ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

GIORNO_DELLA_MEMORIAΤο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης του εβραϊκού Ολοκαυτώματος διοργανώνει μία Διάλεξη με ομιλητή τον ερευνητή Ανδρέα Μπουρούτη με τίτλο:
“Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.
Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας”


Μετά την ομιλία οι:
Σόλυ Ιωχανά (τραγούδι)
Σάκης Νεγρίν (κιθάρα)
Θα ερμηνεύσουν τραγούδια της Εβραϊκής παράδοσης
Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015, ώρα 19:00
Auditorium του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, Πατησίων 47
Είσοδος ελεύθερη
Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα της πόλης, στη νεότερη φάση της ιστορίας της, μετά την άλωσή της από τους Οθωμανούς. Οι Εβραίοι είχαν φτάσει διωγμένοι από την Ισπανία με βάση το διάταγμα της Αλάμπρα το 1492. Την περίοδο της απελευθέρωσης οι Εβραίοι κάτοικοι αποτελούσαν την πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Παρά τις αυξομειώσεις στον πληθυσμό οι Εβραίοι άγγιζαν τους 50.000 την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν πλήρως ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία. Στην Κατοχή και στις κοινές δυσκολίες στο λαό θα προστεθούν τα γεγονότα εναντίον των Εβραίων στην Πλατεία Ελευθερίας το καλοκαίρι του 1942 και η αρχή της τελικής φάσης του δράματος. Τον Μάρτιο του 1943 ξεκίνησε ο εκτοπισμός στο Άουσβιτς και η δολοφονία χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Οι ιταλικές προξενικές αρχές προσπάθησαν να σώσουν όσους Εβραίους μπορούσαν. Όχι μόνον αυτούς που είχαν την ιταλική υπηκοότητα αλλά ακόμη περισσότερους χορηγώντας πιστοποιητικά ιταλικής ιθαγένειας. Η ομιλία θα σταθεί στη δύσκολη αποστολή των Ιταλών αξιωματούχων Καστρούτσιο και Ζαμπόνι για τη διάσωση Εβραίων και τη μεταφορά τους με τραίνα στην Αθήνα στην ιταλική ζώνη κατοχής. Η έλευση στην Αθήνα θα αποτελέσει την προσωρινή σωτηρία. Η συνθηκολόγηση της Ιταλίας θα φέρει σε δύσκολη θέση τους Εβραίους στην πρωτεύουσα. Μέσα στο γενικευμένο κλίμα του τρόμου και στην προσπάθεια των ναζιστικών αρχών να εφαρμόσουν την “τελική λύση” και στην Αθήνα, κάποιοι θα σταθούν κοντά στους διωκόμενους Εβραίους. Το ΕΑΜ, ο αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός και δεκάδες ακόμη Έλληνες χριστιανοί, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους θα συνδράμουν, θα κρύψουν και θα σώσουν εκατοντάδες Εβραίους. Η πράξη αυτή θα αποτρέψει τον ολοκληρωτικό αφανισμό και θα περισώσει την έννοια της “ανθρωπιάς” στην Ελλάδα. Η ομιλία θα επικεντρωθεί στο διωγμό και την εκτόπιση των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και στις προσπάθειες που έγιναν από ορισμένες πλευρές (ιταλικό προξενείο Θεσσαλονίκης, αντιστασιακές οργανώσεις, αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός) για τη διάσωσή τους. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων αποτελεί για την Ελλάδα μία από τις πιο θλιβερές σελίδες στη νεότερη ιστορία του τόπου.
Ανδρέας Μπουρούτης – Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Ο Ανδρέας Μπουρούτης είναι Οικονομολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Πολιτική Ανάλυση. Το θέμα της διδακτορικής του διατριβής που είναι σε εξέλιξη είναι: «Τα ευρωπαϊκά σχολεία της Θεσσαλονίκης (1888 – 1943): Πολιτιστική και κοινωνική τομή σε πόλη της ύστερης Αυτοκρατορίας».
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ιστορία των πόλεων με έμφαση στα λιμάνια του Λεβάντε και τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες (συγκριτική διάσταση), οι μεταμορφώσεις του Κράτους (εθνικισμός, λαϊκισμός, μεταναστευτικά ρεύματα) με έμφαση στα Βαλκάνια και οι εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ άρθρα του βρίσκονται δημοσιευμένα ή υπό έκδοση σε συλλογικούς τόμους. Ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής δύο επιστημονικών συνεδρίων:

  • «Ο εκβαρβαρισμός της Ευρώπης: Από τον Αύγουστο του 1914 ως τη Shoah». Διεθνές επιστημονικό συνέδριο, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιούνιος 2014
  • «70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης», Επιστημονικό συνέδριο, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Απρίλιος 2013.

Ήταν υπότροφος του προγράμματος ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας  (DAAD) για το 2013, ενώ από το 2014 είναι μέλος ερευνητική ομάδας που έχει επιλεγεί από το Ίδρυμα Λάτση για την εκπόνηση της επιστημονικής μελέτης: «Άνθρωποι του Κάτω Κόσμου: Ιδεολογίες και πολιτικές διακρίσεων, αποκλεισμού και διώξεων στη σύγχρονη εποχή».
Έχει πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα σε αρχεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται: Γερμανία (Ομοσπονδιακά αρχεία, Πολιτικά Αρχεία Υπουργείου Εξωτερικών), Γαλλία (Εθνικά Αρχεία, Διπλωματικά Αρχεία Υπουργείου Εξωτερικών), Ιταλία (Ιστορικό Αρχείο Υπουργείου Εξωτερικών, Αρχείο Βατικανού).

 

 

You may also like...