Ο Θύμιος Ατζακάς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θύμιος Ατζακάς: «Udopia»Σάββατο 27 Ιανουαρίου│20:30
Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος
James Wylie │σαξόφωνο, πολίτικη λύρα
Νίκος Παραουλάκης │νέι
Κώστας Αναστασιάδης│τύμπανα
Ηλέκτρα Μηλιάδου │ τσέλο,
βιόλα ντα γκάμπα
Δημήτρης Ζαχαράκης │ μαρίμπα, κρουστά
Θύμιος Ατζακάς │ ούτι
Έκτακτη συμμετοχή
Αυγερινή Γάτση │τραγούδι
Θύμιος Ατζακάς, ένας θεσσαλονικιός ουτίστας, γνωστός στο ευρύ κοινό από τη συνεργασία του με το σύνολο παλαιάς μουσικής Εx Silentio. Ένας βραβευμένος μουσικός που ακροβατεί με άνεση ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, ανάμεσα στα κλασικά και στα παραδοσιακά ακούσματα, ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Ένας καλλιτέχνης με σπουδές κλασικής κιθάρας –και όχι μόνο– που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και ανακαλύπτει νέους μουσικούς προορισμούς, όπως η «πολυδόνητη Udopia, μια χώρα όπου έτριξε κάποτε ένα ευλύγιστο κομμάτι αρχαίου ξύλου και στάλαξε αρμονία». «Udopia» είναι και ο τίτλος της συναυλίας του Θύμιου Ατζακά το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 20:30 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος αλλά και του ομώνυμου cd του, το οποίο διακρίθηκε πρόσφατα στην κατηγορία Crossover του German Record Critics’ Award, έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς στον χώρο της δισκογραφίας. Μια εξαιρετική παραγωγή με πρωτότυπες συνθέσεις και δύο επεξεργασίες-διασκευές επάνω σε μουσική του Eric Satie και του ρωμιού συνθέτη και λυράρη Νικολάκη. «Udopia», ένα ταξίδι ονειρικό σε έναν τόπο γεμάτο ήχους που θυμίζουν την παλλόμενη άμμο και τους κρυμμένους χυμούς κάτω από τον φλοιό του κέδρου της ερήμου…
Σε αυτή του τη μουσική περιπλάνηση στο Μέγαρο τον συντροφεύουν ο James Wylie (σαξόφωνο, πολίτικη λύρα), ο Νίκος Παραουλάκης (νέι), ο Κώστας Αναστασιάδης (τύμπανα), η Ηλέκτρα Μηλιάδου (τσέλο, βιόλα ντα γκάμπα), οΔημήτρης Ζαχαράκης (μαρίμπα, κρουστά) και η τραγουδίστρια Αυγερινή Γάτση (έκτακτη συμμετοχή).
Θύμιος Ατζακάς
Έχει βραβευτεί ως ερμηνευτής σε τέσσερις διεθνείς διαγωνισμούς και έχει δώσει ρεσιτάλ σε πολλές μουσικές διοργανώσεις. Από το 1996 έως σήμερα έχει παίξει σε διεθνή φεστιβάλ και έχει λάβει μέρος σε μουσικές παραστάσεις. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ ή μέλος μουσικών συνόλων σε projects σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιαπωνία, Ρουμανία, Αλβανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Aγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία, Μαρόκο και Συρία, ενώ έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις και οπτικοακουστικές παραγωγές της ΕΡΤ, της WDR, της Deutsche Welle, της MDR, του Arte και του BBC.
Κατά την τελευταία δεκαπενταετία το κύριο αντικείμενο του είναι η ερμηνεία και εξερεύνηση διαφόρων νυκτών εγχόρδων. Πυρήνας της ενασχόλησης αυτής είναι το ευρύ τεχνικό και αισθητικό πεδίο που γεννά το δίπολο ούτι–κιθάρα.
Εμφανίστηκε και ηχογράφησε με πολλούς αναγνωρισμένους μουσικούς όπως οι: Βijan Chemirani, Madjid Bekkas, Εfren Lopez, Chris Dahlgren, Hayden Chisholm, Kemal Dinc, Taner Akyol, Σωκράτης Σινόπουλος, Αντώνης Ανισέγκος, Mιχάλης Σιγανίδης, Κώστας Θεοδώρου, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωσταντίνου, Θεοδώρα Μπάκα, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Ευγένιος Βούλγαρης, Μαρία Θωίδου κ.ά.. Επίσης έχει ιδρύσει μουσικά σχήματα όπως το Armos Ensemble, το Tropos Quartett Berlin, και, μαζί με τον Αντώνη Ανισέγκο, το ΣΩΜΑ. Aπό το 2010 είναι σταθερό μέλος του συνόλου παλαιάς μουσικής Ex Silentio (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Κούντουρα).
Το πρόγραμμα
Nada (2010)
Topografia (1999, μεταγραφή από σόλο κιθάρα)
Melos (1999, μεταγραφή από σόλο κιθάρα)
Βού – doo (2015)
Erik Satie – Gnossienne No.1 (διασκευή για μαρίμπα και ούτι)
Diaplous (2010)
Kemençeci Nikolaki – Βuselik Peşrev (διασκευή)
Lost Dervish (2007)
Έρμα (2014)
Tερτσίνα (2004, στίχοι Νίκου Καζαντζάκη)
Τιμές εισιτηρίων
7 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 € ● 15 €
Eισιτήρια
210 7282333, megaron.gr
και σε όλα τα καταστήματα Public
Πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/

 

You may also like...