«Ο Πελεκάνος» στο Ηράκλειο Κρήτης

pelekanosΗ Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κρήτη το έργο του Γιόχαν Άουγκουστ Στρίντμπεργκ «Ο Πελεκάνος», δίνοντας σειρά παραστάσεων στα Χανιά, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τη Σητεία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη 2015.
Πρόκειται για το τέταρτο δραματικό κείμενο (opus IV) από τα Έργα Δωματίου που ο σουηδός συγγραφέας έγραψε όταν βρέθηκε στα όρια της τρέλας μετά από το οδυνηρό τρίτο διαζύγιο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ο Πελεκάνος» (Pelikanen, 1907). Ο Στρίντμπεργκ, πατέρας πέντε παιδιών, κωδικοποιεί εδώ αυτοβιογραφικά στοιχεία, οικογενειακά μυστικά και επικεντρώνεται στα θεμελιώδη ζητήματα που χαρακτήρισαν την τρίτη, κυρίως, περίοδο της δραματουργίας του: τον έρωτα και τον θάνατο, τη σεξουαλικότητα, το ζόφο και τη βία στις οικογενειακές σχέσεις.
Η Ομάδα προΤΑΣΗ παρουσιάζει σε πλήρη διασκευή το έργο, μετατοπισμένο χωροχρονικά στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα άκρως επίκαιρο δράμα για την πείνα, τη μελανή παιδική ηλικία και τη συναισθηματική ένδεια. Μια εκδικητική σονάτα εναντίον μιας μητέρας που δεν δίστασε να υποσιτίζει τα παιδιά της εν καιρώ ευμάρειας ή ακόμη και να διεκδικήσει ερωτικά τον σύζυγο της κόρης της. Μια οικογενειακή χρεοκοπία δίχως προηγούμενο σε καιρούς πραγματικής ύφεσης.
Η παράσταση αναδεικνύει την αποσύνθεση του οικογενειακού θεσμού, της χαμένης αξιοπρέπειας και της υποτίμησης της ανθρώπινης υπερηφάνειας. Κύριος άξονας, η αντιστροφή των ρόλων (θύτη – θύματος) μέσω ενός ανελέητου, επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού εκδίκησης. Αντιθετικοί κόσμοι και βασανιστικά απομεινάρια μνήμης σε ένα σκιώδες περιβάλλον φαντασμάτων με αναγνωρίσιμα υλικά, αυτά της ευτελούς ψυχαγωγίας. Μια σαδιστική εξωτερίκευση μη διαχειρίσιμων συναισθημάτων, η οποία λαμβάνει χώρα την ίδια πάντα ώρα κάθε βράδυ στο θλιβερό διαμέρισμα των ηρώων.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Απόδοση – διασκευή – σκηνοθεσία: Δημήτρης Φοινίτσης
Σκηνικός χώρος: Βαγγέλης Γρηγοράκης
Εικαστικά έργα: Αντώνης Κοσμαδάκης
Φωτογραφίες – σχεδιασμός έντυπου υλικού: Κατερίνα Καμηλάκη
Επικοινωνία: Φανή Καλαθάκη
Τρέιλερ – μαγνητοσκόπηση παράστασης: Studio Rosso / Κωνσταντίνα Πάλλη – Νικολάι Ντορόζκιν
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι ηθοποιοί:
Νικόλας Αλεξίου (Γιος / Γαμπρός)
Σοφία Δερμιτζάκη (Μητέρα)
Δέσποινα Σπυριδοπούλου (Κόρη / Γαμπρός)
Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του «Θεάτρου της Σητείας»
Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ προΤΑΣΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
ΟΜΑΔΑ προΤΑΣΗ
Η «Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ» συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙ ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν.
Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση.

You may also like...