Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος “χτίζει” τις Μονές του Αγίου Όρους

aaaaaaaaagggggggggoooooooooooooooooodownload program Τ. 2310 895 800 email: info@tch.gr ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΕΚΘΕΣΗ ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΌΡΟΣ… Ο.Μ.Μ.Θ. – ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. 21 Νοεμβρίου 2015 έως 31 Ιανουαρίου 2016 Δευ|Τρι|Τετ|Πεμ|Παρ|Σαβ 10:00 – 18:00 (Μ2) 21 Νοεμβρίου 2015 έως 31 Ιανουαρίου 2016 Κυρ 11:00 – 15:00 (Μ2) Τιμές εισιτηρίων: 3€ (γενική είσοδος), 2€ (για σχολεία) Μακέτες των Μονών του Αγίου Όρους, γνωριμία με την τέχνη “μπάλσα” Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει και φιλοξενεί μια πρωτότυπη έκθεση κατασκευών. Με τη χρήση του ειδικού ξύλου μπάλσα, ο Μιχάλης Βασιλόπουλος “χτίζει” τις Μονές του Αγίου Όρους. Έτσι, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, τοποθετημένες όπου ακριβώς βρίσκονται πάνω στην τραχιά χερσόνησο του Άθω στη Μακεδονία, παρουσιάζονται χειροποίητες οι 20 Μονές σε μια θεματική ενότητα. Οι Ιερές Μονές, ακοίμητοι φρουροί της θρησκευτικής πνευματικότητας και μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, κτισμένες εκεί, σε ένα απομονωμένο αλλά φιλόξενο όρος από το 963 έως και τον 14ο μ. Χ. αιώνα, παρουσιάζονται στην έκθεση σε όλο το μεγαλείο τους και με τις αρχιτεκτονικές τους λεπτομέρειες.
Το μπάλσα (ochroma pyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο. Προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, στα βόρεια του Νότιου Μεξικού. Είναι ευλύγιστο, κατατάσσεται στα σκληρά ξύλα και με μία έννοια συμβολίζει μια ισορροπία φυσικών ιδιοτήτων, η οποία αξιοποιείται για τις ανθρώπινες ανάγκες. Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν σχεδίες. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί κατασκεύασαν απ’ αυτό το de Havilland Mosquito, ένα ελαφρύ και γρήγορο ανιχνευτικό αεροπλάνο, ενώ οι αρχιτέκτονες το χρησιμοποιούν ακόμη για να κατασκευάζουν μακέτες.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελληνική Πολιτεία, οι Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού οργανώνουν περιοδεία της Έκθεσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την Έκθεση έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.

Διάρκεια Έκθεσης έως τις 31 Ιανουαρίου 2016 Πληροφορίες για σχολεία: Τ 2310 895 882, akokkinidou@tch.gr

Μιχάλης Βασιλόπουλος Επιμέλεια Έκθεσης

Επιμέλεια Οργάνωσης: Ζωζώ Λιδωρίκη
Παραγωγή – Οργάνωση: Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού

You may also like...