Το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου – Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζωγράφου, η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου και οι Εκδόσεις Ψυχογιός, στο πλαίσιο του θεσμού «Χαρτο/γραφήματα», σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα η ψυχή του πόντου». Με αφορμή το βιβλίο, γνωρίζουμε τον λογοτέχνη και το έργο του και συζητάμε θέματα που άπτονται του συγκεκριμένου έργου αλλά και της λογοτεχνίας γενικότερα.
Τρίτη 29/11/2016 και ώρα 19.30 στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» (Αλ. Παναγούλη 17α, Ζωγράφου).
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά και χορευτικά μέλη της Ένωσης Ποντίων Ζωγράφου.
Βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα :
Ο Γιάννης Καλπούζος κατάγεται από το χωριό Μελάτες της Άρτας, ενώ, ως εσωτερικός μετανάστης, ζει μόνιμα στην Αθήνα από το 1983
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα εξής έργα του:
Η ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων» και το μυθιστόρημα «Μεθυσμένος δρόμος» (Ελληνικά Γράμματα 2000).
Η συλλογή διηγημάτων «Μόνο να τους άγγιζα» (Κέδρος 2002).
Το μυθιστόρημα «Παντομίμα Φαντασμάτων» (Άγκυρα 2005), το οποίο κυκλοφόρησε σε επιμελημένη στο σύνολό της επανέκδοση το 2015 από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με τίτλο: «Σάος» και υπότιτλο: «Παντομίμα Φαντασμάτων».
Οι ποιητικές συλλογές: «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί» με την οποία ήταν υποψήφιος στη μικρή λίστα για το κρατικό βραβείο ποίησης, (Εκδόσεις Ίκαρος 2006 και 2007).
Με το διήγημα «Ο Λευτέρης» συμμετείχε στο συλλογικό έργο «Τέλος καλά, όλα καλά», (Καστανιώτης 2012).
Το μυθιστόρημα «Άγιοι και δαίμονες» (Μεταίχμιο 2011-Ψυχογιός 2015).
Το μυθιστόρημα «Ουρανόπετρα» (Μεταίχμιο 2013).
Το μυθιστόρημα «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» (Ψυχογιός 2014).
Το μυθιστόρημα «Ιμαρέτ», το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, (Μεταίχμιο 2008-Ψυχογιός 2015). Το «Ιμαρέτ», μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα πολωνικά και στα τουρκικά, ενώ αναμένεται σύντομα η έκδοσή του στα Αραβικά.
Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί σε δύο τόμους κα η διασκευή του «Ιμαρέτ» σε νεανικό μυθιστόρημα (για παιδιά άνω των 10 ετών) με τίτλους: «Ιμαρέτ, Οι δυο φίλοι και ο παππούς Ισμαήλ» και «Ιμαρέτ, Φάρσες, πόλεμος και όνειρα». Την εξαιρετική εικονογράφηση στην εν λόγω έκδοση έχει κάνει ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς.
Ο Γιάννης Καλπούζος έχει γράψει και τους στίχους στο παιδικό θεατρικό έργο «Τρυφεράκανθος» της Ελένης Πριοβόλου, καθώς και τους στίχους 70 τραγουδιών μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» που ερμήνευσε η Γλυκερία, «Δέκα μάγισσες» με τον Γιάννη Σαββιδάκη, «Να ‘σουν θάλασσα» με τη Νατάσα Θεοδωρίδου, «Τι μου ‘χει φταίξει τι μου ‘χει λείψει» με την Ελένη Πέτα, «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα» με τον Ορφέα Περίδη, το οποίο ερμήνευσε και ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Μανώλης Λιδάκης, και άλλα πολλά γνωστά τραγούδια.
Τον Απρίλιο του 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το μυθιστόρημά του με τίτλο: «σέρρα» και υπότιτλο: «Η ψυχή του Πόντου». Τον Γιάννη Καλπούζο συνδέει με τον Πόντο η απώτατη καταγωγή του.
Λίγα λόγια για το έργο:
Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ’ την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ’ έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.
Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες∙ δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του∙ έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος∙ συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.
Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών∙ η ομογενοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία∙ ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές∙ η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης∙ οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν∙ τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν με αφόρητους καύσωνες το καλοκαίρι και σφοδρό ψύχος τον χειμώνα∙ οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.
Κι όλα, μέσα από το πολυσχιδές ταξίδι που γράφει η ζωή και το ταξίδι που γράφεται για τη ζωή, να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.
Info: Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη»
Δ/νση: Αλ. Παναγούλη 17Α, Ζωγράφου
Πληροφορίες: 210-7713802, 210-7481396
email: zografou.np@gmail.com
blog: culturezografou.wordpress.com
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά και χορευτικά μέλη της Ένωσης Ποντίων Ζωγράφου