Παράσταση Λόγου και Μουσικής

afissaΤΡΙΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Παράσταση Λόγου και Μουσικής,
Μια δημιουργική συνάντηση με την
Αρχαϊκή Λυρική Ποίηση
με τίτλο:
«Μῶσ΄, ἄγε, Καλλιόπα, θύγατερ Διός»

ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «Μ. ΧΑΤΖΙΔΑΚΗΣ» ώρα 21:00
ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

Στις εκδηλώσεις του Δήμου Ηρακλείου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2016» συμμετέχει και η Πολιτιστική Ομάδα του 8ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου με την Παράσταση Λόγου και Μουσικής «Μῶσ΄, ἄγε, Καλλιόπα, θύγατερ Διός».
Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη πρώτη παράσταση τον περασμένο Απρίλιο στην αίθουσα Ανδρόγεω, παρουσιάζεται ξανά στο μικρό κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 21:00 και είσοδο ελεύθερη, το αποτέλεσμα της μαθητείας στην Αρχαϊκή Λυρική Ποίηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος 2015-16.
Η Αρχαϊκή Λυρική Ποίηση (περ. 650-450 π.Χ.), που έχει τη δύναμη να συνομιλεί με τον σημερινό αναγνώστη και να τον γοητεύει ακόμα με τη ζωντάνια, την τόλμη και τη χάρης της- παρότι μεγάλο μέρος της έχει χαθεί, μαζί με κάθε ίχνος μουσικής που τη συνόδευε- συναντήθηκε με την ομάδα του 8ου ΓΕΛ και η συνάντηση αυτή υπήρξε εξόχως δημιουργική… Θα παρακολουθήσετε ένα δρώμενο, που περιλαμβάνει μουσική –καινούργια, πρωτότυπη, μελοποίηση στα αρχαία και στα νέα ελληνικά, από μέλη της ομάδας-, απαγγελία, κίνηση και χορό. Το δρώμενο βασίζεται σε μία σύνθεση από ποιήματα κορυφαίων λυρικών ποιητών (Αρχίλοχος, Σαπφώ, Αλκαίος, Μίμνερμος, Σιμωνίδης, Ανακρέων, Πίνδαρος). Περιλαμβάνονται στίχοι στο πρωτότυπο και στίχοι που έχουν αποδοθεί ποιητικά από τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιάννη Δάλλα, τον Σωτήρη Κακίση και άλλους ποιητές ή μεταφραστές.
Εκείνο που έχει ξεχωριστή σημασία είναι ότι η παράσταση αυτή δεν βασίζεται σε υπάρχουσες μουσικές συνθέσεις. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, τα τραγούδια που παρουσιάζονται είναι λυρική ποίηση μελοποιημένη από τους: Λίνα Ζάχαρη, μαθήτρια 8ου ΓΕΛ, Μαρία Τερζάκη, φοιτήτρια Φιλολογίας Παν/μίου Κρήτης και πρώην μαθήτρια 8ου ΓΕΛ και Κώστα Δηλάρη, καθηγητή του 8ου ΓΕΛ.

Η ΟΜΑΔΑ
Υπεύθυνοι Καθηγητές:
Ντιάνα Μανουρά, Κώστας Δηλάρης, Άρτεμις Γεραρχάκη
Εξωτερικός συνεργάτης: Αντώνης Περαντωνάκης

Μουσική:
Λίνα Ζάχαρη, πιάνο και ενορχήστρωση
Γιάννης Μετζάκης, βιολί
Μαρία Τερζάκη, κιθάρα
Τραγούδι και απαγγελία:
Μιχαέλα Πασσά, Αγγελική Γεωργουδή, Κωνσταντίνα Κουμπενάκη, Θωμάς Μαυροματίδης, Ιωάννα Παπαδάκη, Ναυσικά Μαρκάκη, Αθηνά Χαραλαμπάκη, Δανάη Ψαρουλάκη, Γεωργία Σαραντουλάκη, Νίκη Τσισμενάκη.
Χορός:
Ναυσικά Μαρκάκη και Δανάη Ψαρουλάκη.

pΑντί εισιτηρίου δεχόμαστε τρόφιμα μακράς διάρκειας τα οποία θα διατεθούν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου σε άπορους συμπολίτες μας.

Με εκτίμηση
Ο Καλλιτεχνικός Δ/της Δ. Η.
Γιώργος Αντωνάκης

You may also like...