Πίσω δεν γυρνάω Μια ταινία της Φλώρας Πρησιμιντζή

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017
ώρα 20:30 στον Κινηματογράφο
H Συριακή προσφυγιά έφερε στη μνήμη των Ελλήνων την προσφυγική κρίση που έζησε ο Ελληνισμός μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, όπου χιλιάδες Έλληνες της Μ. Ασίας βρήκαν καταφύγιο στη Συρία μέχρι να ολοκληρωθεί το οδοιπορικό προσφυγικό προς την Ελλάδα.Με αυτή την αφετηρία ξεκίνησε η δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Πίσω δεν γυρνάω», που καταγράφει το αγωνιώδες ταξίδι ανθρώπων με κοινή συνισταμένη τον φόβο του θανάτου και την αγωνία της ύπαρξης και της επιβίωσης.
«Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με ένα ποίημα άγνωστου Σύρου ποιητή, του Bashir Al’ Any, τον οποίο αποκεφάλισε το ISIS μαζί με τον γιό του, ένας φόρος τιμής για την θυσία ενός αδικοχαμένου ποιητή. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο. Η επαφή με την πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων επέδρασε μέσα μου με τρόπο καταλυτικό και διέλυσε όλες τις προϋπάρχουσες αντιλήψεις, το οποίο ελπίζω να νοιώσει και ο θεατής», σημειώνει η σκηνοθέτις της ταινίας. «Ο ποιητικός λόγος μεγάλων Αράβων ποιητών (Darwish), Ιρανών, (Saanti, Faryand) κ.α δίνει έμφαση στην απώλεια της πατρίδας που κατατρέχει τον κόσμο της Ανατολής από το παρελθόν ως σήμερα. Η πρωτότυπη μουσική είναι από τους String Demons».
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ 63’ λεπτών με συνεντεύξεις προσφύγων μέσα σε διάφορους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα. Η χώρα προέλευσης τους δεν έχει καθοριστική σημασία, γιατί είναι όλοι άνθρωποι με χαμένες πατρίδες, που προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη και πολλές άλλες χώρες. Όλοι βρίσκονται σε αναζήτηση ασφάλειας κάτω από την ίδια στέγη, κάτω από τον ίδιο Θεό, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους.
«Πέρα από τις μαρτυρίες προσφύγων, εθελοντές, απλοί κάτοικοι, που άντεξαν το βάρος της προσφυγικής «εισβολής», αλλά και ιστορικές μαρτυρίες που δένουν το παρελθόν με το παρόν, συμπληρώνουν το πάζλ αυτής της κρίσιμης και ιστορικής κατάστασης για την ανθρωπότητα» συμπληρώνει η σκηνοθέτις.
Ταυτότητα της ταινίας
Σκηνοθεσία/ Έρευνα: Φλώρα Πρησιμιντζή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Μπουγλουράς
Κάμερα: Γιώργος Αγνίδης, Παναγιώτης Μαρινόπουλος
Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης
Πρωτότυπη Μουσική: String Demons
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579
Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, ώρα 20:30 στον Κινηματογράφο του ΙΜΚ
Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00-22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€.για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

You may also like...