Παιδικά βιώματα μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών και μετέπειτα δημιουργίες τους»

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Έβρου σας καλούν στη διάλεξη του εκπαιδευτικού και επίτιμου Σχολικού Συμβούλου κ. Φωτίου Καφετζή με θέμα «Παιδικά βιώματα μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών και μετέπειτα δημιουργίες τους». Τον ομιλητή θα προλογίσει η κα Γιούλη Ζήκα, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Έβρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου και ώρα 19.30 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Λ. Δημοκρατίας 335). Συνοδεύει και κλείνει την εκδήλωση η χορωδία του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης.
Περίληψη της διάλεξης του Σχολικού Συμβούλου Φώτη Καφετζή.
«Παιδικά βιώματα μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών και μετέπειτα δημιουργίες τους»
Οι μεταπτώσεις στη συμπεριφορά ορισμένων ατόμων και η προβληματική στάση τους αποτέλεσαν ανέκαθεν αντικείμενο έρευνας και μελέτης ειδικών επιστημόνων. Οι ερευνητές αυτοί είχαν ως αφετηρία της προσπάθειάς τους την παιδική ηλικία των εξεταζομένων ατόμων κι αυτήν θεώρησαν ως το μοναδικό σταθερό και αδιάψευστο βήμα, που θα τους βοηθούσε να καταλήξουν σε χρήσιμα και ασφαλή συμπεράσματα.
Ειδικότερα, μελετώντας την συμπεριφορά πνευματικών ανθρώπων και λογοτεχνών-δημιουργών, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τραυματικές εμπειρίες των παιδικών τους χρόνων στιγμάτισαν βαθιά την μετέπειτα ζωή τους κι αποτυπώθηκαν με έντονα χρώματα στα έργα τους.
Στη διάλεξή του ο ομιλητής θα προσπαθήσει, σταχυολογώντας από τις βιογραφίες γνωστών Ελλήνων δημιουργών στοιχεία που αναφέρονται στα παιδικά τους χρόνια, να επισημάνει πάνω στο ποιητικό έργο της ώριμης πια ηλικίας τους, τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που είχαν τα έντονα βιώματα και η έλλειψη της στοργής από μέρους του οικογενειακού τους περιβάλλοντος αφ’ ενός κι αφ’ ετέρου, σε αντίθετες περιπτώσεις, να εξετάσει το ενδιαφέρον, την κατανόηση, τη φροντίδα και τη στοργική συμπαράσταση, ποιες αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις είχαν στη ζωή και την ποιητική δημιουργία ανάλογων προσωπικοτήτων.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Φώτιος Καφετζής του Δημητρίου είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις με τον βαθμό του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού. Διορίστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την υπηρέτησε από διάφορες θέσεις (ως καθηγητής, ως Διευθυντής Σχολικών Μονάδων και ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων) μέχρι τον Ιούνιο του 2002, επί 37 συναπτά έτη.
Διετέλεσε υπεύθυνος του τομέα Επιμόρφωσης στελεχών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως Υποδιευθυντής του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης επί δεκαετίαν (1992-2002).
Παρακολούθησε δεκάδες σεμιναρίων εντός και εκτός της Ελλάδος και εκπροσώπησε τη χώρα μας στον τομέα ευθύνης του σε πολλά από τα σεμινάρια αυτά.
Στην Αλεξανδρούπολη μετατέθηκε από τον Ιούνιο του 1973 και υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία με ιδιαίτερη επιτυχία. Εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες είναι οι μαθητές του που είχαν την τύχη να τον απολαύσουν ως δάσκαλο κι εξακολουθούν να θυμούνται την ευεργετική και χρήσιμη επιρροή που ο Φώτιος Καφετζής άσκησε στη διαμόρφωση της ηθικής και ψυχοπνευματικής συγκρότησής τους.
Ο ομιλητής μας είναι παντρεμένος με την Μαριάννα Σπυριδωνίδου από το 1970 και έχει δύο παιδιά και δύο εγγόνια.

 

You may also like...