Ο Πέτρος Μάρκαρης διαβάζει αποσπάσματα από το τελευταίο του μυθιστόρημα

Ανάγνωση
Πέτρος Μάρκαρης
«Offshore»
Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018, 19:30
Στο Goethe-Institut Athen,
Ομήρου 14-16, 10672 Αθήνα
Τηλ. 210 3661000
Είσοδος ελεύθερη
Ο Πέτρος Μάρκαρης θα διαβάσει αποσπάσματα στα ελληνικά και στα γερμανικά από το τελευταίο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Offshore».
Ίσως κανένας σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας δεν είναι τόσο γνωστός στο γερμανόφωνο αναγνωστικό κοινό όσο ο γεννημένος το 1937 στην Κωνσταντινούπολη Πέτρος Μάρκαρης.
Πολλοί αναγνώστες τον γνωρίζουν ως συγγραφέα των αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον θαρραλέο αστυνόμο Κώστα Χαρίτο, στα οποία ο Μάρκαρης δίνει μια λεπτομερή εικόνα της ελληνικής κοινωνίας και των επιπτώσεων της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής κρίσης. Η αναλυτική περιγραφή της ψυχολογίας των Ελλήνων ωστόσο τον έχει καταστήσει και χαρισματικό διαμεσολαβητή ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες. Έτσι, σε δοκίμιά του και σε συνεντεύξεις του αναδεικνύεται σε ειδικό των ελληνογερμανικών σχέσεων.
Ο πλέον κατάλληλος για αυτό είναι εξάλλου και για έναν επιπλέον λόγο: για το εκτενές μεταφραστικό του έργο. Εργάστηκε χρόνια για να μεταφέρει στα ελληνικά
(σε έμμετρη απόδοση) τον Φάουστ και να δημιουργήσει ένα μικρό αριστούργημα στο χώρο της μετάφρασης. Μεταξύ άλλων και για αυτό ο Πέτρος Μάρκαρης τιμήθηκε το 2013 με το «Μετάλλιο Γκαίτε», για τη συμβολή του στη διάδοση της γερμανικής γλώσσας και την προώθηση των διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών.
Με την παράκληση της αναφοράς
Πληροφορίες: Βίκυ Τραχανή, Τηλ. 210 3661043,
vicky.trachani@athen.goethe.org / www.goethe.de/athen

 

You may also like...