Οnassis Health Day 2019 -Υγεία και κοινωνία : Διάλογοι του μέλλοντος 11.2.2019 (12.00) – Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

ONASSIS HEALTH DAY 2019
HEALTH AND SOCIETY:
FUTURE DIALOGUES
Το Ίδρυμα Ωνάση, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ανοίγουν έναν διάλογο για την ιατρική του αύριο. Διακεκριμένες προσωπικότητες, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες του χώρου της Υγείας μιλούν για τη γενετική, τη δωρεά οργάνων, τις μεταμοσχεύσεις και τις βιοηθικές προκλήσεις. Το μέλλον της υγείας ήρθε. Ο διάλογος άνοιξε. Πάρε θέση.
Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, το Ίδρυμα Ωνάση, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διοργανώνουν, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το πρώτο Onassis Health Day. Η ημερίδα Health and Society: Future Dialogues έχει σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που μαθαίνουμε και προβληματιζόμαστε για θέματα της ιατρικής έρευνας και για τις φιλοσοφικές, κοινωνικές και επιστημονικές προκλήσεις που μας παρουσιάζουν οι εξελίξεις της.
Το πρόγραμμα της ημερίδας, που θα ξεκινήσει στις 12:00 και θα ολοκληρωθεί στις 20:30, περιλαμβάνει τρεις βασικές ενότητες. Κάθε ενότητα, με τη σειρά της, αποτελείται από επιμέρους παρουσιάσεις, ενώ καθεμία από αυτές κορυφώνεται με ένα ζωντανό debate μεταξύ δύο ομιλητών πάνω σε συγκεκριμένη θεματική. Το κοινό θα μπορεί να πάρει θέση σε αυτή την αντιπαράθεση, ψηφίζοντας στο τέλος με ποια άποψη, από τις δύο αντικρουόμενες του debate, συμφωνεί.
ΓΕΝΕΤΙΚΗ – ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ – ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Η πρώτη ενότητα του Onassis Health Day 2019 έχει ως κεντρικό θέμα και έμπνευση τη γενετική. Ταξιδεύοντας μέσα στο θαύμα του ανθρώπινου γονιδιώματος και τις προοπτικές της εξατομικευμένης ιατρικής, εξερευνά τον ρόλο του περιβάλλοντος και την ιδέα της επιγενετικής που μεταβάλλει την έκφραση γονιδίων. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται το δυνητικό κοινωνικό στίγμα, όπως και άλλες κοινωνικές αντιδράσεις σε γενετικές διαγνώσεις. Η ενότητα αυτή θα ολοκληρωθεί με ένα debate πάνω στην επιθυμία για αλλαγή του γονιδιακού κώδικα. Μια θεραπεία που, ενώ μπορεί να είναι δυνατή, έχει φυσικά τα δικά της όρια.
Η δεύτερη ενότητα ασχολείται με μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας σήμερα, τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση. Μια πρόκληση που βρίσκεται στον πυρήνα του έργου του Ιδρύματος Ωνάση για την υγεία, ύστερα και από την πρόσφατη ανακοίνωση της επικείμενης δημιουργίας του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου. Επιμέρους θεματικές αυτής της ενότητας είναι η επεξήγηση της έννοιας του εγκεφαλικού θανάτου, η παρουσίαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικογένεια ενός δυνητικού δωρητή, καθώς και ο προσδιορισμός των προοπτικών για μηχανική ιστών και εκτύπωση 3D. Η ενότητα κορυφώνεται με μια συζήτηση σχετικά με τον κοινωνικό χαρακτήρα της δωρεάς οργάνων, ψάχνοντας μια απάντηση για το εάν το να γίνεται κάποιος δωρητής είναι δικαίωμα, ευθύνη ή προνόμιο: «Πράξη ανταλλαγής ή πράξη αλληλεγγύης».
Η τελευταία ενότητα της εκδήλωσης θέτει στο επίκεντρο τις προκλήσεις που φέρνει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη. Πώς μετασχηματίζεται πλέον η διάγνωση και η θεραπεία των ασθενειών; Πώς διασφαλίζεται η σωστή θεραπεία ενός ασθενούς την κατάλληλη στιγμή; Η τεχνητή νοημοσύνη και η χρήση της, τα ρομπότ που χειρουργούν, η ανάλυση μεγάλων συνόλων δεδομένων για νέα χρήση φαρμάκων, η εκμηδένιση της απόστασης μεταξύ ασθενούς και γιατρού και η εξ αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών και ζωτικών σημείων τους θα συζητηθούν σε αυτή την ενότητα, η οποία θα κλείσει με το ερώτημα «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ευκαιρία ή Κίνδυνος;», θέτοντας σε debate ένα κεντρικό ζήτημα της σύγχρονης εποχής.
Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση αναμένεται να αποτελέσει η ομιλία του Ομοσπονδιακού Τεχνικού της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, Άγγελου Αναστασιάδη, ο οποίος θα περιγράψει τη διαδικασία, αλλά και την αγωνία της αναμονής για μόσχευμα, με αφορμή την πρόσφατη περιπέτεια υγείας της συζύγου του, Βιβής Κηπουρού.
