Ο Φιλίπ Αγκιόν στο Megaron Plus – 24 Ιουνίου

AghionΔιάλεξη του Φιλίπ Αγκιόν
Ανάπτυξη, Καινοτομία και το «Ευφυές Κράτος»
Ένας από τους πιο δραστήριους και σημαντικότερους οικονομολόγους της γενιάς του, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με μεγάλη επιρροή σε στρατηγικές αποφάσεις για το μέλλον των δυτικών οικονομιών, έρχεται στην Αθήνα, για να μιλήσει για την καινοτομία ως θεμέλιο της ανάπτυξης και τον αναστοχασμό του ρόλου του κράτους.
Σχολιάζει ο καθηγητής Κώστας Αζαριάδης
Συντονίζει ο καθηγητής Νίκος Βέττας
Τρίτη 24 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Η έρευνα, τα βιβλία και οι δημοσιεύσεις του Φιλίπ Αγκιόν έχουν ως αποκλειστικό σχεδόν αντικείμενο την καινοτομία ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης και τη σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την οικονομία της γνώσης. Ο Αγκιόν υποστηρίζει διαρκώς ότι η συνειδητοποίηση του ρόλου της καινοτομίας μας επιτρέπει μια βαθύτερη κατανόηση για τον τρόπο, με τον οποίο οι διάφοροι οργανισμοί, η εκπαίδευση, η ανταγωνιστική πολιτική, η αποταμίευση, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η μακροοικονομική πολιτική επηρεάζουν και επηρεάζονται από την ανάπτυξη. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται και στα πεδία της βιομηχανικής οργάνωσης, της εταιρικής και της πολιτικής οικονομίας και της μακροοικονομίας.
Η διάλεξη δίνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου
της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε συνεργασία με:
το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας,
το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς Γαλλία – Συμμαχία 2014».
Γεννημένος το 1956 στο Παρίσι και με σπουδές στη Σορβόννη και το Χάρβαρντ, ο Φιλίπ Αγκιόν (Philippe Aghion), είναι καθηγητής oικονομικών στο Χάρβαρντ και επισκέπτης καθηγητής στο Paris School of Economics. Στο παρελθόν δίδαξε στο University College του Λονδίνου και στο Nuffield College της Οξφόρδης καθώς και στο ΜΙΤ, ως αναπληρωτής καθηγητής. Από το 2009 είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, από το 1990  ανήκει στους εταίρους του Bruegel και από το 2006 συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα αυτού του ιδρύματος για την ανώτατη εκπαίδευση. Συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και διευθύνει το περιοδικό The Economics of Transition, το οποίο εκδίδει από το 1992.
Ο Αγκιόν πιστεύει ότι οι κρατικές επιχειρήσεις δεν είναι τόσο επιρρεπείς στην  καινοτομία όσο οι ιδιωτικές. Αυτό όμως, κατά τον ίδιο, δεν σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να είναι μικρό, αλλά να γίνει «ευφυές». Η κυβέρνηση είναι απαραίτητη ως επενδυτής στην παραγωγική ικανότητα της οικονομίας –εκπαίδευση, πράσινες καινοτομίες–  και ως  ασφαλιστής έναντι των κινδύνων της αγοράς.
Ο αναστοχασμός της βιομηχανικής πολιτικής από το κράτος είναι η βασική πρόταση του Φιλίπ Αγκιόν προς τις δυτικές οικονομίες, και κυρίως την ευρωπαϊκή, και οι λόγοι που τον επιβάλλουν είναι: 1. Η κλιματική αλλαγή, που χρειάζεται παρέμβαση από το κράτος για την έναρξη μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες. 2. Ένας νέος, μετά την κρίση, ρεαλισμός, που επιβάλλει να εγκαταλειφθεί η μακαριότητα του laissez-faire, η οποία οδηγεί στις λάθος επενδύσεις σε βάρος των επενδύσεων που υπόσχονται σοβαρή ανάπτυξη. 3. Η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες έχουν μεγάλες δυναμικές ανάπτυξης. Η πρόκληση και η συνταγή για την Ευρώπη, λέει ο Αγκιόν, είναι να σχεδιάσει και να διαχειριστεί νέες τολμηρές πολιτικές, φιλικές προς τον ανταγωνισμό, ώστε να ενθαρρύνει νέους επενδυτές, σε συνδυασμό με ευρύτερο κρατικό οικονομικό ακτιβισμό.
Χορηγός Μegaron Plus: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr<http://www.megaron.gr/>
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...