Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ – New Generation / 1

thumbnail17-19 Ιουνίου 2014
21:15 Ταράτσα
Για τρεις καλοκαιρινές νύχτες, έξι γκρουπ από τη νέα γενιά της εγχώριας τζαζ σκηνής σε τρεις ξεχωριστές συναυλίες στην ταράτσα της Στέγης.
Η ελληνική τζαζ σκηνή βρίσκει τελικά μια «μόνιμη» στέγη στη… Στέγη. Μετά το επιτυχημένο Πανόραμα της Ελληνικής Τζαζ, που τον ερχόμενο Δεκέμβριο διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Στέγη αποφάσισε να δώσει βήμα έκφρασης και στη νέα γενιά των Ελλήνων τζαζιστών, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στην πληρέστερη δυνατή παρουσίαση της σύγχρονης τζαζ της χώρας μας, σε ετήσια βάση.
Αυτή η πρόταση γίνεται με γνώμονα την πεποίθησή μας για την καλλιτεχνική αξία των νέων τζαζ μουσικών, αλλά και τη διάθεσή μας να μπορέσει να εκφραστεί και να δημιουργήσει αυτή η γενιά και, παράλληλα, να καταγραφεί αυτή η δημιουργία στην ώρα της και όχι, ως συνήθως, ετεροχρονισμένα.
Για τρία συνεχή βράδια, στην ταράτσα της Στέγης θα γίνονται από δύο live καθημερινά, ωριαίας διάρκειας το καθένα (με διάλειμμα 15΄ ενδιάμεσα).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΡΙΤΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ
21:15 Yiannis Papadopoulos Trio
Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο
Ντίνος Μάνος: κοντραμπάσο
Βασίλης Ποδαράς: τύμπανα
22:30 Costis Christodoulou Quintet / Το Πράγμα
Κωστής Χριστοδούλου: πιάνο
Δημήτρης Τσάκας: άλτο σαξόφωνο
Αντώνης Ανδρέου: τρομπόνι, τρομπέτα
Περικλής Τριβόλης: κοντραμπάσο
Σωτήρης Ντούβας: τύμπανα
ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ
21:15 Ζoe Efstathiou Τrio
Ζωή Ευσταθίου: πιάνο
Niklas Wennström: κοντραμπάσο
Robert Ikiz: τύμπανα
22:30 Stelios Chatzikaleas Quintet
Στέλιος Χατζηκαλέας: τρομπέτα
Γρηγόρης Ντάνης: κιθάρα
Μάριος Βαληνάκης: σαξόφωνο
Ντίνος Μάνος: κοντραμπάσο
Θάνος Χατζηαναγνώστου: τύμπανα
ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ
21:15 ΙnDuologue
Αλεξάνδρα Λέρτα: φωνή
Βασίλης Στεφανόπουλος: κοντραμπάσο
22:30 Μomo Τrio
Γιώργος Δούσης: πιάνο
Νίκος Κασσαβέτης: τύμπανα
Παρασκευάς Κίτσος: κοντραμπάσο
Διαβάστε περισσότερα:
•    Yiannis Papadopoulos Trio
Ένα τρίο εικοσιπεντάρηδων, με ήχο δεμένο, μεστό και ευφάνταστο, που αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη παράδοση του Bill Evans και των E.S.T. Το τρίο του Γιάννη Παπαδόπουλου, με την ισότιμη συμβολή του Ντίνου Μάνου και του Βασίλη Ποδαρά, λειτουργεί σαν το μικρό αδελφάκι των The Next Step Quintet, αλλά σε μια πιο art και ευρωπαϊκού ύφους κατεύθυνση. Οι τρεις μουσικοί διακρίνονται για την εντυπωσιακή τεχνική τους, ενώ οι συνθέσεις του γκρουπ για την αρτιότητα και την αισθητική τους – ένα μείγμα μελωδικότητας και εκρηκτικών ρυθμικών ξεσπασμάτων. Και οι τρεις τους είναι απόφοιτοι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
•    Costis Christodoulou Quintet – Το Πράγμα
Ο Κωστής Χριστοδούλου, αν και αποφάσισε να γίνει μουσικός όταν άκουσε στα δέκα του το “Black or White” του Michael Jackson και αφού φλέρταρε λίγο αργότερα με τα ρεμπέτικα, στη διαδρομή από τη Σπάρτη (όπου γεννήθηκε) στην Αθήνα βούτηξε βαθιά στα… τζαζ νερά του Ιονίου και έγινε ένας από τους καλύτερους πιανίστες της γενιάς του, και όχι μόνον. Ο Χριστοδούλου, που σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και μετά στη μουσική ακαδημία Sibelius, όπως φαίνεται και στην πρώτη δισκογραφική δουλειά του, με τίτλο Το Πράγμα, πατάει γερά στην αφροαμερικανική παράδοση, στα μπλουζ, στο φανκ, αλλά και στην απίστευτη δεξιοτεχνία του στο πιάνο.
