Παρουσίαση βιβλίου στον Ιανό

d0762d12-33c0-466e-978c-23acaa906541Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016
Στις 18:00 Μικρό Χρονικό Τρέλας του Αύγουστου Κορτώ
Στις 20:30 Ομήρου Οδύσσεια του Μιχάλη Γκανά

Τρίτη 1 Νοεμβρίου, στις 18:00
Παρουσίαση βιβλίου
Μικρό Χρονικό Τρέλας του Αύγουστου Κορτώ

Οι εκδόσεις Πατάκη και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ με τίτλο Μικρό Χρονικό Τρέλας.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στις 28 Δεκέµβρη του 2008, στις τρεις τα χαράµατα, ο µεγαλύτερος φόβος µου έγινε πραγµατικότητα: κατά το κοινώς λεγόµενον, τρελάθηκα.
Το µυαλό µου –ο κόσµος µου– γκρεµίστηκε και τη θέση του πήρε µια παντοδύναµη ψύχωση, που σαν παράσιτο µε ξενιστή τον ίδιο µου τον εαυτό τρεφόταν και θέριευε µε τις παρανοϊκές ιδέες που γεννούσε ασταµάτητα: ήµουν ο νεός Δαλάι Λάµα, ο Φύλακας στη σίκαλη, πληρωµένοι δολοφόνοι παραµονεύαν στο κατόπι µου.
Σ’ αυτό µου το παραλήρηµα, ολοζώντανο ακόµα στη µνήµη µου, στη σύντοµη νοσηλεία µου και στην κατοπινή, θανατερή µου κατάθλιψη παρέσυρα κι οδήγησα στην απόγνωση όλους τους ανθρώπους της καρδιάς µου, που µ’ έβλεπαν άξαφνα κατακερµατισµένο από µιαν ανεξέλεγκτη ψυχική ασθένεια.
Ο ζοφερός Δεκέµβρης του ’08 στη µουδιασµένη Αθήνα.
Το ιερό κόκκινο χρώµα. Κι η αυτόχειρας µάνα µου, που χρόνια µετά επιστρέφει από τον Άδη.
Στο βιβλίο αυτό έγραψα όλα όσα θυµάµαι, χωρίς ν’ αλλάξω τίποτα και µην κρατώντας τίποτα κρυφό. Γιατί χάρη σ’ αυτές τις αδιανόητες µέρες κατάφερα, µες στα συντρίµµια του µυαλού µου, να βρω έναν νέο εαυτό και τον δύσκολο δρόµο που οδηγεί στην ψυχική γαλήνη.
Κι ενώ η ιστορία µου µοιάζει µοναδική, το τέρας της ψυχικής αρρώστιας και του φόβου που σκορπάει είναι κοινό για όλους µας, όπως και το θηρίο της αγάπης και της κάθε ανθρώπινης δύναµης.
Γιατί η ψυχή µας δεν είναι φτιαγµένη ν’ αρκείται στη δυστυχία.
Τρίτη 1 Νοεμβρίου, στις 20:30
Παρουσίαση βιβλίου
Ομήρου Οδύσσεια του Μιχάλη Γκανά

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο Ομήρου Οδύσσεια του Μιχάλη Γκανά. Ο Κωνσταντίνος Πουλής, ηθοποιός-συγγραφέας και ο Μιχάλης Γκανάς θα μιλήσουν για το βιβλίο και θα διαβάσουν αποσπάσματα.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραμμένη από έναν μεγάλο δημιουργό. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την Οδύσσεια με τον δικό του τρόπο, βάζοντας μέσα στο κείμενο στοιχεία από την πλούσια γλωσσική μας παράδοση.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Μιχάλης Γκανάς γεννήθηκε στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας το 1944. Από το 1962 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Παρακολούθησε Νομικά χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Βιβλιοπώλης για μια δεκαπενταετία, συνεργάστηκε αργότερα με την κρατική τηλεόραση ως επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και σεναριογράφος. Από το 1989 μέχρι το 2005 εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία. Έχει εκδώσει εφτά ποιητικές συλλογές, ένα πεζογράφημα, και ένα βιβλίο με μικρές και πολύ μικρές ιστορίες Γυναικών, ενώ έχει μεταφράσει το Άσμα Ασμάτων, τις Νεφέλες και τους Επτά επί Θήβας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες.
Διακρίσεις:
1994, Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή Παραλογή
2009, Βραβείο Καβάφη
2011, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη) για το σύνολο του ποιητικού του έργου
Βιβλία:
ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΘΟΛΟΓΗΣΕΙΣ: Τ’ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ & Τ’ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΚΟΡΟΒΙΝΗ
Τ’ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΓΚΑΝΑ: ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΑΛΛΩΝ
Άννα Θεοδόση
Διεύθυνση Επικοινωνίας
IANOS | T 2103243387 | M 6958004810 | F 2103217686 | E pr@ianos.gr | www.ianos.gr

You may also like...