Παρουσίαση βιβλίου & Συζήτηση : Τα Όρια της Δημοκρατίας

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, 19:00 – 20:30

Goethe-Institut Athen,

Ομήρου 14-16,

Τηλ. 210 36 61 000

Παρουσία του συγγραφέα Στέφαν Λέσσενιχ

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Έναστρον.

Δημοκρατία. Μια έννοια οικουμενική, σύμφυτη της νεωτερικότητας, συχνά λογιζόμενη ως δεδομένη και αδιαμφισβήτητη κατάκτηση στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Παράλληλα, προβάλλεται ως δείκτης ασφαλούς κοινωνικοπολιτικής συγκρότησης και ευημερίας, ως ένα ύψιστο ιδανικό. Η ρητορική για τη σύγχρονη δημοκρατία εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στις θετικές πτυχές της, στα δικαιώματα που κατοχυρώνει και τις ελευθερίες που παρέχει στους πολίτες που βρίσκονται εντός της εμβέλειάς της.

Με το βιβλίο του «Τα Όρια της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή ως διανεμητικό πρόβλημα», ο Στέφαν Λέσσενιχ ανατρέπει το σύνηθες κανονιστικό αφήγημα για το δημοκρατικό πολίτευμα, ρίχνοντας φως σε ορισμένες αρνητικές του διαστάσεις και τις απτές συνέπειές τους. Η δημοκρατία δεν αποτελεί μόνο μια ιστορία κατοχύρωσης δικαιωμάτων και προόδου, καθώς συνυπάρχει εντός της μια αποσιωπημένη πραγματικότητα αποκλεισμών και αποκλεισμένων από τα ίδια αυτά δημοκρατικά δικαιώματα.

Απώτερος στόχος τού Λέσσενιχ είναι να σκιαγραφήσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, προκειμένου να είναι δυνατή η αναγνώριση των ανεπαρκειών του άρα και η υπέρβασή τους. Για τον ίδιο άλλωστε η δημοκρατία είναι μια συνεχής διαδικασία εκδημοκρατισμού και όχι ένας τελικός προορισμός όπου μπορούμε να εφησυχάζουμε. Ως εκ τούτου, μας καλεί σε έναν διάλογο για τις προοπτικές ενίσχυσης της δημοκρατίας μέσω της κατάργησης των ορίων και των αποκλεισμών που η ίδια θέτει – σε μια συζήτηση από την οποία δεν περισσεύει κανείς, καθώς το μέλλον της δημοκρατίας μάς αφορά, μας επηρεάζει και μας περιλαμβάνει όλους.

Ο Στέφαν Λέσσενιχ είναι Καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνικής Έρευνας στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε της Φρανκφούρτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών.

ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου

Αλίκη Λαβράνου, Καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών

Συντονισμός:

Ανδρέας Βλαζάκης, Εκδόσεις Έναστρον

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Σε ελληνική και γερμανική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση

You may also like...