Ο κλασικισμός του Beethoven αντιστέκεται στον Ιμπρεσιονισμό του Saint-Saëns

athensΔευτέρα 19 & Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015, στις 21:00
Η MSO of Athens
σε δύο ξεχωριστές εμφανίσεις Ο κλασικισμός του Beethoven αντιστέκεται
στον Ιμπρεσιονισμό του Saint-Saëns

Μετά την επιτυχημένη Πρεμιέρα της, η Metropolitan Symphony Orchestra of Athens επιφυλάσσει δύο εξαιρετικές εμφανίσεις τον Ιανουάριο του 2015. Η 80μελής Ορχήστρα που ιδρύθηκε από τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο, επιχειρώντας μια ανατρεπτική, ανανεωτική και ελπιδοφόρα εμφάνιση στο μουσικό τοπίο της χώρας, θα εμφανιστεί τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Ιανουαρίου του 2015, στο concert house της, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με δύο ξεχωριστούς σολίστ, υπό την διεύθυνση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου: τον εξάρχοντα της Ορχήστρας Όμηρο Γιαβρούμη, στις 19/1, σε έργα του Saint-Saëns (Havanaise for violin and orchestra, Op. 83 και Introduction and Rondo Capriccioso, for violin and orchestra, Op. 28) και τον κορυφαίο κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη, στις 20/1, σε κοντσέρτο Mozart (in A major, K. 622).
O κύριος κορμός του προγράμματος χτίζεται πάνω στην ευφυή σύνθεση «Dansemacabre» ενός χαρακτηριστικού συνθέτη του μουσικού ιμπρεσιονισμού, του Saint-Saëns, που περιγράφει τον μακάβριο χορό των σκελετών σε ένα νεκροταφείο, υπενθυμίζοντας αλληγορικά τη ματαιότητα οποιασδήποτε επίγειας δόξας και την καθολικότητα του θανάτου. Στην αντίπερα όχθη, ο κλασικισμός του ανυπέρβλητου Beethoven αντιστέκεται, προσφέροντας στο αποκορύφωμα των εμφανίσεων του Ιανουαρίου της MSO of Athens την περίφημη 7η Συμφωνία του, εξέχον δείγμα της δεύτερης, ιδιαίτερα δημιουργικής συνθετικής περιόδου του κορυφαίου συνθέτη.
Το Πρόγραμμα των Συναυλιών
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015, στις 21:00

Saint-Saëns, Danse macabre, Op. 40
Saint-Saëns, Havanaise, for violin and orchestra, Op.83
Introduction and Rondo Capriccioso, for violin and orchestra, Op. 28
Beethoven, Symphony No 7 in A major, Op. 92

Σολίστ: Όμηρος Γιαβρούμης
Μουσική Διεύθυνση: Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Ο Όμηρος Γιαβρούμης είναι κάτοχος των πτυχίων Bachelor και Master of Music από την Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου, καθώς επίσης και πτυχίου Μουσικολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου είναι τώρα υποψήφιος διδάκτωρ.
Μαθητής της Nancy Bargerstock στην Αθήνα και του Mateja Marinkovic στο Λονδίνο, έχει παρακολουθήσει επίσης σεμινάρια και μαθήματα βιολιού με τους Ruggiero Ricci, Zakhar Bron, Lydia Mordkovitch, Eric Friedman, Maurizio Fuks, Sylvia Rosenberg, Grigory Zhislin, κ.ά., και έχει κερδίσει βραβεία σε διαγωνισμούς σόλο αλλά και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Filharmonia Dolnoslaska στο Βερολίνο, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου κ.ά.
Έχει επίσης εμφανιστεί ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και συμφωνικών ορχηστρών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστραλία, Αμερική, Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία και Ιταλία), υπό την δ/νση διακεκριμένων διευθυντών ορχήστρας όπως οι: Michael Tilson Thomas, Sir Colin Davies, Sir Charles Mackerras, Esa-Pekka Salonen, Naeme Yarvi, Kent Nagano, κ.ά., με εμφανίσεις στις αίθουσες Royal Festival Hall και Royal Opera House Covent Garden του Λονδίνου, Grosses Festspielhaus του Salzburg, Sydney Opera House κ.ά.
Από το 2002 είναι Εξάρχων στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και από το 2008 είναι Καθηγητής Βιολιού στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μαθητές του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους και παγκόσμιους διαγωνισμούς και σπουδάζουν μετά από επιτυχείς ακροάσεις σε μουσικές ακαδημίες του εξωτερικού.

