Ο Μίκης των παιδιών

rosarteppppppppppppppppppppppppppp«Ο Μίκης των παιδιών» Με την Παιδική και Νεανική Χορωδία Rosarte Υπό τη μουσική καθοδήγηση και διδασκαλία της Ρόζης Μαστροσάββα Σάββατο 12, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 Ώρα 19:00 Αίθουσα Banquet Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνεχίζει τις Εκδηλώσεις που τιμούν τα 90 χρόνια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, και παρουσιάζει το έργο του συνθέτη «40 Τραγούδια για παιδάκια και παιδιά», το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 (ώρα 19:00), στην Αίθουσα «Banquet» του Μεγάρου Μουσικής, με την πολυβραβευμένη Παιδική και Νεανική Χορωδία Rosarte υπό τη μουσική καθοδήγηση και διδασκαλία της καταξιωμένης Ρόζης Μαστροσάββα. Η συνθετική ικανότητα του Μίκη Θεοδωράκη φαίνεται ήδη από τα πρώτα του τραγούδια, τα οποία, αν και συνέθεσε σε ηλικία μόλις 12 και 13 ετών, έχουν άρτια μορφολογική δομή, υπέροχη μελωδία, ολοκληρωμένη συνθετική πρόταση με ισορροπία και αισθητικό αποτέλεσμα. Το πρώτο τραγούδι του είναι «Το καραβάκι», το οποίο έγραψε στην Πάτρα το 1937 σε ηλικία 12 ετών. Τα υπόλοιπα τραγούδια γράφτηκαν στον Πύργο το 1938 και το 1939, στην Τρίπολη από το 1940 μέχρι το 1943, και τέλος στην Αθήνα από το 1944 και αργότερα, όταν ο συνθέτης εγκαθίσταται πλέον οριστικά στην πρωτεύουσα. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης στο εισαγωγικό σημείωμα της δισκογραφικής έκδοσης των Τραγουδιών για Παιδιά, τα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν «μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας, στην δοκιμασία του ’40, στην πρώτη μου εφηβεία» και αποτελούν τις πρώτες απόπειρες του συνθέτη να μελοποιήσει ποιήματα και στίχους από τον Βασίλη Ρώτα και τον Κωστή Παλαμά, μέχρι τον Διονύσιο Σολωμό και την Αντιγόνη Μεταξά (η γνωστή ραδιοφωνική “θεία Λένα”).
Εκτός από τις νεανικές συνθέσεις, στις δύο συναυλίες θα ακουσθούν και μεταγενέστερα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που συνέθεσε μέχρι και το 1964, όπως η «Άρνηση» του Κώστα Βάρναλη, το «Κοιμήσου αγγελούδι μου» του Κώστα Βίρβου, το «Χρυσοπράσινο φύλλο» σε ποίηση Λεωνίδα Μαλένη.
******
Η Ρόζη Μαστροσάββα γεννήθηκε στην Ρόδο. Σπούδασε πιάνο, μονωδία και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης χορωδίας με τους μαέστρους Αντώνη Κοντογεωργίου και Μίλτο Λογιάδη. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, από όπου αποφοίτησε με βαθμό άριστα και ειδίκευση (master) στη διεύθυνση χορωδίας. Παρακολούθησε σεμινάρια με τους αρχιμουσικούς Eric Ericsson, Helmut Rilling, Erwin Ortner και Frieder Bernius.
Έχει διευθύνει στη Γερμανία και την Ελλάδα χορωδιακά σύνολα και χορωδίες όπως: Melismachor, Vocal Kreis Cantabile, Singtonics, Amasingers, Χορωδία Φοιτητών Πανεπιστημίου Αιγαίου, φωνητικό σύνολο Con Anima, Μικτή χορωδία ΕΡΤ (συναυλίες και ηχογραφήσεις), Παιδική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Άργους και Δημοτικού Ωδείου Άνω Λιοσίων, Χορωδία Νέων Εκπαιδευτηρίων Γ. Μαλλιάρα, Παιδική χορωδία Γ΄ Προγράμματος ΕΡΑ, Παιδική χορωδία μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων. Δίδαξε σε σεμινάρια χορωδιακής πράξης και στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος).

Το 2008 ίδρυσε και από τότε διευθύνει την Παιδική και Νεανική Χορωδία Rosarte, με την οποία έχει χαράξει σπουδαία πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η Παιδική και Νεανική Χορωδία Rosarte είναι η μόνη ελληνική χορωδία που έχει κερδίσει δύο φορές χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιάδες Χορωδιών (World Choir Games στο Γκρατς της Αυστρίας το 2008 και στη Ρίγα της Λετονίας το 2014) και συνεργάζεται τακτικά σε συναυλίες με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες και τις επαγγελματικές χορωδίες της χώρας μας. Η παιδική χορωδία ROSARTE αποτελείται από 230 επίλεκτα παιδιά ηλικίας 6 έως 19 ετών. Περιλαμβάνει τρία τμήματα, το τμήμα φωνητικής προετοιμασίας, το παιδικό και το παιδικό-νεανικό. Το παιδικό και παιδικό – νεανικό τμήμα διδάσκει και διευθύνει η Ρόζη Μαστροσάββα. Το τμήμα φωνητικής προετοιμασίας διδάσκει η Μαρίζα Βαμβουκλή. Στο πιάνο, σε όλα τα τμήματα, συνοδεύει η Τζένη Σουλκούκη.
Η χορωδία λειτουργεί ως φυτώριο ικανότατων και πεπειραμένων χορωδών, με δεκάδες συναυλίες ετησίως στο ενεργητικό τους και αποσπά διθυραμβικές κριτικές από ανθρώπους του Πνεύματος και της Τέχνης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Έχει συμμετάσχει στην τελετή έναρξης των Special Olympics με τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο (Παναθηναϊκό Στάδιο, 2011), στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας προς την Αγγλία με τον Ολυμπιακό Ύμνο (Παναθηναϊκό Στάδιο, 2012), στις μεγάλες χριστουγεννιάτικες συναυλίες της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις όπερες Tosca (Μέγαρο Μουσικής 2011 και Ηρώδειο 2012), Carmen (Εθνική Λυρική Σκηνή, 2010 & 2011), Pagliacci (Ηρώδειο, ΕΛΣ, 2009 & 2011), Τannhäuser (Μέγαρο Μουσικής, 2009), στην όπερα μπαρόκ Venus & Adonis (Μέγαρο Μουσικής 2015), στην Ακαδημία Αθηνών τιμώντας τον σπουδαίο Θεόδωρο Αντωνίου (2015), και αλλού.
Σημαντική επίσης είναι η δραστηριοποίηση της χορωδίας σε αφιλοκερδείς συναυλίες για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ενδεικτικά, σε εκδήλωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Μέγαρο Μουσικής, 2011), στο παιδικό τμήμα του Καρδιολογικού Νοσοκομείου «Ωνάσειο», στο ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων, στα νοσοκομεία «Υγεία» και «Μητέρα», σε εκδηλώσεις των Συλλόγων “Φλόγα”, ΕΛΕΠΑΠ και ΑΜΕΑ, “ActionAid” (2013, ηχογράφηση σε cd των “Onirama”) και “Πίστη”, σε γηροκομεία κ.ά..
Τιμή Εισιτηρίου (Γενική είσοδος): 12€
Πληροφορίες για το κοινό: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα: www.megaron.gr
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
h ttp://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...