•    Zoe Efstathiou Trio
Η Ζωή Ευσταθίου έχει δίπλωμα στο κλασικό πιάνο, κάτι που φαίνεται –για την ακρίβεια, ακούγεται– τώρα που διερευνά πλέον τα σύγχρονα τζαζ μονοπάτια. Μαζί με τον Κώστα Κωνσταντίνου στο κοντραμπάσο και τον βετεράνο Νίκο Σιδηροκαστρίτη στα τύμπανα, έχει δώσει πολλές συναυλίες και έχει διαμορφώσει ένα πολυδιάστατο και προσωπικό ύφος. Τους τελευταίους μήνες η Ευσταθίου ζει και παίζει στη Σουηδία, αποκτώντας εμπειρία και γνώσεις σε μία από τις πρωτεύουσες της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ. Για τη συγκεκριμένη συναυλία έρχεται με δύο εξαιρετικούς νέους μουσικούς από το σκανδιναβικό βορρά και με καινούργιο υλικό, λίγο πριν από την πρώτη της ηχογράφηση…
•    Stelios Chatzikaleas Quintet
O Στέλιος Χατζηκαλέας σπούδασε κλασικό πιάνο και παιδαγωγικά, αλλά τελικά αφιερώθηκε στην τζαζ. Με σπουδές τζαζ τρομπέτας στο Κονσερβατουάρ της Ουτρέχτης και στο Γκρατς της Αυστρίας, πήρε μαθήματα από μουσικούς όπως ο Kenny Wheeler και συμμετείχε σε πολλά live με μικρά σχήματα και μεγάλες μπάντες. Το Urban Stories είναι η πρώτη του δισκογραφική δουλειά και χαρακτηρίζεται από μουσική τόλμη, φαντασία και έντονη μελωδικότητα. Εικόνες της παγκόσμιας πόλης με κλασικές πινελιές και βαθιά τζαζ αίσθηση.
•    InDuologue
Οι InDuologue είναι ένα ντουέτο που ξαφνιάζει και μόνο με τη σύνθεσή του: κοντραμπάσο και φωνή δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο στην τζαζ σκηνή, αν εξαιρέσει κανείς τη Sheila Jordan με τον Steve Swallow. O Βασίλης Στεφανόπουλος, μόνιμος κάτοικος Άμστερνταμ πλέον, λυρικός και δυναμικός ταυτόχρονα στο όρθιο μπάσο, και η αισθαντική και νεανική φωνή της Αλεξάνδρας Λέρτα, δένουν σε ένα άψογο, ακουστικό τζαζ στυλ ιδιαίτερης ατμόσφαιρας.
•    Momo Trio
Και μόνο το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δουλειά, πριν από ένα χρόνο, αποκλειστικά σε βινύλιο, δείχνει το μέγεθος της δημιουργικής τρέλας των μουσικών που αποτελούν το Momo Trio. Το άλμπουμ No Vacancy, με κομμάτια άψογης μουσικής αφήγησης, αποτυπώνει ένα στυλ τυπικά ευρωπαϊκό, στη σύγχρονη παράδοση των Ε.S.T., ενώ δεν λείπουν και οι μεσογειακές πινελιές. Στις ζωντανές εμφανίσεις τους, οι Μοmo Trio υπερβαίνουν τις συνήθεις ισορροπίες και οδηγούνται σε ενθουσιώδη ρυθμικά ξεσπάσματα που κλέβουν την παράσταση. Είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε, πέρα από τα ηχογραφημένα κομμάτια τους, και την καινούργια δουλειά του

You may also like...