*****

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015, στις 21:00

Saint-Saëns, Danse macabre, Op. 40
Mozart, Clarinet concerto in A major, K. 622
Beethoven, Symphony No 7 in A major, Op. 92

Σολίστ: Σπύρος Μουρίκης
Μουσική Διεύθυνση: Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Ο Σπύρος Μουρίκης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1974. Σπούδασε κλαρινέτο στο «Ωδείο Αθηνών» στην τάξη του Χαράλαμπου Φαραντάτου απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του το 1992 με άριστα παμψηφεί, Α’ Βραβείο και χρυσό μετάλλιο Ανδρέα και Ιφιγένειας Συγγρού. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. φοίτησε στο ‘‘Conservatoire National Superieur de Musique’’ του Παρισιού με καθηγητές τους Michel Arrignon στο κλαρινέτο και Maurice Bourgue στη μουσική δωματίου και αποφοίτησε το 1995 με πρώτο βραβείο κλαρινέτου.
Στο διεθνή διαγωνισμό “Carl Nielsen”που πραγματοποιήθηκε στο Odense της Δανίας το 1997, κέρδισε το Α’ Βραβείο, το Βραβείο της Ορχήστρας και το Βραβείο του κοινού. Tην ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Μουσικοκριτικών.
Το 2000 πήρε μέρος στον διεθνή θεσμό ‘‘Rising Stars’’ δίνοντας ρεσιτάλ στις σημαντικότερες αίθουσες της Ευρώπης όπως: Het Concertgebouw του Άμστερνταμ, Symphony hall του Μπέρμιγχαμ, Konzerthaus της Βιέννης, Palais de Beaux – Arts των Βρυξελλών, αίθουσα της Φιλαρμονικής της Κολωνίας καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έχει συμπράξει ως σολίστ με όλες τις Ελληνικές Ορχήστρες, καθώς επίσης την Ορχήστρα του Conservatoire του Παρισιού, το Σύνολο πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Odense, τη Φιλαρμονική της Κοπεγχάγης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Άαρχους, τη Φιλαρμονική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας και Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης του Μεξικού, Εθνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κατάρ κ.α. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Cite de la Musique and Salle Gaveau of Paris, Gasteig of Munich, Queen Elizabeth Hall of London, Tivoli Concert Hall of Copenhagen κ.α.
Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Φεστιβάλ όπως Μουσικός Ιούλιος Αρχαίας Επιδαύρου, Φεστιβάλ μουσικής δωματίου Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ του Τίβολι, Φεστιβάλ της Avignon, Φεστιβάλ μουσικής δωματίου armonie della sera(Ιταλία).
Έχει προσκληθεί ως μέλος κριτικής επιτροπής πολλών διεθνών διαγωνισμών κλαρινέτου, συμπεριλαμβανόμενου και του διαγωνισμού “Carl Nielsen” καθώς επίσης έχει δώσει master classes – διαλέξεις σε διάφορες Ακαδημίες Μουσικής και Ιδρύματα του εξωτερικού όπως Paderewski Music Academy στο Ποζνάν, Nielsen Society στην Κοπεγχάγη, “Vandoren Music House” στο Παρίσι κ.α.
Από το 1993 έως το 2003 διετέλεσε σόλο κλαρινέτο της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Ορχήστρας των Χρωμάτων ενώ έχει συμπράξει ως σόλο κλαρινέτο με την Mahler Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του Claudio Abbado και άλλων γνωστών αρχιμουσικών.
Σήμερα κατέχει την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και είναι μέλος του Συνόλου πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι καθηγητής κλαρινέτου στο «Ωδείο Αθηνών».
Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα κουιντέτα κλαρινέτου-Brahms και Mozart με το κουαρτέτο εγχόρδων της Όπερας του Παρισιού (Agora)- το κοντσέρτο του Nielsen με την Συμφωνική Ορχήστρα του Odense (Danish Radio) καθώς επίσης και το έργο για κλαρινέτο ‘‘Reflexion des preludes’’ του Δανού συνθέτη Erik Bach με την συμφωνική ορχήστρα του Άαρχους (Da capo).

Δευτέρα 19 & Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015, στις 21:00
MSO of Athens
Μουσική Διεύθυνση: Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Αίθουσα: Θέατρο
Τιμές Εισιτήριων: 18€ στο ταμείο την ημέρα της κάθε συναυλίας
14€ προπώληση ανά συναυλία

*******

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και στα Εκδοτήρια Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου)
Γραφείο Τύπου ΙΜΚ: Χαρά Πετρούνια
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

You may also like...