Ο Κινηματογράφος των δημιουργών

Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Αφιέρωμα στον Γουόνγκ Καρ Γουάι
Οι δράσεις της εβδομάδας
Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συνεχίζει τον κύκλο προβολών «Ο Κινηματογράφος των Δημιουργών». Εκείνων των σκηνοθετών που σφράγισαν την τέχνη του κινηματογράφου. Τα έργα τους είναι σύνθετα δημιουργήματα που μέσα από την κατανόηση της γλώσσας τους μπορούμε όχι απλώς να δούμε μια ταινία, μα να νιώσουμε μια κινηματογραφική εμπειρία. Να γοητευτούμε και να συγκινηθούμε κρυφά.
Είσοδος ελεύθερη
Τις Τρίτες 7- 14- 21 & 28 Νοεμβρίου 2017
[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Αφιέρωμα στον Γουόνγκ Καρ Γουάι
Ο Γουόνγκ Καρ Γουάι (1958-) είναι Κινέζος σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Σανγκάη, αλλά όταν ήταν πέντε ετών, μετακόμισε με την οικογένειά του στο Χονγκ Κονγκ. Αποφοίτησε από τη Πολυτεχνική Σχολή του Χονγκ Κονγκ το 1980, όμως το ενδιαφέρον του για την τηλεόραση τον έκανε να ασχοληθεί με τη συγγραφή τηλεοπτικών σεναρίωνκαι κατόπιν με τον κινηματογράφο. Το 1997 κέρδισε το βραβείο του καλύτερου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ των Καννών, για την ταινία “Happy Together”. Δύο από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι η «Ερωτική Επιθυμία»), η οποία βραβεύτηκε στις Κάννες με το Mεγάλο Τεχνικό Βραβείο και το «2046»
Ο Γουόνγκ χρησιμοποιώντας τις δομές της κινηματογραφικής βιομηχανίας και τους μηχανισμούς της, δημιούργησε ένα έργο που εκ πρώτης όψεως στηρίζεται στους ηθοποιούς σταρ και στα στερεότυπα των κινηματογραφικών ειδών. Όμως η ανανεωτική κινηματογραφική γραφή του οι αφηγηματικές του καινοτομίες (με επιρροές από τους λατινοαμερικάνους μυθιστοριογράφους), η πολύχρωμη αισθητική και ρυθμική αίσθηση που αναδύουν, δημιουργούν ένα πρωτότυπο και μοναδικό αποτέλεσμα. Παρόλα τα κινηματογραφικά είδη στα οποία έχει δοκιμαστεί -ρομαντική κωμωδία, μελοδράματα, αστυνομικές ταινίες, ταινίες πολεμικών τεχνών- στο έργο του Γουόνγκ μπορούμε να διακρίνουμε ένα κοινό θεματικό πυρήνα: όλες του οι ταινίες περιστρέφονται γύρω από το θέμα του ανέφικτου, του χωρίς ανταπόκριση έρωτα. Οι ήρωες του στιγματίζονται από μια μελαγχολία και αγωνίζονται απεγνωσμένα να απελευθερωθούν από τα μαρτύρια του έρωτα, να χαράξουν νέες πορείες στη ζωή τους.
Όμως πέρα απ’ αυτό ο Γουόνγκ θέτει το ζήτημα της μνήμης, της σχέσης του ατόμου με την βιωμένη εμπειρία, της κυριαρχίας του παρελθόντος στο παρόν, απεικονίζει τον πολλές φορές μάταιο αγώνα για απελευθέρωση του ατόμου από την δυναστεία της μνήμης.
«Η δουλειά μας ως κινηματογραφιστών είναι –νομίζω– να θέτουμε τα ερωτήματα, να ανοίγουμε ένα παράθυρο και να προσκαλούμε το κοινό να δει από εκεί μέσα τον κόσμο. Όπως έλεγε και ο Μπρους Λι, δεν μπορείς να προκαλέσεις τον άνεμο, μπορείς όμως να αφήσεις ένα παράθυρο ανοιχτό» Γουόνγκ Καρ Γουάι
Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΉΝΑ
Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI
Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ www.fex.org.gr

 

You may also like...