Παρουσίαση βιβλίου Μάρως Δούκα «Έλα να πούμε ψέματα»

marw doukaΗ κορυφαία συγγραφέας και φίλη της πόλης του Αγίου Νικολάου, Μάρω Δούκα, θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Έλα να πούμε ψέματα», εκδόσεις Πατάκη, το οποίο αποτελεί το τελευταίο μέρος μιας άτυπης τριλογίας για τη γενέτειρα πόλη της τα Χανιά, την Τετάρτη 20 Αυγούστου στο Επιμελητήριο Λασιθίου, ώρα 20.00. Το νέο αυτό βιβλίο πραγματεύεται τον Εμφύλιο στην Κρήτη, ενώ το «Αθώοι και φταίχτες» τον ξεριζωμό των Τουρκοκρητικών και το «Δίκιο είναι ζόρικο πολύ» την Αγγλογερμανική κατοχή. Ο υπότιτλος «στις γραμμές του μύθου και της ιστορίας» δηλώνει ακριβώς πως συμπλέκεται το μυθιστορηματικό στοιχείο με την πραγματικότητα και τα καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα.
Οι ήρωες, άνθρωποι του παρόντος, προσπαθούν να διαλευκάνουν τις ζωές τους μέσω του παρελθόντος, είτε των ιδίων είτε των οικογενειών τους, δίδοντας ερεθίσματα για προβληματισμούς και κάνοντας νύξεις για το μέλλον και τις προοπτικές που ανοίγονται ή δεν ανοίγονται. Το εύρος της αναζήτησης απλώνεται και έξω των ορίων της Ελλάδας. Ρωσία, Πράγα, Γερμανία, Παρίσι, Ηνωμένες Πολιτείες, Λατινική Αμερική γίνονται μέρος της ζωής και της φιλοσοφίας τους.
Το όραμα της Αριστεράς για τον τόπο, οι ευθύνες της Αριστεράς για την απήχησή της στην κοινωνία, η διαχείριση του παρελθόντος, οι φοβίες του κόσμου, οι πολιτικοί παράγοντες και κατά καιρούς «σωτήρες», ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός και οι επιπτώσεις του στον Άνθρωπο, είναι κάποια από τα θέματα που επιδέξια και τολμηρά «σκαλίζει» η Δούκα. Έγκελς, Μάρξ, Μπακούνιν, Ζαχαριάδης, Σ. Βενιζέλος, Γύπαρης, Μπαντουβάς, Ποδιάς , Γυάρος, Μακρόνησος , φυλακές Κέρκυρας, άνεργοι, άστεγοι, ουρές συσσιτίων, χρυσαυγίτες…
Η Μάρω Δούκα έχει φέτος μια σημαντική επέτειο, κλείνει σαράντα χρόνια στην πεζογραφία, το πρώτο της έργο εκδόθηκε το 1974, και η πρώτη παρουσίαση του νέου της βιβλίου στην πόλη μας, περιποιεί ιδιαίτερα μεγάλη τιμή.
«Από τότε που εξέδωσα την Πηγάδα, το πρώτο μου βιβλίο, κι εκεί κοντά, παραμονή Χριστουγέννων, γωνία Πατησίων και Καυταντζόγλου με χτύπησε Ι.Χ. και βρέθηκα με συντριπτικό κάταγμα στο ΚΑΤ, έχουν περάσει σαράντα χρόνια. Σκέφτομαι συχνά ότι εκείνα τα Χριστούγεννα του ’74 θα μπορούσα να έχω σκοτωθεί… Κι έμεινα έκτοτε, σαν να μου δόθηκε χάρη, να καταγίνομαι με τη ρηματική μου κλίμακα: θυμάμαι, βιώνω, επινοώ, φαντάζομαι, ταυτίζομαι, οικειοποιούμαι, υποδέχομαι και καθιστώ, επιτέλους, ικανό το θέμα μου να καταλάβει τη θέση που του αναλογεί στον γλωσσικό μου χώρο και να μου επιβάλει την αφήγησή του» δηλώνει σε συνέντευξή της στο Θ. Αντωνόπουλο.
Συνοδοιπόροι σε αυτή την παρουσίαση η φιλόλογος κ. Μαρία Κωστάκη και η μουσικός κ. Ξανθούλα Πορφυράκη.

You may also like...