Παράσταση “Τα Όργανα και τα Τούμπανα”

fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ “Τα  Όργανα και τα Τούμπανα” ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016  (δύο παραστάσεις στις 11:30 και στις 18:00) στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου με είσοδο 5€ Στο πλαίσιο των «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ 2016» που οργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου, η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, παρουσιάζει την παράσταση για παιδιά με τίτλο “Τα Όργανα και τα Τούμπανα”, μια ΚωμΩΔΕΙΟπεριπέτεια μέχρι την άκρη του κόσμου!, την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, σε δύο παραστάσεις στις 11:30 το πρωί και στις 18:00 το απόγευμα, στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, με έσοδο 6€. Η παράσταση βασίζεται σε  τρία  παραδοσιακά παραμύθια από τη Χίο, με ζωντανή μουσική και τραγούδια.

Σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή: Αντώνης Διαμαντής.
Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία -Θεατρική Διασκευή: Αντώνης Διαμαντής
Σκηνικά Κουστούμια: Ευη Καμπουράκη
Επιμέλεια  μουσικής: Γιώργος Ζαχαριουδάκης- Μαρία Λούκα
Όργανα: Γιώργος  Ζαχαριουδάκης
Τραγούδι: Μαρία Λούκα

Παραγωγή: Θέατρο Ομμα Στούντιο.
Παίζουν: Ειρήνη Κουτσάκη, Αντώνης Διαμαντής, Μαρία Λούκα, Βαγγέλης Μπουμπάκης,
Γιώργος Ζαχαριουδάκης.
Λίγα λόγια για τό έργο:

Παράδοση είναι… τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού, τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες, τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά, οι ενδυμασίες, τα κεντήματα, τα δίστιχα, τα παιχνίδια αλλά κυρίως η Ελληνική γλώσσα, και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας. Είναι τα νανουρίσματα που ακούσαμε στην αγκαλιάς της μάνας, οι θρύλοι που μας έλεγε ο παππούς και η γιαγιά, τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες, τα έθιμα μας, οι χοροί και οι σκοποί του τόπου μας, οι πολύτιμες παραδοσιακές μας ενδυμασίες και πόσα άλλα ακούσαμε, διαβάσαμε, βιώσαμε και μας ταξίδεψαν στην παλιά Ελλάδα.

Η Ελληνική παράδοση αποτελεί μια ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά, που πρέπει όλοι οι Έλληνες να την γνωρίσουμε βαθύτερα ώστε να εμπνεόμαστε και να οδηγούμεθα από αυτήν. Είναι ένας θησαυρός που τον κρατάμε καλά φυλαγμένο και τον δωρίζουμε στις επόμενες γενιές για να μην χάσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα.

Με σεβασμό στο παιδί και λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη των δασκάλων για εκπαιδευτική προσέγγιση σε ένα θέμα, μέσα από το ερέθισμα μιας θεατρικής παράστασης, προετοιμάσαμε μια ιστορία που βασίζεται κυρίως σε τρία παραδοσιακά παραμύθια από την Χίο («Όργανα και Τούμπανα», «Το Μητσικολάι» και «Ο ΔακρυΕλιάς»), τα οποία αποδίδονται με μια σύγχρονη προσέγγιση αλλά κυρίως μέσα από ζωντανή μουσική, παραδοσιακά και έντεχνα τρα…γούδια, τα οποία τα ερμηνεύει εκπληκτικά, επί σκηνής, η Μαρία Λούκα, ενώ στα όργανα -ασκομαντούρα, θιαμπόλι, κρητική λύρα, μαντολίνο, πνευστά, μπεντίρ- ζωντανά- παίζει ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης.
Τρείς ακόμα ηθοποιοί πλαισιώνουν με τη παρουσία τους, τους ρόλους σε μια ιστορία γεμάτη περιπέτεια και πολύ ζωντανή μουσική, που έχει ως θέμα, οι ήρωες να βρούν τα θαυματουργά εκείνα όργανα, στα τέσσερα σημεία της γής, με σκοπό να βοηθήσουν δύο ερωτευμένα παιδιά να παντρευτούν.
Ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια από: τη Μακεδονία, τη Νίσυρο, τα Κύθηρα, την Κρήτη, τη Θράκη, την Κέρκυρα, την Ήπειρο και την Καππαδοκία,
Κατά τη διάρκεια της παράστασης και ενσωματωμένες στην ιστορία που το παιδί παρακολουθεί, ακούγονται περιγραφές, για την ιστορία και τις ιδιότητες των παραπάνω παραδοσιακών οργάνων, με σκοπό την εισαγωγή του παιδιού στη μουσική μέσα από τη τέχνη του θεάτρου. Υλικό που μπορεί να φανεί αργότερα χρήσιμο και να χρησιμοποιηθεί για ανάλογες εργασίες από τους δάσκαλους.
 

Με εκτίμηση

Ο  Καλλιτεχνικός Δ/της Δ. Η.

Γιώργος Αντωνάκης

 

You may also like...