Παράσταση σύγχρονου Χορού, 3ο Χορογραφικό Εργαστήρι 9+1 στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”

One way Ticket 13.12.Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, στις 12:00 μ.
Παράσταση Χορού
one way ticket
Πρόγραμμα: 9 πρόβες + 1 παράσταση στο ΙΜΚ
Community Dance Τρίτος Κύκλος
Ένα Χορογραφικό Εργαστήριο για όλους
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Σύνδεσμος Χορού
Ελεύθερη Είσοδος Απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργάνωσε σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Χορού ένα χορογραφικό εργαστήριο – πρόταση προς την ευρύτερη διαπολιτισμική κοινότητα της Αθήνας. Με τίτλο “Χορεύοντας με τους άλλους”, το φετινό εργαστήριο 9 πρόβες + 1 παράσταση στο ΙΜΚ – Community Dance, Τρίτος Κύκλος, με δωρεάν συμμετοχή, είχε ως βασικό στόχο την ανάδειξη της κοινωνικής και ψυχικής σύνδεσης με την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη, ατόμων από διαφορετικές εθνότητες που ζουν στην Ελλάδα.
Το Εργαστήριο ολοκληρώνεται με την παράσταση “one way ticket”, το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, στις 12:00μ. στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, με τη συμμετοχή όλων, ελεύθερη είσοδο και απαραίτητη την κράτηση θέσεων.
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και οι χορογράφοι του Συνδέσμου Χορού προσκάλεσαν άτομα όλων των εθνικοτήτων και ηλικιών που ζουν στην Ελλάδα, (μετανάστες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και προερχόμενους από Ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπως και Έλληνες) να πάρουν μέρος στη δημιουργία μιας παράστασης μέσα από τη διαδικασία του εργαστηρίου. Να γνωρίσουν την κίνηση και το σύγχρονο χορό, αλλά πάνω από όλα μέσα από αυτή την καλλιτεχνική δράση να συμμετέχουν σε έναν ιδιότυπο διάλογο για την ταυτότητα και την κοινωνική συνείδηση, ξεπερνώντας τις όποιες εθνικές και γλωσσικές διαφορές.
Κατά τη διάρκεια και του φετινού 3ου εργαστηρίου οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 6 ομάδες, τις οποίες ανέλαβαν να χορογραφήσουν αντιστοίχως οι 6 χορογράφοι: Κατερίνα Σκιαδά – Ομάδα Lemurius, Ίρις Κάραγιαν – Ομάδα Ζήτα, Μαρία Κολιοπούλου – Ομάδα Πρόσχημα, Τζένη Αργυρίου – Ομάδα Amorphy, Μαριέλα Νέστορα – Ομάδα YELP Danceco και Σταυρούλα Σιάμου. Κατά τη διάρκεια των προβών η κάθε ομάδα συνέθεσε μία χορογραφία και στην τελευταία πρόβα όλοι οι συμμετέχοντες και οι χορογράφοι συναντιούνται επί σκηνής με σκοπό να ενώσουν τις χορογραφίες που δημιούργησαν και να προετοιμάσουν την ανοικτή παράσταση του Σαββάτου 13 Δεκεμβρίου 2014, στις 12:00μ.
Στην παράσταση: one way ticket θα πάρουν μέρος τα 129 άτομα που συμμετείχαν στο 3ο Εργαστήριο τα οποία προέρχονται από 9 χώρες και είναι ηλικίας από 7 έως 80 ετών. Επιπλέον συμμετέχουν και 12 μαθήτριες από το 1ο Γυμνάσιο Ταύρου, ηλικίας 12 έως 14 χρονών από Πακιστάν, Τουρκία, Βουλγαρία και Ελλάδα.