Info box
Πού: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Συγγρού 107)
Πότε: Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου (12:00 – 20:30)
Είσοδος: Ελεύθερη
Πρόγραμμα: https://bit.ly/2GcPcLE
Περισσότερες πληροφορίες: www.onassis.org
Διοργανωτής: Ίδρυμα Ωνάση
Συνδιοργανωτές: Σύνδεσμος Υποτρόφων ΙΩ, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
Grand Sponsor: Medtronic
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975, ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν –και παραμένει– η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας σε αυτά τα κρίσιμα για την κοινωνική ευημερία και συνοχή αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας για ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον για τη χώρα μας.
Ειδικότερα στην Υγεία, η προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση μπορεί να κορυφώθηκε με τη δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και τη δωρεά του στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο ούτε ξεκίνησε ούτε σταμάτησε ποτέ εκεί. Από την ανακατασκευή του Κέντρου Μελανώματος και Καρκίνου του Δέρματος στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» μέχρι τη στήριξη σε φορείς και οργανισμούς, όπως είναι το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) και ο Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», από τις δεκάδες υποτροφίες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέχρι και τις δεκάδες δράσεις στην Ειδική Αγωγή και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στον αυτισμό, το έργο του Ιδρύματος Ωνάση στην Υγεία έχει μόνο ένα αταλάντευτο σημείο αναφοράς: τον άνθρωπο. Φυσικά, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο έμελλε να αλλάξει άρδην το τοπίο στον χώρο της καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα και να δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθώς ανέκοψε τη μετάβαση των ασθενών στο εξωτερικό, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να θεραπευθούν παραμένοντας στη χώρα τους. Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, η νέα μεγαλόπνοη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στην ελληνική κοινωνία, συνεχίζει το έργο του στην Υγεία και αποτελεί μια νέα καινοτόμο πρωτοβουλία εθνικού διαμετρήματος που έρχεται και πάλι, 25 χρόνια μετά τη δημιουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, να αλλάξει τα ιατρικά δεδομένα στη χώρα.
ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο είναι το κορυφαίο Νοσοκομείο στη Ν.Α. Ευρώπη στους τομείς της καρδιοχειρουργικής και της επεμβατικής καρδιολογίας και ηλεκτροφυσιολογίας.  Λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το ΩΚΚ σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Προσφέρει υπηρεσίες στο σύνολο των επεμβάσεων στην καρδιοχειρουργική και στην καρδιολογία για τις επίκτητες και συγγενείς καρδιοπάθειες, όπως διακαθετηριακή αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (TAVI), διακαθετηριακή τοποθέτηση της μιτροειδούς βαλβίδας, ενδοσκοπική επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας, τοποθέτηση βηματοδοτών και απινιδωτών. Τα κλινικά αποτελέσματα του είναι αντίστοιχα μεγάλων Νοσοκομείων στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διενεργεί το μεγαλύτερο αριθμό καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στην Ελλάδα και έναν από τους  μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Ήταν το πρώτο Νοσοκομείο στην Ελλάδα στο οποίο πραγματοποιήθηκε διακαθετηριακή αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (TAVI) και διαθέτει το μεγαλύτερο Πρόγραμμα TAVI στη χώρα. Το ΩΚΚ διαθέτει το μοναδικό πιστοποιημένο Πρόγραμμα Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, έχει οργανώσει και λειτουργεί την Εθνική Μονάδα Κληρονομικών και Σπανίων Καρδιαγγειακών Παθήσεων. Τέλος, το Ωνάσειο είναι ένα από τα οκτώ Ευρωπαϊκά Νοσοκομεία που έχουν πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιοθωρακικής Αναισθησίας ως εκπαιδευτικό κέντρο στην παροχή μετεκπαίδευσης στην καρδιοθωρακική αναισθησία.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΙΩ
Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση συστάθηκε το 1986 στην Αθήνα, ως πρωτοβουλία των πρώτων υποτρόφων. Κεντρικός σκοπός του Συνδέσμου είναι να ενταχθούν σε αυτόν οι απόφοιτοι που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους με χορηγία υποτροφίας από το Ίδρυμα, με απώτερο στόχο την προώθηση της γνώσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του πολιτισμού μέσα από τις δράσεις τους.
Από την ίδρυσή του έως σήμερα, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων έχει να επιδείξει μια πλούσια δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει την οργάνωση εκδηλώσεων, την πρωτοβουλία δράσεων και την ανάδειξη των επιτευγμάτων των Υποτρόφων του σε όλους τους τομείς των επιστημών και των τεχνών.
Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων αριθμεί πλέον περισσότερα από 2.000 μέλη, Έλληνες και αλλοδαπούς που έχουν τιμηθεί με ερευνητικές χορηγίες και εκπαιδευτικές υποτροφίες.
Ανάμεσα στα μέλη του Συνδέσμου συγκαταλέγονται αξιόλογες προσωπικότητες από τους χώρους των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, οι οποίοι ζουν, εργάζονται και διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι μια ισχυρή και δυναμική κοινότητα αριστούχων ακαδημαϊκών και ενεργών επαγγελματιών.
ALEXANDROS MORELLAS
MEDIA OFFICER –
CAMPAIGN MANAGER HEALTH
210 3713019
pressoffice@onassis.org
www.onassis.org

You may also like...