«Ο διχασμός στην Ευρώπη ενάντια στην πρόκληση της μετανάστευσης»

«Ο διχασμός στην Ευρώπη ενάντια στην πρόκληση  της μετανάστευσης»

Διάλεξη του François Héran,
καθηγητή στο Collège de France,
κάτοχο της έδρας «Mετανάστευση και κοινωνίες»

Προλογίζει η καθηγήτρια Δέσποινα Παπαδοπούλου,
Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου

Τρίτη 21 Μαΐου, 19:00
Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Σε συνεργασία
τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Το κρίσιμο ζήτημα της μεταναστευτικής πίεσης, το οποίο αποκάλυψε πρόσφατα έναν βαθύ διχασμό στην Ευρώπη, αποτελεί το αντικείμενο της δεύτερης διάλεξης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του κύκλου Collège de France, καρπού της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Πρόκειται για έναν διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό, ο οποίος συγκεντρώνει στην υπηρεσία της έρευνας και της ανώτατης παιδείας μια ομάδα εκλεγμένων καθηγητών που έχουν διακριθεί για τη σπουδαιότητα των ερευνών τους στις θετικές καθώς και στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Ομιλητής, αυτή τη φορά, θα είναι ο François Héran [Φρανσουά Εράν], κάτοχος της έδρας «Μετανάστευση και κοινωνίες», o οποίος την Τρίτη 21 Μαΐου στις 19:00 θα προσεγγίσει το θέμα «Ο διχασμός στην Ευρώπη ενάντια στην πρόκληση της μετανάστευσης» (με ταυτόχρονη μετάφραση). Προλογίζει η καθηγήτρια Δέσποινα Παπαδοπούλου, πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.
Η είσοδος στη διάλεξη είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

«Ο διχασμός στην Ευρώπη ενάντια στην πρόκληση της μετανάστευσης»
Από το 2015 έως το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε 3.250.000 αιτήσεις ασύλου ενώ τα τέσσερα προηγούμενα έτη ο αριθμός ανερχόταν στο 1.200.000. Ωστόσο, αυτή η τεράστια εισροή αιτημάτων έλαβε πολύ διαφορετικές απαντήσεις από τη μια χώρα στην άλλη. Σε έναν ολοκληρωμένο αριθμητικό απολογισμό των υπηρεσιών πρόνοιας που χορηγούνται στους αιτούντες ασύλου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός και ο πλούτος των χωρών υποδοχής. Βάσει αυτού του απολογισμού, ο Φρανσουά Εράν θα περιγράψει τις διαστάσεις της διαφορετικής μεταχείρισης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη και θα προσπαθήσει να εξηγήσει τους βασικούς λόγους του φαινομένου, είτε γεωγραφικούς, είτε ιστορικούς ή πολιτικούς. Θα εξετάσει τη μετανάστευση των αιτούντων ασύλου στο πλαίσιο των συνολικών μεταναστευτικών ροών και θα αναλύσει τις αιτίες και τις συνέπειες των μεταναστευτικών πολιτικών της Ευρώπης.

Ο François Héran [Φρανσουά Εράν]…
… ολοκλήρωσε την ερευνητική σταδιοδρομία του στο INED (Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών) και στο INSEE (Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών).
Το 1999 διορίστηκε επικεφαλής του INED, το οποίο διηύθυνε για περισσότερα από δέκα χρόνια. Από το 2008 έως το 2012 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μελετών Πληθυσμού. Από το 2014 έως το 2016 διηύθυνε το Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο ANR (Εθνική Υπηρεσία Έρευνας).
Στα τέλη του 2010 έλαβε το βραβείο Descartes-Huygens, το οποίο του απονεμήθηκε από τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών της Ολλανδίας για το συνολικό του έργο.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Φρανσουά Εράν δίδαξε Εφαρμοσμένη Στατιστική, Δημογραφία και Κοινωνιολογία, κυρίως στην ENSAE (Εθνική Σχολή Στατιστικής και Οικονομικής Διοίκησης), την EHESS (Σχολή Ανώτατων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών) και στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po).
Τον Ιούνιο του 2017 εξελέγη καθηγητής στο Collège de France για τη νεοδημιουργηθείσα έδρα «Μετανάστευση και κοινωνίες.» Είναι κάτοχος της έδρας από τον Ιανουάριο του 2018, ενώ παράλληλα διευθύνει το Ινστιτούτο «Convergences Migrations» που ο ίδιος ίδρυσε. Αυτό το διεπιστημονικό ινστιτούτο, το οποίο συνεργάζεται με το CNRS, την EHESS, το EPHE, το INED, την INSERM, το IRD και το Πανεπιστήμιο Paris 1, στοχεύει στη συγκέντρωση και συνεργασία για πρώτη φορά μιας μεγάλης ομάδας ερευνητών από διάφορους κλάδους που ενδιαφέρονται για τη μετανάστευση όλων των εποχών και σε όλο τον κόσμο (http://www.icmigrations.fr/).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr)

Πληροφορίες
210 72 82 333
http://www.megaron.gr
https://www.facebook.com/megaron.gr
https://www.instagram.com/megaron_athens/
https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall

https://plus.google.com/+MegaronGr
https://www.pinterest.com/megaronathens/
https://www.ifa.gr

You may also like...