Παρουσίαση προγράμματος από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ – ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 2017»

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την έκτη κατά σειρά διοργάνωση του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης» από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, πλαισιωμένη από τα μέλη της Επιτροπής Θεάτρου και συντελεστών των καλλιτεχνικών σχημάτων, που θα πάρουν μέρος στη φετινή διοργάνωση, από τις 10 Μαρτίου έως και τις 29 Απριλίου.
Η Αντιδήμαρχος έκανε λόγο για ένα φεστιβάλ με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς επικεντρώνεται στις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. «Η ‘’Ανοιχτή Σκηνή’’ έδωσε ήδη σε πολλά θεατρικά σχήματα της Θεσσαλονίκης την ευκαιρία να διαγράψουν μια ουσιαστική πορεία. Αυτό για μένα σημαίνει ότι όλοι μαζί λειτουργούμε για να αναδείξουμε, με κριτήριο την ποιότητα, την καινούρια πρόταση, τη φρεσκάδα, τη δυναμική των δημιουργικών ατόμων και των ομάδων. Πιστεύω ότι ο θεσμός θα εξακολουθήσει να ενισχύει τους τοπικούς δημιουργούς, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Όσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, τόσο περισσότερο αισθανόμαστε υποχρεωμένοι και ως Διοίκηση του Δήμου και ως άτομα, να στηρίζουμε τους ανθρώπους που καταθέτουν μια δημιουργική πρόταση».
Η Έλλη Χρυσίδου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Επιτροπή Θεάτρου, που όπως είπε, αφιερώνει χρόνο και εμπειρία, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα, καθώς και τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Πολιτισμού. «Πάνω απ’ όλα με ικανοποιεί το γεγονός ότι στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν νέοι άνθρωποι που παραμένουν και επιμένουν να δημιουργούν. Το να επιμένεις προδίδει μια ιδιαίτερη σχέση με αυτή την πόλη και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότεροι υπεύθυνοι σε αυτό που έχουμε ταχθεί να κάνουμε».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιάννα Τσόκου, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι από τους βασικούς στόχους της «Ανοιχτής Σκηνής» ήταν να δημιουργήσει έναν θεατρικό πυρήνα με επίκεντρο το Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» (Σκηνή ‘’Νίκος Ναουμίδης’’) καθώς και να δώσει τη δυνατότητα στους νέους δημιουργούς να έρθουν σε επαφή με το κοινό. «Ο θεσμός αυτός προχώρησε βήμα- βήμα και είδαμε καλλιτέχνες του θεάτρου να επανέρχονται με τις προτάσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χαρτογραφήσουμε πλέον την πορεία του θεάτρου και τις τάσεις του στην πόλη, κάτι που θα αναδείξουμε και με μια έκθεση που θα γίνει μέσα στο’’ Άνετον’’». Η ίδια αναφέρθηκε και στο πνεύμα των παράλληλων εκδηλώσεων που θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ και εστιάζουν στο διάλογο γύρω από τη θεατρική τέχνη. «Ξεκινήσαμε πέρσι με το διάλογο για τη δημιουργική γραφή και φέτος θα μιλήσουμε για το νεοελληνικό έργο, για το θέμα της σκηνογραφίας και της ενδυματολογίας. Επίσης, μια άλλη σημαντική εκδήλωση είναι η Ημερίδα σε συνεργασία με τη νεοσύστατη Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών και το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, με θέμα το θέατρο στη Θεσσαλονίκη στον 21ο αιώνα, στις 29 Απριλίου».
Από την πλευρά της η θεατρολόγος, Έλση Σακελλαρίδου, αναφέρθηκε στην παράλληλη διοργάνωση συζήτησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, στις 27 Μαρτίου 2017, με τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων, όπως ο Άκης Δήμου και ο Θανάσης Τριαρίδης. «Ελπίζουμε ότι η εκδήλωση αυτή θα διευρύνει την προβληματική που έχει ξεκινήσει με τις νέες θεατρικές φωνές της πόλης. Η Θεσσαλονίκη, παρά την κρίση, νομίζω ότι πάλλεται από φωνές που σκηνοθετούν και παρουσιάζουν έργα, αλλά διαθέτει και αρκετούς δημιουργικούς συγγραφείς στους οποίους φέτος θα δώσουμε βήμα. Προσβλέπουμε σε μια γόνιμη συζήτηση που θα φωτίσει όλες τις πλευρές της θεατρικής γραφής».
Τέλος, ο θεατρολόγος, Νικηφόρος Παπανδρέου, υπογράμμισε: «Η ‘’Ανοιχτή Σκηνή’’ συμβάλλει στη διαμόρφωση της ταυτότητας του θεάτρου ‘’Άνετον’’, το οποίο ως δημοτικό θέατρο είναι παραπάνω από φυσικό να έχει ως προνομιακό συνομιλητή του τις δυνάμεις της πόλης».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, συντελεστές των ομάδων που θα πάρουν μέρος στη φετινή διοργάνωση πήραν το λόγο και έδωσαν το στίγμα των θεατρικών τους προτάσεων, οι οποίες πρόκειται να παρουσιαστούν στο κοινό, μέσα από εννέα συνολικά παραστάσεις.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της «Ανοιχτής Σκηνής» στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

You may also like...