Παρουσίαση Βιβλίου – Η Επιμέλεια του Βλέμματος.

Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική. Συραγω Τσιαρα
Πέμπτη,12.05 Στις 18.30 -Αίθουσα Προβολών – Μεσοπάτωμα

Ποια η σχέση σύγχρονης τέχνης και καθημερινής ζωής; Σε ποιους απευθυνόμαστε όταν κάνουμε εκθέσεις; Ποιος ο ρόλος της επιμέλειας και των επιμελητών στην ανάδειξη σύγχρονων καίριων ζητημάτων  που απασχολούν την δημόσια σφαίρα;

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Η Επιμέλεια του Βλέμματος. Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική» της Συραγώς Τσιάρα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) οργανώνει την Πέμπτη 12.05, στις 18.00, μια παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου ανάμεσα στην συγγραφέα, επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης Συραγώ Τσιάρα και την επιμελήτρια του ΕΜΣΤ Τίνα Πανδή. Με αφετηρία εκθέσεις που επιμελήθηκε η συγγραφέας στην πολυετή επαγγελματική της  πορεία, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από ζητήματα της πολυδιάστατης σχέσης της επιμέλειας με την σύγχρονη τέχνη, τη σύνδεσή της με θέματα μνήμης, ιστορίας, ταυτότητας και δημόσιας σφαίρας, τον διαρκώς μεταλλασσόμενο ρόλο του επιμελητή εντός και εκτός θεσμών.

Το βιβλίο «Η Επιμέλεια του Βλέμματος. Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική» (2021, εκδόσεις Νήσος) πραγματεύεται το νόημα της σύγχρονης τέχνης στην καθημερινή μας ζωή.  Η σύγχρονη τέχνη δεν απευθύνεται σε ένα περιορισμένο κοινό «ειδημόνων», αλλά δυνητικά σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή θεατή που αναζητά έναν χώρο για να διευρύνει, ακόμη και να διαφοροποιήσει την οπτική, το βίωμα και την εμπειρία του. Το βιβλίο αναζητά την πολιτική διάσταση της υποκειμενικότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στο καλλιτεχνικό έργο και το σκεπτικό της επιμέλειας εκθέσεων, με κύριους θεματικούς άξονες το φύλο, την ταυτότητα, τη μνήμη και τη δημόσια σφαίρα. Δεν προϋποθέτει έναν αναγνώστη που ξέρει σε βάθος την ιστορία της τέχνης ή τις σύγχρονες μουσειακές πρακτικές, αλλά σίγουρα έναν ανήσυχο συνομιλητή που ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη τέχνη και θέλει να εμβαθύνει την κριτική του προσέγγιση.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Συραγώ Τσιάρα είναι ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια. Διευθύνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟMus) και την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Κοινωνική Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds, στην Αγγλία (MA). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο ΑΠΘ, με θέμα το ρόλο της δημόσιας γλυπτικής στη διαμόρφωση της εθνικής μνήμης. Δίδαξε Δημόσια Τέχνη, Ιστορία και Θεωρία της Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2003-2006). Διηύθυνε επί 13 έτη το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και την 6η και την 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επιμελήτρια του Ελληνικού Περιπτέρου στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας (2013) και εθνική επίτροπος στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας το 2019. Την ίδια χρονιά συνδιηύθυνε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και ολοκλήρωσε την επιμέλεια της επανέκθεσης της Συλλογής Κατσίγρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Επιμελείται εκθέσεις, συγγράφει και δίνει διαλέξεις κυρίως για ζητήματα ταυτότητας, δημόσιας σφαίρας, φύλου, μνήμης και πολιτικής στη σύγχρονη τέχνη.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο Μουσείο με σειρά προτεραιότητας μισή ώρα πριν την εκδήλωση

You may also like...