)ψηφιακών αντικειμένων, του ήχου, των εικόνων, των δεδομένων, των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, της αντίληψης, του εαυτού, των τοπίων/περιβαλλόντων και των μέσων/τεχνολογιών. Είναι λέκτορας δημιουργικών πολυμέσων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λεμεσός, CY), όπου είναι συνδιευθυντής του ερευνητικού εργαστηρίου Media Arts and Design.

Ο Fatih Sinan Esen είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων. Είναι επικεφαλής εμπειρογνώμονας για τα επιστημονικά προγράμματα στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TUBITAK).

Οι τρέχουσες περιοχές ενδιαφέροντός του είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (μηχανική μάθηση και Βαθιά Μάθηση), η ανάλυση δεδομένων και η εξόρυξη κειμένου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ανάλυση κοινωνικών δικτύων, καθώς και το μάρκετινγκ, η διοίκηση και η οργανωτική συμπεριφορά.

Το Hypermedium είναι ένα μουσικό label με έδρα την Αθήνα που έχει ως

στόχο να παρουσιάσει τις σύγχρονες κατευθύνσεις της ηλεκτρονικής μουσικής, από τη μεταλλαγμένη club μουσική μέχρι την εξελιγμένη σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής και την εξερεύνηση της ρυθμικής ιδιοσυγκρασίας.

Είσοδος ελεύθερη

You may also like...