Παρουσίαση Βιβλίου «Περσεφόνη» της Νίνας Κουλετάκη στο Vino Vina Wine Bar

persefoniΜέσα από τα περιστατικά της καθημερινής ζωής της Περσεφόνης, ξεδιπλώνεται η Ελλάδα των αρχών του ’60, όπως την βιώνει ένα πεντάχρονο κοριτσάκι μεσοοαστικής οικογένειας: συγκατοίκηση γονιών και παπούδων στο μεγάλο σπίτι, οικογενειακά προβλήματα, μαύρα κι άσπρα συγγενικά πρόβατα, πολιτικές αντιπαραθέσεις (η εποχή προσφέρεται ιδιαίτερα), καθώς και τ’ απαραίτητα «δουλικά», αναπόσπαστο στοιχείο της εποχής και της τάξης στην οποία ανήκει η Περσεφόνη.Αυτά, μαζί με τα γεγονότα που συμβαίνουν και αλλάζουν το πρόσωπο και τον χαρακτήρα της Ελλάδας (οι βασιλικοί γάμοι, τα Ιουλιανά, η έλευση της τηλεόρασης, η Χούντα κ.α.), είναι τα πολύχρωμα νήματα με τα οποία κεντά τον καμβά της.
persefoni-kouletaki-patraΠαρατηρεί, λοιπόν, η Περσεφόνη πρόσωπα, συμπεριφορές και καταστάσεις γύρω της και, με τον προσωπικό της, εντελώς ιδιαίτερο τρόπο, καταλήγει σε συμπεράσματα σημαντικά για τη ζωή της δίνοντας στην αγάπη, την ομορφιά, το εφικτό και το ανέφικτο τις δικές της, μοναδικές ερμηνείες.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην πόλη μας, την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015 στο Vino Vina (Tριών Ναυάρχων 72) στις 8.00 το βράδυ.
Για το βιβλίο και την συγγραφέα θα μιλήσουν Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και η Ρούλα Κωστακοπούλου, Κοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν η ηθοποιός Ζωή-Αγγελική Καραγκούνη, και οι νεαρές φίλες της «Περσεφόνης» Αφροδίτη Διαμαντοπούλου και Διονυσία Γιαννοπούλου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Νίνα Κουλετάκη γεννήθηκε στην Αθήνα (1960), όπου και σπούδασε. Για δέκα χρόνια δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση και για είκοσι τρία εργάστηκε στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Το 2011 συνταξιοδοτήθηκε και από τότε ζει μόνιμα στην Αρχαία Επίδαυρο από επιλογή, όπου ασχολείται με αυτά που αγαπά: το γράψιμο, την πολιτική, τον πολιτισμό. Έχει δύο κόρες.
Το 2006 δημιούργησε τα δύο ιστολόγιά της, το προσωπικό “ΙΓ’Ι'” και το “ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ”, ένα blog αφιερωμένο σε πραγματικές ιστορίες εγκλημάτων, στην αστυνομική λογοτεχνία και στην επίδραση τους εγκλήματος στις τέχνες. Το blog περιλαμβάνει πρωτότυπη δουλειά της πάνω σ’ αυτά τα θέματα και ακόμη και σήμερα –μετά από οκτώ χρόνια από την δημιουργία του- παραμένει μοναδικό στην ελληνική γλώσσα, σταθερά στην πρώτη 50άδα των ελληνικών ιστολογίων, με περισσότερους από 600.000 επισκέπτες τον χρόνο, εκπληκτικό νούμερο αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για αυστηρά μονοθεματικό ιστολόγιο, χωρίς ειδησεογραφία και lifestyle θέματα.
Είναι ιδρυτικό μέλος, μαζί με τους σημαντικότερους έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, και πρώτη Γραμματέας (2010-2014) της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ).
Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Αλβανικά.
Το διήγημά της «Η Γιαγιά» έγινε ταινία animation από την σκηνοθέτιδα Έφη Παππά. Η ταινία, αυτήν την περίοδο, συμμετέχει σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, έχοντας ήδη κερδίσει το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, στο αντίστοιχο του Μόντρεαλ και σε αυτό της Σύρου.

You may also like...