Ο Μύλος και ο Σταυρός

Η Κινηματογραφική λέσχη Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη της και τους φίλους της,
στη 11η προβολή για τη σεζόν 2013-2014
με την ταινία:
afissaΟ Μύλος και ο Σταυρός
The Mill and The Cross
Η προβολή θα γίνει την Μ. Δευτέρα  14/4/2014   ώρα 9:00μμ
όπως πάντα στον κινηματογράφο Φαργκάνη.
Την ταινία προλογίζει ο δημοσιογράφος κος Στράτος Κερσανίδης
Σας περιμένουμε!!
Φιλικά
για την κινηματογραφική λέσχη
Τασία Σέμψη
6945 552017

Φλάνδρα, 1564. Ο Φλαμανδός ζωγράφος Peter Bruegel ο Πρεσβύτερος, ετοιμάζεται να δημιουργήσει τον νέο του πίνακα. Έχει φανταστεί έναν πίνακα με 500 ανθρώπινες φιγούρες, που να πλαισιώνουν τη διαδρομή του Χριστού προς τον Γολγοθά. Όμως, ο Bruegel δεν θέλει να κάνει έναν απλό θρησκευτικό πίνακα. Σκοπός του είναι να βάλει το κεντρικό θέμα, το μαρτύριο του Χριστού, χαμένο κάπου ανάμεσα στο πλήθος. Βρισκόμαστε σε μια ταραχώδη εποχή, καθώς ο πόλεμος των θρησκειών βράζει στη Δυτική Ευρώπη, σκορπίζοντας μαρτυρικό θάνατο και πυροδοτεί την μισαλλοδοξία ανάμεσα στους λαούς. Η Φλάνδρα βρίσκεται υπό Ισπανική κατοχή. Ο Bruegel βλέπει γύρω του απλούς ανθρώπους να αρπάζονται, να φυλακίζονται, να βασανίζονται και να θανατώνονται με φριχτό θάνατο, ως αιρετικοί. Ο ζωγράφος λοιπόν αποφασίζει να ενσωματώσει τέτοιους ανθρώπους στα σκίτσα του, παραλληλίζοντας τα πάθη του Χριστού με τα πάθη των συνανθρώπων του από τον κατακτητή…

«…Η ταινία αξίζει να τοποθετηθεί στην κινηµατογραφική πινακοθήκη των χριστιανών όλων των εκκλησιών. Πινακοθήκη και όχι ταινιοθήκη, για έναν λόγο απλό. Γιατί ο (πενηνταοκτάχρονος) πολωνός σκηνοθέτης αντιγράφει σαν πλαστογράφος πρωταθλητής τον θρυλικό πίνακα «Ο Χριστός φέρων τον Σταυρό» του Πίτερ Μπρίγκελ του πρεσβύτερου (1525-1569)…Διαχειρίζεται το πλήθος των κοµπάρσων που λαµβάνουν µέρος σ’ αυτόν τον μεγαλειώδη, για την ακρίβεια και την λεπτοµέρειά του πίνακα, µε την ίδια ευχέρεια και ικανότητα που ο Μπρίγκελ δούλευε τα πινέλα του και επεξεργαζόταν τα σχέδια, τις γραµµές, τις καµπύλες και τα χρώµατα.

…Η σηµειολογία του Γολγοθά συμπυκνώνεται εικαστικά από έναν Φλαµανδό που σταυρώνεται όπως ο Χριστός. Περίπου σαν να λέει ότι ο Γολγοθάς είναι ο μοχλός που βάζει σε κίνηση την Ιστορία. Και ότι ο σταυρός είναι η µοίρα του ανθρώπου. Δηλαδή κάθε πατρίδας, κάθε φυλής και κάθε κοινωνίας. Το μαρτύριο, δηλαδή όχι µόνο αναπόφευκτο, αλλά και πολύτιμο. Άνευ αυτού ακίνητη η Ιστορία. Στο τέλµα η κοινωνία.

…Οι εικόνες, φτιαγµένες ψιλοβελονιά, καθηλώνουν τον αμφιβληστροειδή µονοκοπανιά. Εικόνες σπάνιας ομορφιάς. Σαν πινακοθήκη σπάνιων έργων της φλαµανδικής σχολής…»

Δημήτρης Δανίκας    21 Απριλίου 2011
Σουηδία   2011  Διάρκεια: 92’
Σκηνοθεσία: Lech Majewski
Πρωταγωνιστούν: Rutger Hauer, Charlotte Rampling, Michael York

You may also like...