Σημειώνουν οι χορογράφοι:
Τζένη Αργυρίου: H γενικότερη ιδέα του φετινού 9+1 για τους μετανάστες μας οδήγησε μέσω μιας αλληλουχίας σκέψεων στο συναίσθημα της ‘αναμονής’ μια κατάσταση απόρροιας με διάρκεια διαφορετική για τον κάθε ένα από εμάς. Βασισμένοι σε αυτή την ιδέα θελήσαμε να φτιάξουμε μια χορογραφία όπου ένα σύνολο ανθρώπων δημιουργεί τις δικές του ιστορίες, εικόνες, μουσικές μέσα σε ένα φανταστικό αεροδρόμιο, ένα χώρο που αποτελεί μετάβαση από έναν τόπο σε έναν άλλο. Άνθρωποι που αναμένουν, σχεδιάζοντας το δικό τους εισιτήριο μιας διαδρομής έξω από τις πόρτες του αεροδρομίου προς κάτι καινούργιο, άγνωστο ή οικείο.
Ίρις Καραγιάν: Στο χορογραφικό εργαστήρι μας θέτουμε ερωτήματα. Ερωτήματα που θα κάναμε σε άλλους ή στον εαυτό μας. Δημιουργούμε μια σύνθεση από αυτά και εικόνες που διαδέχονται η μία την άλλη. Ισορροπούμε ανάμεσα στο αφηγηματικό και το αφαιρετικό. Το δημιουργούμε μαζί. Θα δούμε που θα μας βγάλει.
Μαρία Κολιοπούλου: Με αφετηρία το one way ticket – το εισιτήριο χωρίς επιστροφή – που διεκδικούν όσοι έχουν χάσει τον τόπο τους, δουλέψαμε με υλικό φωτογραφικό / οπτικό αλλά και ερεθίσματα κοινά. Με τους Σύριους πρόσφυγες, απεργούς πείνας, να διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα της ύπαρξής τους, αφιερώνουμε την παράσταση αυτή σε όλους όσοι αγωνίζονται.
Μαριέλα Νέστορα : Με τους συμμετέχοντες δουλέψαμε πάνω στις ιδέες της διαφορετικότητας, της αποδοχής και της συνεργασίας. Ταξιδέψαμε μέσα από εικόνες από την ιστορία και από διαφορετικούς πολιτισμούς. Στο σύγχρονο κόσμο είμαστε όλοι ανέστιοι μ’ ένα τρόπο, είμαστε ξένοι από τον ίδιο μας τον εαυτό ενώ η ανάγκη για ένα τόπο, κάπου να ριζώσει κανείς παραμένει… Είναι ΕΔΩ?
Σταυρούλα Σιάμου: Πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη μας να έχουμε πάντα κάποιον άλλον απέναντί μας, έναν «εχθρό» για να αυτοπροσδιοριστούμε? Γιατί χρειαζόμαστε τόσο συχνά κάποιον «άλλο», έναν αντίπαλο, για να ενωθούμε σαν ομάδα? Προσπαθήσαμε να βρούμε μια απλή σκηνική φόρμα που να ακολουθεί αυτό το σχήμα: εγώ-εσύ, εμείς –εσείς, οι άλλοι ή ο άλλος, αυτός που σαν αποδιοπομπαίος τράγος φορτώνεται όλα τα κακά, φταίει για όλα, είναι «ξένος» και πρέπει να διωχθεί.
Κατερίνα Σκιαδά: Στο φετινό σεμινάριο διαπραγματευόμαστε το θέμα της διαφορετικότητας. Πως την έχει βιώσει ο καθένας μας? Κάτω από ποιες συνθήκες? Τελικά είμαστε περισσότερο διαφορετικοί μεταξύ μας ή όμοιοι? Τι είναι αυτό που μας διαφοροποιεί και τι αυτό που μας ενώνει? Θέτοντας αυτά τα ερωτήματα στην έρευνα μας καταλήξαμε σε μια μουσικό/θεατρικό/κινητική παρουσίαση .
Το Εργαστήρι και η παράσταση πραγματοποιούνται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης – Εθνική Υπηρεσία και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση».
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014, στις 12:00 μ.
Παράσταση: one way ticket
Πρόγραμμα: 9 πρόβες + 1 παράσταση στο ΙΜΚ, Community Dance Τρίτος Κύκλος
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Σύνδεσμος Χορού
Αίθουσα: Θέατρο
Ελεύθερη Είσοδος.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: Δευ – Παρ 11:00 – 14:00, 210 34 18 579
Έναρξη κρατήσεων 1/12/2014
*************
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr

You may also like...