Παρουσίαση βιβλίου του Hervé Georgelin “ΣΜΥΡΝΗ από τον κοσμοπολιτισμό έως τους εθνικισμούς”

Το Βιβλιοπωλείο ΠΥΡΓΕΛΗ, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και οι Εκδόσεις Κέδρος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Hervé Georgelin, λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ ΣΜΥΡΝΗ από τον κοσμοπολιτισμό έως τους εθνικισμούς την ÐáñáóêåõÞ, 19 Éáíïõáñßïõ, óôéò 8:00 ì.ì. στο Éóôïñéêü êáé Ëáïãñáöéêü Ìïõóåßï ôçò ÎÜíèçò (Αντίκα 7, Ξάνθη – Τηλ. 2541025421) Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Áéêáôåñßíç ÌÜñêïõ, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής και Ιστορικής Ανθρωπολογίας, Τ.Ι.Ε.-Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ο ίδιος ο συγγραφέας, ÅñâÝ ÆùñæåëÝí, Λέκτορας στην Ιστορία Ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Ανατολής κατά τους νεότερους και σύγχρονους κόσμους, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. από τον κύκλο εκδηλώσεων «ΜΕ 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ» Η ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική…    Πληροφορίες: ΦΕΞ – 2541025421
Το Βιβλίο Η Σμύρνη στα μέσα του 19ου αιώνα γοητεύει με τον αστραφτερό κοσμοπολιτισμό της. Προάγγελος της τόσο επίκαιρης σήμερα πολυπολιτισμικότητας, συγκεντρώνει στους κόλπους της όλες τις ανθρώπινες ομάδες των Βαλκανίων και της Εγγύς Ανατολής. Σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, θρησκειών, ιδεών. Πρότυπο πνευματικής άνθησης, οικονομικής ευμάρειας και κοινωνικής προόδου.
Ο ερευνητής και συγγραφέας Hervé Georgelin δίνει ανάγλυφα την περίπλοκη ιστορία αυτής της ιδιαίτερης πληθυσμιακής μείξης. Εξετάζει την κοινωνική και πολιτική ζωή στην οθωμανική Σμύρνη από το τέλος της δεκαετίας του 1870 έως τις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την καταστροφή της πόλης. Περιγράφει τις δραστηριότητες, τις πρακτικές και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών πληθυσμών, εξετάζοντας τις επιρροές που δέχονται από τις μητροπόλεις της Ευρώπης. Φωτίζει την εύθραυστη συνύπαρξη τους υπό το πρίσμα της διαφορετικής παιδείας που προωθεί η κάθε εθνότητα, παράγοντας αποσταθεροποιητικός, όπως υποστηρίζει, για μια ομοιογενή τοπική κουλτούρα.
Στο πολιτικό σκηνικό, τα ιστορικά γεγονότα ερμηνεύονται σε δύο αντικρουόμενα επίπεδα: την επίσημη κρατική γραμμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το τοπικό κοινοτικό πνεύμα που στηρίζουν οι κάτοικοι ανεξαρτήτως εθνικών καταβολών. Το τέλος της Σμύρνης είναι τελικά η αρχή του βίαιου τέλους όλων των κοσμοπολίτικων πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Στοιχεία βιβλίου Συγγραφέας: ΖΩΡΖΕΛΕΝ, ΕΡΒΕ Έτος έκδοσης: 2007
Εκδόσεις : Κέδρος

Ο συγγραφέας  Ο Hervé Georgelin, είναι Λέκτορας Ιστορίας στο Τμήμα Τουρκικών σπουδών του ΕΚΠΑ. Ήταν διδάκτωρ Ιστορίας και πολιτισμών του École des Hautes Études en Sciences Sociales, ερευνητής στην έδρα Ζαν Μονέ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ  www.fex.org.gr
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986
fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI

You may also like...